Σε μια χρονιά όπου είδαμε μερικούς εκπληκτικούς αγώνες, τόσο όσον αφορά στο θέαμα όσο και στο σασπένς που προσέφεραν, το Tennis24 ξεχώρισε τα πέντε καλύτερα ματς του 2018 και σας τα θυμίζει!
Σε κάθε τέλος μιας τενιστικής σεζόν, αναπολούμε, πέραν από τους πρωταγωνιστές, τα τρόπαια και τις διακρίσεις, τα σπουδαιότερα και ποιοτικότερα ματς που είδαμε!
Τα ματς που μας έμειναν στο μυαλό είτε για το θέαμα που προσέφεραν, είτε για το σασπένς τους είτε, συνηθέστερα, και για τα δύο μαζί οπότε μετατρέπονται σε μικρά…έπη!
Φυσικά και δεν υπάρχει “αντικειμενική” λίστα σε μια τέτοια προσπάθεια αλλά επιλέξαμε αγώνες όσο το δυνατόν πιο σημαντικής διοργάνωσης και όσο το δυνατόν πιο μεγάλου γύρου όπου η πίεση και ο βαθμός δυσκολίας των αγώνων είναι, συνήθως, μεγαλύτερος.
Πάμε λοιπόν να θυμηθούμε, με λόγια και με βίντεο, τα πέντε καλύτερα ματς του 2018!
5. Τελικός Indian Wells – Del Potro beat Federer 6-4, 6-7(8), 7-6(2)
H πρώτη ήττα του Ρότζερ Φέντερερ στη σεζόν ήρθε μετά από ένα επικό ματς σχεδόν τριών ωρών, μια “κλασική” πλέον μάχη του Ελβετού με τον παλιόφιλο Χουάν Μαρτίν Ντελ Πότρο σε ένα ματς με νεύρα, ένταση, εκπληκτική εξέλιξη αλλά κάπως “άνοστο” φινάλε!
Ο Αργεντινός τενίστας διεκδικούσε τον πρώτο του Masters τίτλο έχοντας δύο ήττες σε τελικούς στο παρελθόν ενώ ο “Βασιλιάς” που έτρεχε αήττητο 17 αγώνων εντός του 2018, πήγαινε για ένα τρομερό repeat στην “Έρημο” και για τη διατήρηση του Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης μέχρι και το τέλος της χωμάτινης σεζόν!
Οι δύο τενίστες άφησαν τη φιλία στην…άκρη, έπαιξαν με τεράστιο πάθος με τον Φέντερερ μάλιστα να είναι, ανεξήγητα, νευρικός και πολύ εκφραστικός στο κορτ κάτι στο οποίο δεν τον έχουμε συνηθίσει!
Το αποτέλεσμα ήταν πάντως ένα εκπληκτικό ματς στο οποίο ο Ντελ Πότρο, με ένα forehand-κεραυνό και πολύ βελτιωμένο backhand πήρε το πρώτο σετ και έδειχνε να βρίσκεται πάντα μισό βήμα μπροστά από τον “Βασιλιά” που τα είχε βρει σκούρα.
Ωστόσο, ο Ελβετός τενίστας έπαιζε με τεράστια θέληση για νίκη και φαινόταν να κλείνει υπέρ του το δεύτερο σετ στο 6-5 του tie break όταν και ο Ντελ Πότρο δεν κατάφερε να απαντήσει στο σερβίς του Φεντ.
Έλα μου ντε, όμως, που το σερβίς ήταν τελικά άουτ και ο Φέντερερ έκανε διπλό λάθος στο συγκεκριμένο σημείο και είχαμε συνέχεια σε ένα επικό σετ.
Τελικά, με τεράστια πνευματική δύναμη μετά από αυτήν την εξέλιξη, ο Ρότζερ ισοφάρισε σε 1-1 και φάνηκε πως θα “ξεκλείδωνε” ακόμα μια δύσκολη νίκη στην καριέρα του όταν έκανε το καθοριστικό break στο 4-4 του τρίτου σετ και είχε τρία match point στο επόμενο game.
Ο “Γίγαντας” Αργεντινός όμως δεν θα έφευγε από το κορτ αν δεν κέρδιζε τη συγκεκριμένη μέρα και τελικά τα έσωσε όλα παίρνοντας στο τέλος με μεγάλη άνεση το τελικό tie break στο οποίο ο Φέντερερ είχε πια “αδειάσει” από δυνάμεις…
4. 3ος γύρος US Open – Nadal beat Khachanov 5-7 7-5 7-6(7) 7-6(3)
Μπορεί να ήταν μόλις ο τρίτος γύρος του Αμερικανικού Όπεν, ωστόσο, όταν παρακολουθούσες τον αγώνα του Ραφαέλ Ναδάλ με τον Κάρεν Χατσάνοφ, ήσουν σίγουρος ότι θα ήταν ένα από τα ματς όχι μόνο του τουρνουά αλλά της σεζόν.
