Η στήλη “Σαν σήμερα” παρουσιάζει τα σημαντικότερα γεγονότα στο τένις που διεξήχθησαν σαν σήμερα 30 Απριλίου


 

30 Απριλίου 1993

Τελευταίος προημιτελικός του τουρνουά Citizen Cup που διεξάγεται στο Αμβούργο μεταξύ της Nο1 του κόσμου, Αμερικανίδας Μόνικα Σέλες και της Βουλγάρας, Mαγνταλένα Μαλέεβα. Η Σέλες προηγείται 1-0 σετ και 4-3 games στο δεύτερο.

Κατά τη διάρκεια της αλλαγής πλευράς το έκπληκτο κοινό ακούει γυναικείες κραυγές. Η Seles έχει μόλις μαχαιρωθεί και τρεκλίζει προς το court. Ο δράστης ονόματι Γκίντερ Πάρχε, άνεργος Ανατολικογερμανός, ακινητοποιείται και μεταφέρεται εκτός γηπέδου.

Η Σέλες διακομίζεται σε νοσοκομείο όπου διαπιστώνεται ο τραυματισμός από μαχαίρι και μετατραυματικό σοκ. Ο δράστης δηλώνει ότι σχεδίαζε την πράξη του καιρό με σκοπό να “βγάλει” εκτός court την 19χρονη Αμερικανίδα και να βοηθήσει έτσι τη συμπατριώτισσά του, Στέφι Γκραφ, με την οποία είχε εμμονή, να ανακτήσει τα ηνία του τουρ.

Η Σέλες θα απέχει από τους αγώνες για 27 μήνες ενώ θα επιστρέψει 30 κιλά βαρύτερη λόγω υπερφαγίας. Ο τραυματισμός ήταν περισσότερο ψυχολογικός και κανείς δε μπορεί να ξέρει τι τελικά στερήθηκε η ίδια αλλά και εμείς.

Αυτό που γνωρίζουμε όλοι είναι ότι πριν το μοιραίο ματς η 19χρονη Σέλες είχε κατακτήσει 8 τίτλους Grand Slam (3 Αυστραλιανά Open, 2 Roland Garros, 2 US Open) και είχε στρογγυλοκαθίσει στην κορυφή του κόσμου το 1991 και το 1992 εκθρονίζοντας τη Στέφι Γκραφ.

Έξι μήνες μετά την επιστροφή της η Σέλες κατέκτησε τον 9ο Grand Slam τίτλο της στην Αυστραλία. Τον τελευταίο της…

Στέλιος “You Shall Not Tsitsipass” Δηλιωρίδης – https://twitter.com/stedilioridis

Video highlights