Ο ειδικός συνεργάτης του Tennis24 και γυμναστής της ακαδημίας του Τάσου Μπαβέλα, Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, αναλύει ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στο σύγχρονο τένις, το footwork


 

Το πιο εκρηκτικό footwork στο τένις, βοηθάει έναν αθλητή να κανει ένα καλό παιχνίδι, ενώ το αργό footwork δεν θα σας επιτρέψει να κερδίσετε εναν αγώνα. Το σωστό footwork στο τένις μπορεί να σας βοηθήσει να καλύψετε περισσότερη απόσταση μέσα στο γήπεδο και να προετοιμαστείτε καλύτερα για την επόμενη επιστροφή ενός χτυπήματος.

Βασικά στοιχεία του Footwork στο τέννις

Πρώτον, υπάρχει το split step (τσεκ). Το βήμα split θα πρέπει να είναι η αρχική αντίδρασή σας σε κάθε μπάλα που πρέπει να επιστρέψετε. Αυτό είναι το άλμα μερικών εκατοστών στα δάχτυλα των ποδιών που πρέπει να κάνετε καθώς ο αντίπαλός σας πρόκειται να έρθει σε επαφή με την μπάλα.

Αυτός ο ελιγμός με τα πόδια, σάς επιτρέπει να παραμείνετε στις μύτες των ποδιών σας και να είστε προετοιμασμένοι να λάβετε γρήγορα οποιαδήποτε θέση στο γήπεδο. Θα πρέπει το footwork να σας δίνει μια καλή επιλογή όταν επιστρέφετε ενα σερβίς, volleys και χτυπήματα με ξαφνική αλλαγή της έντασης.

Για να επιτευχθεί το βήμα split, τα πόδια πρέπει να είναι στο άνοιγμα των ώμων και τα γόνατα θα πρέπει να είναι ελαφρώς λυγισμένα κατά την προσγείωση μετά το άλμα. Θυμηθείτε, και αυτό ισχύει σχεδόν για όλο το Footwork στο τένις, πρέπει να παραμείνετε στα δάχτυλα των ποδιών σας και Οχι στις φτέρνες.

Shuffle step στο τένις

Μία από τις πιο σημαντικές κινήσεις Footwork στο τένις ειναι το shuffle step. Το shuffle step ειναι αυτό το μικρό αλματακι που κάνουν οι αθλητες τενις μετά απο το μια διαδικασία που εχει ως εξής: Stroke – Cross over step- Shuffle step- Split step (Χτύπημα- Σταυρωτό βήμα – Shuffle Step – Tσέκ).

Για να κινηστε γρήγορα στο γήπεδο, είναι απαραίτητο να γνωριζετε και να χρησιμοποιείτε αυτή την κίνηση. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε το Footwork για να επιστρέψετε στη μέση της base line μετά από κάθε χτύπημα, αλλά συνήθως αυτό δεν συμβαίνει. Πχ οταν θέλετε να γυρίσετε από το μπροστινό μέρος του γηπέδου με πίσω βήματα στο κέντρο της βασικης γραμμής (baseline), και πρέπει να κάνετε γρήγορα ενα μικρό βήμα, μπορείτε να χρησημοποιησετε το shuffle step για να φτάσετε πιο γρήγορα στο σωστό σημείο. Ετσι μπορείτε να βλέπετε στην άλλη πλευρά του γηπέδου με το πρόσωπο. Αυτό εξασφαλίζει ότι εσείς παραμένετε επικεντρωμένοι στον αντίπαλό σας ενώ αυτός ή αυτή επιστρέφει την μπάλα.

Αυτή η τεχνική στο Footwork, σας δίνει επίσης τη δυνατότητα να σπρώξετε γρήγορα το δεξί σας πόδι ή το αριστερό σας πόδι για να επιστρέψετε το επόμενο χτύπημα του αντιπάλου σας. Και αυτό το footwork, σας επιτρέπει να σταματήσετε ξαφνικά και να αλλάξετε τις κατευθύνσεις, αν είναι απαραίτητο, να προλάβετε μια μπάλα που δεν πηγαίνει προς την κατεύθυνση που περιμένατε. Πρακτικα αυτή η κίνηση γινεται με ενα μικρό γλιστρημα, σε συνδυασμό με πλάγια βήματα, σαν ένας πλευρικός καλπασμός.

Αποτελεσματική Κίνηση στο Τένις (αποτελεσματικό Footwork)

Μερικές φορές, ο αποτελεσματικός βηματισμός στο τένις περιλαμβάνει εκρηκτικά μικρά βήματα, όχι γρήγορο, μακρύ βήμα. Αυτό το footwork θα σας βοηθήσει να προσαρμόσετε το γύρισμα της μπάλας και να αναπηδήσετε μόλις είστε αρκετά κοντά για να έρθετε σε επαφή αφού έχετε επαρκή ισορροπία. Συχνά, όταν η μπάλα κατευθύνεται απευθείας σε έναν παίκτη, αυτός ή αυτή δεν κανει μικρά βήματα, ωστόσο θα πρέπει να προσπαθήσετε να κάνετε αυτά τα μικρά βήματα που θα σας φέρουν σε πλεονεκτική θεση. Στην ουσία, τα μικρά αυτά βήματα ειναι σαν μικρές ρυθμίσεις και σας επιτρέπουν να παραμείνετε ισορροπημένοι και να χτυπήσετε απο ευνοϊκότερη θέση.

Όσον αφορά το Split step ( Τσεκ ), μπορείτε επίσης να το χρησημοποιησετε μετά απο την προσγείωση κάθε Σερβις ώστε να εχετε ταχύτερη και καλύτερη θέση μέσα στο γήπεδο περιμένοντας το επόμενο χτύπημα.

 

Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος – konstantinoslampro@gmail.com

Who is who
lampropoulos_150.jpgΓεννημένος το 1992. Αθλητής της Π.Α.Ε Πανιώνιος από το 1998 στις ακαδημίες ποδοσφαίρου μέχρι και το 2009 στην ομάδα νέων, καθώς συμμετείχε και σε προπονήσεις με την επαγγελματική ομάδα. Ήταν μέλος της μεικτής Αθηνών παίδων και εφήβων, ενώ δύο χρόνια αγωνιζόταν στην ΠΑΕ Τρίκαλα στη Γ’ Εθνική κατηγορία.

Το 2014 πήρε το πτυχίο του από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής (ΤΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Κατά την περίοδο 2013-2014 βρέθηκε στην Ισπανική Ακαδημία του Carlos Ferrero και παρακολούθησε το πρόγραμμα φυσικής κατάστασης της ακαδημίας τένις. Το 2016 παρακολούθησε το προγραμμα φυσικής κατάστασης στην ακαδημία τένις της Justine Henin (πρώην no1 WTA) στο Βέλγιο, ενώ το 2017 βρέθηκε για τον ίδιο λόγο στην Ιταλία κι συγκεκριμένα στην ακαδημία τένις του Claudio Panatta (Academia Panatta).

Από το 2014 και μετά συνεργάζεται με τον επί σειρά ετών Πρωταθλητή Ελλάδος και προπονητή Τένις Τάσο Μπαβέλα. Αυτή την περίοδο προπονεί στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης, τα προαγωνιστικά και αγωνιστικά τμήματα της ακαδημίας τένις, Bavelas Tennis Approach, και είναι υπεύθυνος γυμναστής στο Tweener Tennis Club.

Video highlights