Η στήλη “Σαν σήμερα” παρουσιάζει τα σημαντικότερα γεγονότα στο τένις που διεξήχθησαν σαν σήμερα 02 Φεβρουαρίου


 

2 Φεβρουαρίου 1926

Γεννιέται στο Παρίσι ο Philippe Chatrier, ο άνθρωπος του οποίου οι ενέργειες εν πολλοίς διαμόρφωσαν τη σύγχρονη μορφή του τένις και ειδικά το Γαλλικό τουρνουά του Roland Garros το οποίο βοήθησε να αναγεννηθεί και να σταθεί ισότιμα απέναντι στα άλλα.

Ο Chatrier υπήρξε πρωταθλητής στα juniors με όχι ανάλογη εξέλιξη και αρχηγός της ομάδας Davis Cup της Γαλλίας από το 1969 έως το 1972. Παράλληλα είχε δραστηριοποιηθεί στη δημοσιογραφία και τη δεκαετία του ’50 εκδίδει το περιοδικό “Tennis de France” που μέχρι σήμερα αναγνωρίζεται ως ένα από τα πιο έγκριτα στον κόσμο.

Οραματιστής, δραστήριος και δεινός στην πολιτική αναδεικνύεται σε κορυφαίο παράγοντα και διαχειριστή του αθλήματος. Διατελεί πρόεδρος της Γαλλικής Ομοσπονδίας Τένις από το 1972 έως το 1992 και παράλληλα πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τένις (ITF) από το 1977 έως το 1991. Ιδιαίτερο ρόλο είχε στην επανένταξη του αθλήματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες αρχικά του Λος Άντζελες το 1984 ως άθλημα επίδειξης και τυπικά το 1988 στη Σεούλ.

Πέρα από οργανωτικός νους ο Chatriet πιστώνεται και την, κατόπιν εισηγήσεως του Arthur Ashe, προώθηση του Yannick Noah ως φερέλπιδα τενίστα και δικαιώνεται αφού ο Noah είναι ο τελευταίος Γάλλος που κατέκτησε το Roland Garros το 1983.

Ο Chatrier, ταλαιπωρημένος από Αλτσχάιμερ, πεθαίνει το 2000. Ήδη από το 1992 είχε εισαχθεί στο International Tennis Hall of Fame. Το όνομα του θα το ξανακούσουμε σε μερικούς μήνες καθώς κοσμεί το κεντρικό γήπεδο στο Roland Garros αν και δεν υπήρξε σπουδαίος τενίστας. Επηρέασε όμως όσο λίγοι το άθλημα που αγαπάμε.

Στέλιος “You Shall Not Tsitsipass” Δηλιωρίδης – https://twitter.com/stedilioridis