Το ταλέντο πετυχαίνει έναν στόχο που κανένας άλλος δεν μπορεί να πετύχει, η ιδιοφυΐα πετυχαίνει έναν στόχο που κανένας άλλος δεν μπορεί να δει” Άρθουρ Σοπενχάουερ

Όταν λίγο μετά το Wimbledon του 2016, ο Ρότζερ Φέντερερ ανακοίνωνε την αποχώρησή του από τα court για το υπόλοπο εκείνης της σεζόν λόγω τραυματισμού, μιας περιόδου μάλιστα που περιελάμβανε και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, πολλοί ήταν εκείνοι που σκέφτηκαν τότε ότι αυτή η δήλωση ίσως αποτελούσε και τον προάγγελο της οριστικής απόσυρσης του Βασιλιά από το επαγγελματικό τένις, αναλογιζόμενοι και την προχωρημένη αθλητικά ηλικία του.

Έχοντας περάσει από τότε περίπου 20 μήνες, αλήθεια πόσο μακρινή φαντάζει πλέον εκείνη η ανακοίνωση του Ελβετού υπεραθλητή, λαμβάνοντας υπ’όψη μας τι έχουμε βιώσει από πέρυσι με όλα αυτά τα απίθανα πεπραγμένα του superstar του παγκόσμιου αθλητισμού;

Αν και… “Απίθανα πεπραγμένα”; Για όλους εμάς ναι, κάπως έτσι μοιάζουν, απίθανα. Για τη μοναδικότητα και την αθλητική μεγαλοφυία του Ρότζερ Φέντερερ όμως, όχι…

Πριν λίγες μόλις μέρες κέρδιζε στη Μελβούρνη τον 20ο του τίτλο Grand Slam. Τώρα βρίσκεται στο Ρότερνταμ για να προσπαθήσει να κάνει αυτό που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν από κανέναν: να επιστρέψει στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης όντας ο μεγαλύτερος ηλικιακά παίκτης που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτήν τη θέση. Και φυσικά να διευρύνει παράλληλα ακόμα περισσότερο το δικό του αδιανόητο ρεκόρ των 302 εβδομάδων παραμονής στην κορυφή. Ένα ρεκόρ φαινομενικά ακατάρριπτο, που θα μπορούσε όμως να καταρριφθεί μόνο από τον ίδιο τον Φέντερερ…

Έχει κατακτήσει τα πάντα, έχει πατήσει σε κορυφές που άλλοι δεν μπορούν ούτε να τις ονειρευτούν. Εδώ και πολλά χρόνια φέρει χωρίς συζήτηση τον τίτλο του μεγαλύτερου και χαρισματικότερου τενίστα όλων των εποχών. Συγκαταλέγεται ήδη στους απόλυτα κορυφαίους αθλητές της ιστορίας ολόκληρου του αθλητισμού, με μια καριέρα πέρα και έξω από τη φαντασία. Τι το πιο φυσιολογικό λοιπόν για τον κοινό νου να σκεφτεί, ότι αυτός ο άνθρωπος των τρομακτικών επιτευγμάτων, έμπλεος δόξας μπορεί πλέον να εφησυχαστεί και να ξεκουραστεί, αποχωρώντας θριαμβευτικά πάνω στον κολοφώνα της επιτυχίας του και στην υψηλότερη ακμή του αθλητικού Ολύμπου που βρίσκεται, μην έχοντας να αποδείξει πια τίποτα και σε κανέναν.

Τι να αποδείξει άλλωστε, το αυταπόδεικτο; Αφού όλοι γνωρίζουν ότι η περίπτωση Φέντερερ είναι μοναδική και ανεπανάληπτη.

Ο Ρότζερ όμως κατά τα φαινόμενα έχει διαφορετική άποψη, πορευόμενος σε έναν δικό του ξεχωριστό δρόμο. Πλησιάζοντας τα 37, συνεχίζει ακμαιότατος να καταπλήσσει τα πλήθη, δείχνοντας να μην ορρωδεί προ ουδενός, αποσυνθέτοντας κάθε λογική συνεπαγωγή που ορίζει η φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων.

Τι είναι αυτό όμως άραγε που κάνει αυτόν τον σολίστα των court να δείχνει αυτή τη διαρκή και αέναη επιθυμία για ολοένα καινούργιες κατακτήσεις και επιτυχίες; Τι είναι αυτό που διατηρεί πάντα ζωντανή τη φλόγα στα μάτια αυτού του “αιώνια έφηβου”;

Ίσως η απάντηση να μπορεί να δοθεί αν με κάποιο τρόπο καταφέρουμε να διεισδύσουμε μέσα στο μυαλό του μεγάλου μαέστρου και να δούμε τον τρόπο σκέψης του. Έχοντας ως βάσεις και εφόδια, το πρωτόγνωρο και απλησίαστο ταλέντο του, την άρτια σωματική του υγεία, τη διανοητική του δύναμη, την απόλυτη ψυχική του ισορροπία και φυσικά τη λατρεία του για το τένις, δείχνει να παρουσιάζει μονίμως και ένα ανήσυχο πνεύμα που διαρκώς τον κάνει να αναζητά το επόμενο βήμα, τον επόμενο σταθμό θριάμβου, ακριβώς όταν όλοι πιστεύουν ότι ήρθε η στιγμή να τον κυριεύσει ο κορεσμός από τις αλλεπάλληλες και αναρίθμητες επιτυχίες του.

