Η στήλη “Σαν σήμερα” παρουσιάζει τα σημαντικότερα γεγονότα στο τένις που διεξήχθησαν σαν σήμερα 05 Φεβρουαρίου


 

5 Φεβρουαρίου 1985

 

“Έχουμε παίξει μερικές φορές με τον διαιτητή να μην ξέρει το σκορ αλλά ποτέ χωρίς διαιτητή”.

Η συγκεκριμένη δήλωση ανήκει στον μεγάλο Ivan Lendl μετά το πέρας του αγώνα 1ου γύρου στο νεοσύστατο Lipton Championships του Delray Beach (νυν Miami Masters) εναντίον του Larry Stefanski. To ματς δε χωρά ιδιαίτερη ανάλυση μια και ο Τσεχοσλοβάκος επικράτησε με 6-2, 6-0 σετ του αντιπάλου του ωστόσο αυτό που συνέβη στο 4ο game του 2ου σετ είναι ανεπανάληπτο.

Ο Lendl προηγείται 3-0 στα games και 40-15 όταν ένα σερβίς του που ήταν άουτ κατά κοινή παραδοχή των παιχτών δίνεται “μέσα” από τον Ιταλό διαιτητή Brambilla που χρεώνει και με point-penalty για αργοπορία τον Stefanski που προσπάθησε να διαμαρτυρηθεί χλιαρά. Ο διαιτητής κατεβαίνει για να συζητήσει την ποινή με τους αξιωματούχους όταν οι παίχτες με προτροπή του Lendl αποφασίζουν να παρακάμψουν την απόφαση και να επανεκκινήσουν το game. Όταν ο Brambilla επιστρέφει στη θέση του τον ενημερώνουν για το σκορ και συνεχίζουν να παίζουν. Τότε διαιτητής και επόπτες αποχωρούν ενώ Lendl και Stefanski ολοκληρώνουν το ματς με τη βοήθεια των δημοσιογράφων που ανακοινώνουν τους πόντους.

Το ματς επικυρώνεται ως νόμιμο ενώ ο διαιτητής “τιμωρείται” και εκτελεί χρέη επόπτη για το υπόλοιπο του τουρνουά γιατί κρίθηκε ότι έχασε τον έλεγχο του ματς.

Για την ιστορία ο Lendl θα ηττηθεί στον 4ο γύρο από τον Edberg ενώ το τουρνουά (με ταμπλό 128 θέσεων, παρακαλώ) θα κερδίσει ο Αμερικανός Tim Mayotte.

Στέλιος “You Shall Not Tsitsipass” Δηλιωρίδης – https://twitter.com/stedilioridis