Ο ειδικός συνεργάτης του Tennis24 σε θέματα φυσικής κατάστασης, Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, αρθρογραφεί στη στήλη του “Fitness & Tennis” και μας εξηγεί το σημαντικό ρόλο της ταχύτητας και της ευελιξίας στο τένις


 

Οι λέξεις, ταχύτητα και ευελιξία είναι όροι που χρησιμοποιούνται συνήθως για να δώσουν πανομοιότυπο νόημα σε μια πρόταση, αλλά σημαίνουν πολύ διαφορετικά πράγματα. Η γραμμική ταχύτητα, αναφέρεται στην τελική ταχύτητα που μπορεί να επιτύχει κάποιος κατά την διάρκεια ενός σπριντ. Η ευκινησία αναφέρεται στο πόσο γρήγορα μπορεί κάποιος να επιταχύνει, να επιβραδύνει και να επιταχύνει εκ νέου σε μια νέα κατεύθυνση, δηλαδή με απλά λόγια πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση.

Το τένις σίγουρα ανήκει στην κατηγορία των αθλημάτων όπου η ευελιξία είναι πιο σημαντική από τη γραμμική ταχύτητα. Οι παίκτες πρέπει να είναι σε θέση να αλλάζουν κατευθύνσεις συχνά και γρήγορα για να φτάσουν σε υψηλότερα επίπεδα. Η πιο σημαντική πτυχή του να είσαι γρήγορος είναι το πρώτο βήμα. Το πρώτο βήμα πρέπει να είναι εκρηκτικό και επιθετικό. Χρησιμοποιώ αυτή την αναλογία για να διδάσκω στα παιδιά τη σημασία του πρώτου βήματος και της επιτάχυνσης:

Φανταστείτε έναν αγώνα εναντίον κάποιου σε απόσταση 10 μέτρων. Ποιος κερδίζει το άτομο με την υψηλότερη τελική ταχύτητα ή το άτομο που ξεκινά πρώτο από τη γραμμή εκκίνησης ταχύτερα; Είναι πάντα αυτός που ξεκινά από τη γραμμή πιο γρήγορα. Στο τένις συμβαίνει το ίδιο στις περισσότερες περιπτώσεις. Δηλαδή ο παίκτης που έχει την ικανότητα να αλλάζει γρήγορα κατεύθυνση και να επιταχύνει μετά από το κάθε χτύπημα, θα έχει προβάδισμα ως προς την θέση που θα πάρει πίσω απ την μπάλα, ώστε να προετοιμάσει το επόμενο χτύπημα.

Προσπαθούμε λοιπόν να δουλέψουμε όλα τα είδη εκρηκτικών πρώτων βημάτων και ασκήσεων ευκινησίας κατά τη διάρκεια μιας προπονητικής μονάδας στο γήπεδο.
Παρακάτω υπάρχουν μερικά απλά παραδείγματα ασκήσεων για το πρώτο βήμα κατά την αλλαγή κατεύθυνσης. Για την καλύτερη απόδοση των αθλητών, οι ασκήσεις μπορούν μα πραγματοποιούνται με ιμάντες αντιστάσεις και λάστιχα (για τα πόδια). Οι ασκήσεις αυτές δεν συνίστανται για όλους τους αθλητές και είναι προσαρμοσμένες για τις ανάγκες των συγκεκριμένων αθλητών. Το πρόγραμμα γυμναστικής θα πρέπει να επιτελείτε ειδικός προπονητής φυσικής κατάστασης για την καλύτερη και ασφαλέστερη προπόνηση των αθλητών.

 

Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος – konstantinoslampro@gmail.com

Who is who
lampropoulos_150.jpgΓεννημένος το 1992. Αθλητής της Π.Α.Ε Πανιώνιος από το 1998 στις ακαδημίες ποδοσφαίρου μέχρι και το 2009, καθώς συμμετείχε και σε προπονήσεις με την επαγγελματική ομάδα. Ήταν μέλος της μεικτής Αθηνών παίδων και εφήβων, ενώ δύο
χρόνια αγωνιζόταν στην ΠΑΕ Τρίκαλα στη Γ’ Εθνική κατηγορία.

 

Το 2014 πήρε το πτυχίο του από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής (ΤΕΦΑΑ)
του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Κατά την περίοδο 2013-2014 βρέθηκε στην Ισπανική
Ακαδημία του Carlos Ferrero και παρακολούθησε το πρόγραμμα φυσικής
κατάστασης της ακαδημίας τένις.

Το 2016 παρακολούθησε το πρόγραμμα φυσικής κατάστασης στην ακαδημία τένις της Justine Henin (πρώην no1 WTA) στο Βέλγιο, ενώ το 2017 βρέθηκε για τον ίδιο λόγο στην Ιταλία κι συγκεκριμένα στην ακαδημία τένις του Claudio Panatta (Academia Panatta). Το 2018 παρακολούθησε το πρόγραμμα φυσικής κατάστασης στην ακαδημία τένις Sanchez Casal στη Βαρκελώνη.

Την περίοδο 2014-2016 ήταν υπεύθυνος στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης στην
ακαδημία τένις Bavelas & Chatzinikolaou. Ενώ απ’ το 2016 έως το 2019 ήταν
υπεύθυνος της φυσικής κατάστασης, στα προαγωνιστικά και αγωνιστικά τμήματα της
ακαδημίας τένις, Bavelas Tennis Approach. Από την αγωνιστική περίοδο 2018 μέχρι
και σήμερα προπονεί στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης στα αγωνιστικά τμήματα
τένις του ΑΟΠΦ.

Video highlights
Previous article“Γύρισε” τον αστράγαλό του ο Αλιασίμ
Next articleΜπέρτενς, η πρώτη των ημιτελικών – VIDEO