Ο Ρώσος τενίστας έκανε το καλύτερο παιχνίδι της ζωής του, δυσκόλεψε αφάνταστα τον Ναδάλ αλλά τελικά το πείσμα αυτού του ανυπέρβλητου μαχητή στο τέλος υπερίσχυσε για πολλοστή φορά και άφησε τον Χατσάνοφ ηττημένο μεν, με πολύ ψηλά το κεφάλι δε.
Το απίστευτο επιθετικό τένις που παρουσίασε ο 22χρονος τενίστας στο Flushing Meadows ήταν κάτι το αξιοθαύμαστο και άφησε, μέχρι και τον Ραφαέλ Ναδάλ, στα πρόθυρα του να μείνει πίσω με 0-2 σετ όταν ο Ρώσος σέρβιρε στο 5-4 του δεύτερου σετ για αυτό.
Αν όμως υπάρχει ένας “die hard” τενίστας στο τουρ, αυτός είναι ο θρυλικός Ισπανός που, με ένα από τα γνωστά τρομερά comeback πήρε τελικά το δεύτερο σετ που, όμως, δεν μείωσε στο ελάχιστο την ποιότητα του παιχνιδιού του Χατσάνοφ.
Το ένα απίστευτο ράλι διαδεχόταν το άλλο με αποκορύφωμα μια ανταλλαγή 39 χτυπημάτων στο tie break του τρίτου σετ που έδωσε το τρίτο σετ στον Ναδάλ.
Με το Arthur Ashe στο πόδι, ο Ράφα έκανε το 2-1 και φάνηκε να βάζει το νερό στο αυλάκι αλλά ούτε στο τέταρτο σετ παρέδωσε πνεύμα ο Ρώσος!
Ο Ναδάλ σέρβιρε για το ματς στο 5-4 αλλά είδε τον Χατσάνοφ να του στερεί εκεί τη νίκη την οποία πήρε πάντως σε ακόμα ένα tie break αφού πρώτα όμως είχε “δαπανήσει” τέσσερις “σκληρές” ώρες στο κορτ…
Το ματς βρήκε ηττημένο τον Χατσάνοφ του οποίου όμως η πίστη ότι μπορεί να κερδίσει τους καλύτερους ευοδώθηκε λίγους μήνες αργότερα όταν και κέρδισε το Paris Masters νικώντας τον Νόβακ Τζόκοβιτς!
3. Προημιτελικός Wimbledon – Nadal beat Del Potro 7-6 6-7(7) 4-6 6-4 6-4
Οι δυο τους έχουν δώσει απίστευτες μάχες σχεδόν σε όλα τα θρυλικά κορτ στον κόσμο.
Ο αγώνας τους όμως για τον προημιτελικό του Wimbledon του 2018 μπήκε σίγουρα στο Τοπ3 του τρομερού rivalry που έχουν δημιουργήσει αυτοί οι δύο σπουδαίοι τενίστες.
Οι πέντε ώρες ασύλληπτου τένις, φοβερής προσπάθειας, τρομερής πνευματικής δύναμης αυτών των τόσο διαφορετικών σε στιλ τενιστών αλλά με το ίδιο πάθος για τη νίκη ήταν το κάτι άλλο με τον σχολιαστή της αναμέτρησης, Άντι Μάρεϊ, να δηλώνει ότι “Το πέμπτο σετ είναι ίσως η καλύτερη ποιότητα τένις που έχω δει ποτέ!” ενώ η Σιμόνα Χάλεπ το χαρακτήρισε σαν το καλύτερο ματς που είδε ποτέ!
Τα ασύλληπτα forehand του Ντέλπο, οι τρομερές άμυνες του Ναδάλ, η γενναιότητα και των δύο σε κρίσιμες στιγμές, πολλά τρομακτιά ράλι συνέθεσαν το παζλ ενός έπους με τους δύο παίκτες να κάνουν επιμέρους ανατροπές: ο Ντελ Πότρο μετέτρεψε το κατά του 0-1 σε 2-1 αλλά ο Ναδάλ πήρε τα τελευταία δύο σετ για να προκριθεί μετά από επτά χρόνια στον ημιτελικό του Wimbledon.
Η άτυχη πτώση του Ντελ Πότρο στο τελικό match point και το πέρασμα του Ναδάλ από την άλλη πλευρά για να αγκαλιάσει τον ηττημένο μεν, αλλά “νικητή” στα μάτια του κόσμου για την προσπάθειά του, Ντελ Πότρο, ήταν ίσως το highlight και η fair play στιγμή της σεζόν…
Προημιτελικός US Open – Nadal beat Thiem 0-6 6-4 7-5 6-7(4) 7-6(5)
Το’χε η…μοίρα του Ράφα να παίξει μπόλικα επικά ματς φέτος σε επίπεδο Slam και ο προημιτελικός του US Open κόντρα στον Ντομινίκ Τιμ ήταν, με μία λέξη, ΜΑΤΣΑΡΑ!
