Η στήλη “Σαν σήμερα” παρουσιάζει τα σημαντικότερα γεγονότα στο τένις που διεξήχθησαν σαν σήμερα 31 Δεκεμβρίου


 

31 Δεκεμβρίου 1977

Ο τελικός του Αυστραλιανού Open του 1977 διεξάγεται παραμονή πρωτοχρονιάς. Εξαιτίας αυτής της επιλογής διεξαγωγής του τουρνουά πολλοί κορυφαίοι τενίστες όπως ο Borg και ο Connors παρακάμπτουν το συγκεκριμένο τουρνουά.

Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για τον 23χρονο Αμερικανό με Λιθουανική καταγωγή, Νο3 του ταμπλό Vitas Gerulaitis να κατακτήσει τον μοναδικό Grand Slam τίτλο του επικρατώντας του Βρετανού, Νο6 στον κόμο John Lloyd με 3-2 σετ (6-3, 7-6, 5-7, 3-6, 6-2). Ο τίτλος μόνο εύκολα δεν έρχεται αφού ο Gerulaitis από το 4ο σετ και μετά ταλαιπωρείται από κράμπες αλλά κατορθώνει να φέρει σε πέρας την ευκαιρία που του δίνεται για το πολύτιμο έπαθλο.

Ο Gerulaitis την ίδια χρονιά στο Wimbledon θα χάσει στα 5 σετ από τον μετέπειτα φίλο του Borg σε έναν επικό ημιτελικό. Ο Αμερικανός γενικότερα έχαιρε της εκτίμησης των περισσότερων συναθλητών του όπως ο Connors, ο McEnroe αλλά και ο κατά πολύ νεότερος Sampras ενώ η φήμη που τον ακολουθούσε ήταν αυτή του γυναικά playboy, του αμετανόητου ροκά και του εμβληματικού μέλους της κοσμικής ζωής της Νέας Υόρκης (κυκλοφορούσε με μια κίτρινη Rolls Royce).

To 1994, σε ηλικία 40 ετών ο Gerulaitis θα χάσει τη ζωή του από δηλητηρίαση όταν, διανυκτερεύοντας σε φίλο του στο Long Island, στο δωμάτιο του θα διαρρεύσει μονοξείδιο του άνθρακα μέσω του αγωγού της θέρμανσης. Δε θα ξυπνήσει ποτέ. Η είδηση του θανάτου του σοκάρει την αμερικανική όσο και την παγκόσμια τενιστική κοινότητα. Τον επικήδειό του εκφωνεί ο ίδιος ο Jimmy Connors…

Στέλιος “You Shall Not Tsitsipass” Δηλιωρίδης – https://twitter.com/stedilioridis

Video highlights