Οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην ανάπτυξη ενός αθλήματος και η Ελλάδα θα χρειαστεί να δουλέψει πολύ σε αυτόν τον τομέα για την περαιτέρω ανάπτυξη του τένις στη χώρα μας.
Το πολυσυζητημένο Εθνικό κέντρο προπόνησης, έχει μείνει μόνο στις κουβέντες και η νέα διοίκηση της ΕΦΟΑ καλείται να κάνει γοργά βήματα για τη δημιουργία ενός χώρου όπου θα προπονούνται οι επίλεκτοι juniors αλλά και οι λιγοστοί επαγγελματίες τενίστες.
Οδηγός προς αυτή την κατεύθυνση είναι το πρόγραμμα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης (ITF) για τα Εθνικά κέντρα προπόνησης το οποίο έχει μπει σε λειτουργία από το 2018 και εξασφαλίσει μια ενοποιημένη προσέγγιση όσον αφορά τις εγκαταστάσεις, την προπονητική στελέχωση και την εκπαίδευση σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ένα μεγάλο μέρος του έργου της ITF στον τομέα της παγκόσμιας ανάπτυξης επικεντρώνεται σε χώρες όπου το τένις βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης ή σε χώρες με λιγότερους πόρους από άλλες με την Ελλάδα να καλύπτει και τα δύο κριτήρια. Οι βαρύγδουπες δηλώσεις και διασυνδέσεις της προηγούμενης διοίκησης έμειναν μόνο… διασυνδέσεις με αποτέλεσμα να χαθεί σημαντικός χρόνος.
Η νέα ηγεσία του ελληνικού τένις, οφείλει να πιέσει και να συμβουλευτεί την ITF προκειμένου να εκμεταλλευτεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα και τις χρηματοδοτήσεις που το συνοδεύουν χωρίς να είναι απαραίτητη η κατασκευή νέας εγκατάστασης αλλά η εκμετάλλευση ή συνεκμετάλλευση μιας υπάρχουσας.
ITF National Training Centre Recognition Programme
Τι είναι, όμως, αυτό το πρόγραμμα αναγνώρισης Εθνικών κέντρων αντισφαίρισης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας;
Η ITF αναγνωρίζει το Εθνικό Κέντρο Προπόνησης ενός κράτους-μέλους σε ένα από τα τέσσερα επίπεδα: Χρυσό, Ασημένιο, Χάλκινο ή Λευκό, με την πεποίθηση ότι αυτή η διαβάθμιση θα συνεχίσει να ανεβάζει τα πρότυπα σε όλους τους τομείς και θα συμβάλει στην ανάπτυξη και την ευημερία του τένις σε κάθε χώρα.
Στο τέλος του 2023, επτά χώρες είχαν εγκαταστάσεις αναγνωρισμένες μέσω του Προγράμματος της ITF: η Γαλλία (Χρυσό), οι Ηνωμένες Πολιτείες (Χρυσό), η Μεγάλη Βρετανία (Χρυσό), η Κολομβία (Ασημένιο), η Λιθουανία (Ασημένιο), το Χονγκ Κονγκ (Χάλκινο) και το Κατάρ (Χάλκινο).
Τώρα, στις αρχές του 2025, 22 χώρες σε όλο τον κόσμο διαθέτουν εγκαταστάσεις αναγνωρισμένες μέσω του προγράμματος, και ο στόχος της ITF είναι αυτός ο αριθμός να συνεχίσει να αυξάνεται – καθώς και το επίπεδο των εγκαταστάσεων να βελτιώνεται διαρκώς σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Οι χώρες που έλαβαν πρόσφατα “Λευκή αναγνώριση” ήταν το Πακιστάν, η Παραγουάη, το Μαυρίκιο, η Αλβανία, η Μιανμάρ, το Περού, το Σουρινάμ, το Μπουτάν, ο Ισημερινός, η Ρουάντα και η Ιορδανία, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν είναι μόνο οι μεγάλες τενιστικές χώρες που σημειώνουν πρόοδο.
“Η υποστήριξη περισσότερων παικτών και η διασφάλιση ότι ένας μεγαλύτερος αριθμός χωρών έχει καθημερινά πρόσβαση σε ποιοτικά προπονητικά περιβάλλοντα αποτελούν τους πρωταρχικούς στόχους αυτού του προγράμματος“, δήλωσε σχετικά η Ντέμπι Κίργκουντ, Head of Performance and Events της ITF.
“Ήταν συναρπαστικό να βλέπουμε την ανάπτυξη που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια του 2024, όχι μόνο όσον αφορά τον αριθμό των νέων αναγνωρισμένων εγκαταστάσεων, αλλά και τον όγκο των αιτήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ο στόχος για το τέλος του επόμενου τετραετούς κύκλου, το 2028, είναι να έχουμε ένα δίκτυο προπονητικών κέντρων σε όλο τον κόσμο, για το οποίο οι χώρες θα είναι πραγματικά περήφανες και το οποίο θα υποστηρίζει την ανάπτυξη παικτών και προπονητών στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο”
View this post on Instagram
Όλες οι χώρες που υποβάλλουν αίτηση στο Πρόγραμμα Αναγνώρισης Εθνικών Κέντρων Προπόνησης της ITF παρέχουν τεκμηριωμένα στοιχεία και υποβάλλουν το κέντρο τους σε αξιολόγηση, προκειμένου να αποδείξουν ότι διαθέτουν συστήματα και διαδικασίες σε έξι βασικούς τομείς. Αυτοί είναι: εγκαταστάσεις και εξοπλισμός, διαχείριση, ακεραιότητα, προπονητική ομάδα, αθλητική επιστήμη & ιατρική, καθώς και προγράμματα για παίκτες.
Η ITF προσφέρει επίσης βοήθεια σε αναπτυσσόμενες τενιστικά χώρες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για επιχορηγήσεις εγκαταστάσεων, να δεχτούν επισκέψεις/συμβουλές από αξιωματούχους ανάπτυξης και ειδικούς της ITF, καθώς και να λάβουν εγκεκριμένο υλικό της ITF σχετικά με τη λειτουργία των Εθνικών Κέντρων Προπόνησης και την εφαρμογή αποτελεσματικών προγραμμάτων.