Η στήλη “Σαν σήμερα” παρουσιάζει τα σημαντικότερα γεγονότα στο τένις που διεξήχθησαν σαν σήμερα 20Σεπτεμβρίου.

 

20 Σεπτεμβρίου 1973

Σε έναν από τους πιο πολυσυζητημένους και τον πιο σημαντικό, σε κοινωνικό επίπεδο, αγώνα τένις η 29χρονη Billie Jean King νικά τον 55χρονο Bobby Riggs 3-0 σετ, 6-4, 6-3, 6-3 σε ό,τι ονομάστηκε “Η μάχη των φύλων” διασφαλίζοντας σε μεγάλο βαθμό την συνέχιση της προσπάθειας του γυναικείου φύλου να εξισορροπήσει την κυριαρχία των ανδρών, αρχικά στο χώρο του τένις αλλά και ευρύτερα.

Ο αγώνας διεξάγεται μπροστά σε 30.492 θεατές στο Houston Astrodome ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 90 εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολουθούν το κοινωνικό αυτό πείραμα. Οι συνθήκες διεξαγωγής θυμίζουν μονομαχία σε αρένα με τους τενίστες να πραγματοποιούν φαντασμαγορικές εισόδους.

Ο Riggs, κάτοχος του Wimbledon το 1939, παρασύρει αρχικά το νο 1 κόσμου των γυναικών Margaret Court σε αγώνα έναντι 10.000 δολαρίων και τη νικά 6-2, 6-1. Η King που είχε πολλάκις απορρίψει τις προτάσεις του Riggs τελικά αποφασίζει να τον αντιμετωπίσει καταφέρνοντας καίριο πλήγμα στις σοβινιστικές προκλήσεις του αθλήματος που μέχρι και σήμερα ελλοχεύουν.

Η μάχη των φύλων πρόσφατα γυρίστηκε σε ταινία με τους Emma Stone και Steve Carell.

Στέλιος “You Shall Not Tsitsipass” Δηλιωρίδης – https://twitter.com/stedilioridis