ITF, WTA, AELTC και USTA ξεκίνησαν από κοινού στην εφαρμογής μιας υπηρεσίας παρακολούθησης που στοχεύει στην προστασία των αθλητών από τις διαδικτυακές απειλές. Δεν είναι μυστικό ότι παίκτες και παίκτριες του τένις δέχονται επιθέσεις και απειλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θέτοντας σε κίνδυνο την προετοιμασία, την απόδοση και την ψυχική τους υγεία. 

Ως απάντηση σε αυτήν την κατάσταση που σε πολλές περιπτώσεις ξεφεύγει, θεσμοί του τένις όπως η Διεθνής Ομοσπονδία (ITF), η Ένωση Επαγγελματιών Τενιστριών (WTA), η Ομοσπονδία των ΗΠΑ (USTA), αλλά και το Wimbledon (AELTC) έχουν προετοιμαστεί με μια προληπτική υπηρεσία παρακολούθησης που θα ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου 2024. 

Το Threat Matrix, όπως έχει ονομαστεί η εν λόγω υπηρεσία, αναπτύχθηκε από την εταιρία τεχνίτης νοημοσύνης Signify Group και υποστηρίζεται από την ομάδα ερευνών της Quest και του Theseus Risk Management με σκοπό να παρακολουθεί τα προφίλ των παικτών στα δημόσια κοινωνικά δίκτυα, όπως το Χ (πρώην twitter), το instagram, το Youtube, το Facebook και το Tik Tok, για καταχρηστικό και απειλητικό περιεχόμενο. Ως μέρος μια μοναδικής υπηρεσίας, θα παρέχει επίσης υποστήριξη σε παίκτες που λαμβάνουν απειλές μέσω ιδιωτικών μηνυμάτων. 

Η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη από την 1η Ιανουαρίου 2024 και θα καλύπτει όλα τα τουρνουά που εγκρίνονται από τους εμπλεκόμενους οργανισμούς και οποιονδήποτε παίκτη ή παίκτρια αγωνίζεται σε διοργάνωση της ITF, της WTA καθώς και στα Grand Slam Wimbledon και US Open. 

Αυτή η εξέλιξη αντανακλά στη δέσμευση των διεθνών φορέων του τένις που εμπλέκονται με σκοπό να προστατεύουν και να υποστηρίζουν τους αθλητές από μια πιθανή πραγματική απειλή διαδικτυακής παρενόχλησης. 

Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό τεχνητής νοημοσύνης και δεδομένων, η υπηρεσία Threat Matrix, η οποία λειτουργεί σε 35 γλώσσες θα επιτρέπει: 

  • Παρακολούθηση όλων των αναρτήσεων παικτών (και κατά τη διάρκεια των τουρνουά) για τυχόν κακοποίησης μέσω σχολίων και προσωπικών μηνυμάτων. 
  • Παροχή ταχείας αξιολόγησης των απειλών για τη σωματική ασφάλεια των παικτών.
  • Ενημέρωση στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για τυχόν απειλές και κακοποίησης προκειμένου να διευκολύνει την αυτόματη αφαίρεση προσβλητικού περιεχομένου.
  • Υποστήριξη επιβολής του νόμου στη διερεύνηση των πιο σοβαρών υποθέσεων.

Στην υπηρεσία Threat Matrix ανατέθηκε η διεξαγωγή μιας μελέτης στην οποία παρακολούθησαν πάνω από 1,6 εκ. δημόσιες αναρτήσεις στο X και 19.000 σχόλιο στο instragram που στάλθηκαν σε δείγμα 454 παικτών οι οποίοι αγωνίστηκαν σε διάφορα τουρνουά μέσα στο 2022. Το αποτέλεσμα ήταν ότι 1 στους 4 παίκτες έπεσε θύμα διαδικτυακής κακοποίησης. 

Ωστόσο, η δράση του Threat Matrix δεν σταματάει εδώ, καθώς η υπηρεσία θα υποστηρίξει τον εντοπισμό των χρηστών που κακοποιούν διαδικτυακά εναντίον των οποίων θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. 

“Η κακοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα σοβαρό ζήτημα για τους αθλητές κι αυτή η πρωτοβουλία είναι ένα αποφασιστικό και ηγετικό βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το τένις πρέπει να είναι ένα άθλημα στο οποίο οι παίκτες θα μπορούν να αγωνιστούν όσο το δυνατόν καλύτερα απαλλαγμένοι από οποιαδήποτε μορφή παρενόχλησης.”, είπε ο πρόεδρος της ITF Ντέιβιντ Χάγκερτι. 

Από την πλευρά του ο Στιβ Σάιμον δήλωσε για λογαριασμό της WTA: “Ως υπέρμαχοι της ευημερίας των αθλητριών μας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με το Threat Matrix για να εφαρμόσουμε μια προληπτική υπηρεσία παρακολούθησης για την προστασία των αθλητριών μας από την διαδικτυακή κακοποίηση.”

Video highlights
Previous articleΠάει απευθείας Μελβούρνη ο Αλκαράθ (vid)
Next articleDavis Cup: Στη διάθεση του κοινού τα εισιτήρια για το Ελλάδα – Ρουμανία