Η απίστευτη “έκρηξη” της Σερίνα Γουίλιαμς στον τελικό του Αμερικανικού Όπεν απέναντι στον διαιτητή Κάρλος Ράμος, μπήκε αυτόματα σαν μία από τις πιο “σοκαριστικές” στιγμές της σεζόν που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στον κόσμο του τένις και όχι μόνο.


Πρωτόγνωρα πράγματα για το άθλημα παρακολουθήσαμε στον φετινό γυναικείο τελικό του Αμερικανικού Όπεν.

Εκεί όπου η αναγεννημένη φέτος Σερίνα Γουίλιαμς μετά την περιπετειώδη εγκυμοσύνη της, έφτασε για δεύτερο σερί Slam σε τελικό, ένα σπουδαίο κατόρθωμα από μόνο του.

Ωστόσο, η τενίστρια που “ελέγχεται” αρκετές φορές για το αλαζονικό του χαρακτήρα της και τον έλεγχο των νεύρων της, προέβη σε ένα προσωπικό show άνευ προηγουμένου μετατρέποντας τον συγκεκριμένο τελικό κόντρα στη Ναόμι Οσάκα σε παρωδία.

Ο πολύπειρος διαιτητής Κάρλος Ράμος έμελλε να είναι το “αντικείμενο” που θα δεχόταν το “μένος” της Αμερικανίδας πρωταθλήτριας λόγω των code violations που της έδωσε.

Η πρώτη προειδοποίηση ήρθε όταν μια χειρονομία της Σερίνα προς τον προπονητή της, Πατρίκ Μουράτογλου θεωρήθηκε “coaching” από τον Ράμος.

Εκεί, η Αμερικανίδα δεν αντέδρασε αλλά αργότερα στο ματς, κατά τη διάρκεια του δεύτερου σετ και έχοντας χάσει το πρώτο, έσπασε τη ρακέτα της, οπότε και ήρθε δεύτερο code violation το οποίο λειτούργησε σαν αφορμή για να δούμε μία από τις πιο σοκαριστικές εκρήξεις αθλητή εντός κορτ.

Μια, εντελώς, εκτός εαυτού Σερίνα, πλησίασε με απειλητικό ύφος τον Ράμος αναφέροντας μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

Είσαι κλέφτης και ψεύτης”
“Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθείς σε αγώνα μου όσο παίζω”
“Περιμένω να μου ζητήσεις συγγνώμη, μου την οφείλεις”
“Με το coaching είναι σαν να μου λες ότι “κλέβω” τον αντίπαλο. Δεν έχω “κλέψει” ποτέ στη ζωή μου. Έχω μια μικρή κόρη και εσύ μου λες ότι προσπαθώ να κλέψω”

Όλα αυτά σε πολύ έντονο ύφος με τη Σερίνα να έχει ξεσπάσει σε δάκρυα και να απαιτεί να μιλήσει με τους διοργανωτές ώστε να βρει το δίκιο της(;)!

Το ζήτημα είναι ότι μπήκε και η εξέδρα στο “κόλπο” με τους Αμερικανούς ως επί το πλείστον θεατές, να τάσσονται στο πλευρό της Σερίνα και να γιουχάρουν ασταμάτητα ουσιαστικά μέχρι και να τελειώσει ο αγώνας.

Εν τω μεταξύ, ο Ράμος, ευρισκόμενος προφανώς σε πολύ δύσκολη θέση, δεν “φρέναρε” και τιμώρησε τη Σερίνα με τρίτο code violation για τους χαρακτηρισμούς “κλέφτης, ψεύτης”, που στέρησε στη Σερίνα ένα ολόκληρο game και εν πολλοίς της ελαχιστοποίησε τις ελπίδες για νίκη.

Η “χαμένη” της υπόθεσης ήταν η…κερδισμένη της διοργάνωσης, Ναόμι Οσάκα, που από πρωταγωνίστρια σε αγωνιστικό επίπεδο λόγω της νίκης και της κατάκτησης του πρώτου της Major τίτλου, μετετράπη σε “κομπάρσο” της όλης υπόθεσης καθώς όλα τα “φώτα” είχαν πέσει πάνω στην έκρηξη της Σερίνα.

