Με ένα εκτενές, καίριο και πολύ σοφά γραμμένο κείμενο, η United States Tennis Association (USTA) στέλνει το δικό της μήνυμα κατά του ρατσισμού και οποιασδήποτε μορφής διάκρισης προς κάποιον άνθρωπο.
Το να ακούγεται ένα τέτοιο μήνυμα από τον σημαντικότερο φορέα του τένις στις Η.Π.Α., η σημασία του αποκτά πολλαπλή σημασία και δείχνει τον σωστό δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε συνολικά ως ανθρωπότητα.
“Το τένις είναι ένα άθλημα που αγκαλιάζει όλους τους παίκτες, ανεξαρτήτως ηλικίας, φυλής ή θρησκείας, γένους, σεξουαλικού προσανατολισμού και εθνικότητας. Είναι ένα άθλημα που βασίζεται στον σεβασμό, σεβασμό ο ένας προς τον άλλο αλλά και προς το άθλημα. Είναι ένα άθλημα με μακρά ιστορία μάχης για την ισότητα και ένα αποδεδειγμένο “αρχείο” προσπαθειών για να δοθούν ευκαιρίες προς όλους”.
“Ως USTA, προσπαθούμε καθημερινά να προάγουμε τις αρχές της ένταξης όλων και του σεβασμού και καλούμε όλους τους Αμερικανούς να πράξουν το ίδιο. Η Αφρο-Αμερικανική κοινότητα είναι ένα ζωτικό κομμάτι της οικογένειας του τένις και η USTA στέκει σταθερά εναντίον του ρατσισμού και οποιασδήποτε άλλης διάκρισης. Γνωρίζουμε ότι οι Αφρο-Αμερικανοί έχουν υποστεί όλων των ειδών τις κακουχίες στην ιστορία αυτής της χώρας, και είμαστε απίστευτα απογοητευμένοι, θυμωμένοι και συντετριμμένοι ότι η κοινότητα αυτή, αλλά και άλλες κοινότητες, ακόμα αντιμετωπίζουν αυτές τις αδικαιολόγητες κακουχίες και κινδύνους”.
“Με μια τεράστια έκφραση λύπης, αναγνωρίζουμε την όλη κατάσταση ως άδικη. Γενιές τενιστών έχουν αποκτήσει έμπνευση από τις πράξεις των Άλθεα Γκίμπσον, Άρθουρ Ας και Μπίλι Τζιν Κινγκ αλλά και πολλών άλλων, που ήταν οι πρωτεργάτες στο να “βγάλουν” τα δεσμά προς την ισότητα και τη δικαιοσύνη δίνοντας το παράδειγμα της ανοχής, της ένταξης και του σεβασμού”.
“Η USTA προτείνει σε όλους να αναλογιστούμε πάνω στο στο μήνυμα και το θρύλο αυτών των προσωπικοτήτων και να ακούσουμε την Αφρο-Αμερικανική κοινότητα. Και μαζί να βρούμε απαντήσεις που θα “θεραπεύσουν” τις κοινότητές μας. Είναι η ώρα για να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους με διαφορετικό χρώμα δέρματος και να μείνουμε αλληλέγγυοι προς αυτούς. Το ξέρουμε ότι οι προσπάθειες αυτές δεν είναι από μόνες τους αρκετές αλλά, καθώς σκεφτόμαστε συνολικά την ανθρωπότητα, ελπίζουμε να είναι μια δυνατή αρχή!”.
Κώστας Αϊτάκης