Η στήλη “Σαν σήμερα” παρουσιάζει τα σημαντικότερα γεγονότα στο τένις που διεξήχθησαν σαν σήμερα 06 Ιουνίου


 

6 Ιουνίου 1956

Στο Σεντερτάλιε της Σουηδίας έρχεται στον κόσμο ο πρώτος σούπερ σταρ του τένις, αναμορφωτής του αθλήματος και κάτοχος 11 Grand Slam τίτλων. Πρόκειται για τον Μπιορν Μποργκ, τον “Ice Man” του παγκόσμιου αθλητισμού, λόγω της απόλυτα ψύχραιμης ιδιοσυγκρασίας του.

Ο Μποργκ κυριαρχεί στο tour από τα 18 του που κερδίζει για πρώτη φορά το Roland Garros το 1974 μέχρι τον τελευταίο Slam τίτλο του, επίσης στο Γαλλικό Open το 1981. Στα 25 του χρόνια έχει κατακτήσει 6 φορές το Roland Garros και 5 συνεχόμενες το Wimbledon από το 1976 μέχρι το 1980.

Ο τελευταίος του τίτλος μάλιστα στο All-England Club του Λονδίνου απέναντι στον αντίζηλο Τζον ΜάκΕνρο έμεινε στην ιστορία ως το “ματς του αιώνα” με τον Σουηδό να επικρατεί με 1-6, 7-5, 6-3, 6-7 (16), 8-6. Το συγκλονιστικό tie-break του 4ου σετ, σε συνδυασμό με τη μαζική δορυφορική κάλυψη του τελικού και όλον τον πλανήτη να ταυτίζεται με τον ένα ή τον άλλο μονομάχο, εκτόξευσαν το τένις από ένα άθλημα παθητικής ανταλλαγής χτυπημάτων σε ενα συναρπαστικό μπρα-ντε-φερ στρατηγικής και επιθετικής φιλοσοφίας.

Κανείς δεν ξέρει τι θα έγραφε η ιστορία αν α) ο Μποργκ είχε κερδίσει τους τέσσερις χαμένους τελικούς του στο US Open β) αν το Αυστραλιανό Open δεν ήταν τόσο περιθωριοποιημένο λόγω απόστασης και περιόδου διεξαγωγής (σε σημείο που ο Σουηδός σταρ το είχε επισκεφτεί μόλις μια φορά) και κυρίως γ) αν ο Μποργκ δεν είχε στην ουσία αποσυρθεί από την ενασχόληση με το άθλημα στο υψηλότερο επίπεδο στα 26 του χρόνια.

Αυτό που ξέρουμε όμως είναι ότι με τον Μποργκ (και μετέπειτα τον Μάκενρο) ο κόσμος καταπιάστηκε με το τένις σαν άθλημα παγκόσμιου βεληνεκούς και οποιαδήποτε κοινωνικής προέλευσης και ότι οι μετέπειτα υπεραθλητές που το διέδωσαν ακόμα πιο πολύ είναι απλούστατα “παιδιά” του. Χωρίς αυτόν τίποτα δε θα ήταν όπως σήμερα…

Στέλιος “You Shall Not Tsitsipass” Δηλιωρίδης – https://twitter.com/stedilioridis