Η διαδικασία της απονομής ήταν από τις πιο “αμήχανες” στιγμές που έχουμε δει στο άθλημα τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια με το κοινό να εξακολουθεί να γιουχάρει ανελέητα, δίχως να υπάρχει επαρκής εξήγηση, η Οσάκα να έχει καταρρεύσει ψυχολογικά καθώς φανταζόταν εντελώς διαφορετικά την πρώτη της απονομή με κερδισμένο Grand Slam και τελικά, η ίδια η Σερίνα, την ύστατη ώρα, κάλεσε το κοινό να σταματήσει τις αποδοκιμασίες γιατί κάτι τέτοιο δεν άξιζε στη Γιαπωνέζα τενίστρια.

Αποδοκιμασίες τις οποίες βέβαια, η ίδια η Σερίνα είχε “πυροδοτήσει” με τα όσα έκανε και είπε νωρίτερα στο κορτ τα οποία συνεχίστηκαν και στις μετέπειτα δηλώσεις της όπου μίλησε καθαρά για “σεξισμό” από τους διαιτητές.

Δεν έχουν “πάρει” ποτέ game από άντρα τενίστα ενώ έχουν ακουστεί πολύ χειρότερα πράγματα” ανέφερε η Σερίνα που βλέπει στον εαυτό της μια “πρέσβειρα” των δικαιωμάτων της γυναίκας.

Εγώ θα παλεύω για την ισότητα των δύο φύλων όσο ζω. Η τιμωρία που πήρα ήταν σεξιστική. Αυτό μου δίνει περισσότερο δύναμη να παλέψω πιο πολύ για τα δικαιώματά μας” πρόσθεσε η Αμερικανίδα πρωταθλήτρια.

Της οποίας η τιμωρία από τη WTA σε επίπεδο προστίμου αλλά και δηλώσεων ήταν μικρή καθώς, πέραν από ένα ελαφρύ πρόστιμο, η διοργανώτρια αρχή δεν καταδίκασε τη συμπεριφορά της Σερίνα.

Η Σερίνα όμως “καταδικάστηκε” από την πλειονότητα τόσο των συναθλητών της όσο και του κοινού.

Ενώ έχει κατακτήσει τα πάντα εντός κορτ, με αναρίθμητους τίτλους, διακρίσεις, χρηματικά έπαθλα και όλα όσα συνοδεύουν έναν πρωταθλητή, δεν χαίρει του σεβασμού του κοινού όσο άλλοι πρωταθλητές.

Δείτε, σε πλήρη αντίθεση, τον σεβασμό και την εκτίμηση του κόσμου που απολαμβάνουν δύο πρωταθλητές του αντρικού τουρ, όπως ο Ρότζερ Φέντερερ και ο Ραφαέλ Ναδάλ.

Η διαφορά έγκειται γενικότερα στον χαρακτήρα τους και ειδικότερα στη διαχείριση των δύσκολων στιγμών.

Οι Φέντερερ, Ναδάλ έχουν μια στάση αξιοπρεπή, ψύχραιμη και ήρεμη ακόμα και όταν υπέστησαν σκληρές ήττες.

Δεν κατηγόρησαν ποτέ κάποιον διαιτητή για το αποτέλεσμά τους.

Σε κάθε περίπτωση, δεν “μείωσαν” τη νίκη του αντιπάλου τους με κανένα “show” εντός κορτ ώστε να μεταφέρουν τα “φώτα” πάνω τους.

Η Σερίνα, μια αναμφισβήτητα τεράστια πρωταθλήτρια και τενίστρια της οποίας η αγωνιστική αξία δεν αξίζει καν να συζητιέται, έχει πέσει σε πολλά “ατοπήματα” από τα παραπάνω.

Τα οποία δεν έχουν δικαιολογηθεί στη συνείδηση του κοινού από τις “μάχες για ισότητα” ή κάποια άλλη τέτοια εξήγηση.


Νεύρα, ένταση και άλλα δυνατά συναισθήματα θα υπάρξουν σε οποιοδήποτε επαγγελματικό αγώνα, πόσο μάλλον σε τελικό Slam.

Ωστόσο, η διαχείρισή τους από έναν αθλητή, ειδικά αν θεωρείται “θρύλος” του αθλήματος και πρότυπο για τους νέους, είναι σπουδαία υπόθεση.

Και η Σερίνα είναι μεν “θρύλος” αλλά έχει “αποτύχει” στο να αποτελέσει πρότυπο με την έκρηξη της στον τελικό του Αμερικανικού Όπεν να είναι χαραγμένη στη μνήμη μας σαν την πιο σοκαριστική στιγμή του 2018.

 

Κώστας Αϊτάκης

Video highlights
Previous articleΝτανίλ Μεντβέντεφ, ένα από τα πρόσωπα της σεζόν!
Next article“Τέλεια αρχή το Mubadala!”