Όπως και ο Χατσάνοφ νωρίτερα, ο Τιμ έκανε ένα από τα καλύτερα ματς της ζωής του, έφτασε τόσο κοντά στην πρώτη του νίκη σε Major εις βάρος του Ράφα αλλά όταν ο Ναδάλ αρνείται να χάσει, στο τέλος απλά αποδέχεσαι τη μοίρα σου!
Ένα ασύλληπτο ματς με φοβερή ένταση στα χτυπήματα από τον πρώτο μέχρι και τον τελευταίο πόντο με το πολύ επιθετικό στιλ του Αυστριακού να συγκρούεται με το πιο αμυντικό αλλά εξίσου δυναμικό τένις του Ράφα δημιουργώντας ένα “εκρηκτικό” μείγμα!
Ο Τιμ “σόκαρε” τον Ράφα με το bagel του πρώτου σετ αλλά η αντίδραση του Ναδάλ ήταν θέμα χρόνου.
Ο Ισπανός ανέτρεψε, όχι εύκολα, την κατάσταση μέχρι το 2-1 αλλά ο Τιμ ήταν τόσο καλός και, το κυριότερο, πίστεψε ότι μπορεί να κερδίσει τον Ναδάλ που ισοφάρισε αρχικά σε 2-2 και τελικά έστειλε το επικό ματς σε tie break στο πέμπτο σετ.
Πόσες και πόσες φορές, ο Ράφα έχει “επιβιώσει” σε αυτές τις διαδικασίες. Και το ξανάκανε!
Δυστυχώς για αυτόν, η νίκη του αποδείχτηκε “πύρρειος” καθώς, σε συνδυασμό με τα άλλα εξαντλητικά ματς που είχε παίξει νωρίτερα, παρουσιάστηκε στον ημιτελικό “άδειος” από δυνάμεις και τραυματίας μην μπορώντας να ολοκληρώσει τον αγώνα.
Ο Τιμ έχασε την ευκαιρία να πάρει τη μεγαλύτερη νίκη της καριέρας του…
1. Ημιτελικός Wimbledon – Djokovic beat Nadal 6-4 3-6 7-6(9) 3-6 10-8
Μιλάμε φυσικά για το, ίσως, καλύτερο rivalry όλων των εποχών!
Οι δυο τους έχουν προσφέρει τόσα πολλά επικά ματς που έχει χαθεί το μέτρημα και ο ημιτελικός του Wimbledon το 2018 μπαίνει στα κορυφαία ασυζητητί.
Σε ένα ματς που “βαφτίστηκε” όχι άδικα πρόωρος τελικός και έπεσε θύμα του κακού προγραμματισμού του Wimbledon που το έβαλε δεύτερο στη σειρά αγώνων με το πρώτο να είναι ο…επτάωρος αγώνας του Τζον Ίσνερ με τον Κέβιν Άντερσον που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων και ανάγκασε τη διοργάνωση να εφαρμόσει από την επόμενη σεζόν tie break στο 12-12 του πέμπτου σετ…
Μία μάχη νεύρων, ένας “πόλεμος” τακτικής από τους δύο μετρ του είδους, μία Τιτανομαχία ανάμεσα στους δύο πιο δυνατούς πνευματικά τενίστες όλων των εποχών που κρίθηκε στον…μισό πόντο.
Ο Τζόκοβιτς μπόρεσε να επιβληθεί στην πρώτη μέρα αγώνων έχοντας το προβάδισμα με 2-1 σετ κατακτώντας το κομβικό τρίτο στο tie break αλλά αυτό λίγα πράγματα σημαίνει όταν έχεις απέναντι σου τον Ράφα.
Ο Ισπανός τενίστας παραδοσιακά επιστρέφει από διακοπές αγώνων πιο “διαβασμένος” από ποτέ και όντως ισοφάρισε σε 2-2 το ματς που άρχισε “επικίνδυνα” να θυμίζει τον τελικό του 2008 ανάμεσα σε Φέντερερ και Ναδάλ.
Ο πόντος που, εν πολλοίς, έκρινε την αναμέτρηση ήρθε στο 7-7 του πέμπτου σετ όταν και ο Νόλε έσωσε με απίστευτο τρόπο το break point του Ναδάλ που θα τον έστελνε στο σερβίς για να πάρει το ματς.
Τελικά, ελάχιστα πιο φρέσκος στη γραμμή του τερματισμού ήταν ο αναγεννημένος Σέρβος που κέρδισε τον ημιτελικό και μετά φυσικά τον τίτλο στο All England Club για να απογειώσει τη σεζόν του που είχε στη συνέχεια διαρκώς ανοδική πορεία…
Κώστας Αϊτάκης