Έχει αυτό το σπάνιο χάρισμα να αποφεύγει έστω και την υποψία κορεσμού, δημιουργώντας και κατασκευάζοντας αυτόματα μέσα στο μυαλό του το νέο κίνητρο που θα του δώσει φτερά για να χτυπήσει τον επόμενο στόχο του. Την ώρα που το πρόδηλο είναι, ότι έχοντας κατακτήσει αυτά που κανένας αθλητής ποτέ δεν μπόρεσε να καταφέρει τα κίνητρα πια δείχνουν να εκλείπουν, αυτός οριοθετεί άμεσα τις καινούργιες προκλήσεις, προκαλώντας ουσιαστικά τον ίδιο του τον εαυτό να ανέβει ακόμα ψηλότερα.

Με διαύγεια σκέψης, νηφαλιότητα αλλά και άκρατη επιθυμία, δεν παύει ποτέ να οραματίζεται το επιπλέον, να ονειρεύεται το ακόμα καλύτερο, διατηρώντας ζωντανή αυτήν τη σπίθα των οραμάτων του με αρωγό τη συνεχή οικοδόμηση νέων κινήτρων, που στην πορεία γίνονται ορατοί στόχοι που τελικά πραγματοποιούνται και που διογκώνουν όλο και πιο πολύ το μυθικό εύρος της αθλητικής του υπόστασης.

Όπως τον βλέπουμε και τον θαυμάζουμε μέσα στο γήπεδο όταν μαγεύει με την ποιότητα των κινήσεών του αλλά και με την ιδιοφυία των επιλογών του ανά πάσα στιγμή, που προέρχονται φυσικά και από την απίστευτη αντίληψη και οξυδέρκειά του, έτσι λειτουργεί και στη συνολική οπτική της μεγαλειώδους καριέρας του. Ξέρει τον τρόπο να καταμερίζει τις προτεραιότητες, έχει πλήρη επίγνωση τι ακριβώς ζητάει και κυρίως μπορεί να δει πίσω από το προφανές και να κυνηγήσει αυτό που φαίνεται ως άπιαστο όνειρο, γεννώντας ο ίδιος τα ερείσματα στον εαυτό του για την πραγματοποίηση αυτού του ονείρου.

Άλλωστε αυτή είναι και μία από τις πτυχές της έννοιας του υπερπρωταθλητή, μία έννοια που ο Ρότζερ Φέντερερ αποτελεί την επιτομή της.

Η επιστροφή του πλέον στο θρόνο του Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης. Στην παρούσα φάση αυτός και μόνο αυτός είναι ο στόχος του θρυλικού Ελβετού. Το βλέμμα του είναι στραμμένο και προσηλωμένο αποκλειστικά εκεί, θέλοντας να επανέλθει στα 36 του χρόνια ξανά στην τόσο γνώριμη γι’αυτόν θέση της κορυφής του κόσμου, προσπαθώντας να δημιουργήσει άλλο ένα απίστευτο ρεκόρ που θα προκαλέσει ίλιγγο και θα που θα καταγραφεί κι αυτό πλάι σε τόσα και τόσα άλλα που έχει σημειώσει, με το χρυσό μελάνι της αθλητικής του ιστορίας.

Και αν συνεχίσουμε την προσπάθεια της αποκρυπτογράφησης του μυαλού του, για το τι έπεται αν έρθει τελικά η επίτευξη και αυτού του μεγαλεπήβολου στόχου, ίσως να μην μπορούμε να αποτυπώσουμε τώρα επακριβώς τι θα επιζητήσει μετά, αλλά έχουμε την πλήρη βεβαιότητα και μπορούμε απερίφραστα να πούμε, ότι η διαδικασία εντοπισμού του επόμενου λαφύρου που θα θέλει να κατακτήσει και που θα του δώσει νέα πνοή θα ξεκινήσει άμεσα και θα αρχίσει να υφαίνει και να χτίζει μαεστρικά τον τρόπο που απαιτείται για την πραγμάτωση και αυτού του μελλοντικού ονείρου που θα έχει σχεδιάσει.

Μάνος Παπαδάκης – m.papadakis@tennis24.gr

Video highlights