Αν και βρέθηκε πίσω στα sets η Αρίνα Σαμπαλένκα κατάφερε να κάνει την ανατροπή κόντρα στην εξαιρετική Έλενα Ριμπάκινα επικρατώντας με 4-6, 6-3, 6-4 φτάνοντας στον πρώτο Grand Slam τίτλο στην καριέρα της.

Με αυτή τη νίκη η Σαμπαλένκα κατέκτησε τον 5ο και πιο σημαντικό τίτλο στην καριέρα της έγινε η 29η πρωταθλήτρια στο Australian Open από την εποχή των όπεν, αλλά και η 58η διαφορετική παίκτρια που κατακτά Major τίτλο. 

Η Λευκορωσίδα, κυρίως μετά από το χαμένο 1ο set έγινε άκρως επιθετική ολοκληρώνοντας τον τελικό με 17 άσους (7 διπλά λάθη), κερδίζοντας το 71% πίσω από το 1ο service, σημείωσε 51 winners, υπέπεσε σε 28 αβίαστα λάθη, ενώ στο μοναδικό “μελανό” σημείο κατάφερε να εκμεταλλευτεί μόλις τις 3 από τις συνολικά 13 ευκαιρίες για break.

Παράλληλα το εξαιρετικό ξεκίνημα του 2023 συνεχίζεται με τη Σαμπαλένκα να μετράει 11 νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις με δύο τίτλους και με 22-1 sets! 

O τελικός ξεκίνησε με τη Ριμπάκινα να σερβίρει καλύτερα και με μεγαλύτερη συνέπεια κυρίως πίσω από το 2ο service όπου είχε 75%, σε αντίθεση με τη Σαμπαλένκα που “πλήρωσε” το 33% στο 2ο service με αποτέλεσμα να έρθει και το πρώτο break του τελικού από την πλευρά της Ριμπάκινα που με hold αμέσως μετά προηγήθηκε με 3-1. 

Από τα μέσα του set η Σαμπαλένκα προσπάθησε να γίνει πιο επιθετική απέναντι στις βαθιές και γρήγορες μπάλες της Ριμπάκινα με αποτέλεσμα να φτάσει στο break ισοφαρίζοντας σε 4-4. Αυτό όμως ήταν και το τελευταίο της κερδισμένο game στο set με τη Ριμπάκινα να κατακτά τα επόμενα δύο games φτάνοντας στην κατάκτηση του set το πρώτο χαμένο για τη Σαμπαλένκα το 2023. 

Από εκείνο το σημείο και μετά είχαμε αλλαγή σκηνικού στον τελικό με τη Λευκορωσίδα να ανεβάζει αισθητά τα ποσοστά της στο service με μειώνει τα διπλά λάθη, αλλά και να πιέζει παράλληλα με σωστές τοποθετήσεις το service της Καζάκας. 

Μετά από ένα “γεμάτο” set που κράτησε κάτι λιγότερο από μια ώρα, η Σαμπαλένκα στηρίχθηκε στο break του 4ου game (3-1) και κρατώντας το service της έφτασε στην ισοφάριση οδηγώντας τον τελικό στο deicider set. 

Στο 3ο set η Σαμπαλένκα έδειχνε να ελέγχει περισσότερο τα ράλι, με τη Λευκορωσίδα να συνεχίζει να πιέζει ακόμα περισσότερο τη Ριμπάκινα, φτάνοντας και πάλι σε break παίρνοντας προβάδισμα με 4-3 και μετά από ένα δύσκολο hold έκανε το 5-3. 

Η Ριμπάκινα μείωσε εύκολα σε 5-4, για να ακολουθήσει ένα δραματικό game με τη Σαμπαλένκα να χάνει τρία championship-points, να σβήνει ένα break-point μέχρι να φτάσει στη σημαντικότερη νίκη της καριέρας της και τον πρώτο Major τίτλο. 

AUSTRALIAN OPEN MEN’S DRAW | WOMEN’S DRAW | OOP (+9h)

Video highlights
Previous articleΑπαντάει η Σαμπαλένκα και 1-1
Next articleΤο championship point της Σαμπαλένκα