Η στήλη “Σαν σήμερα” παρουσιάζει τα σημαντικότερα γεγονότα στο τένις που διεξήχθησαν σαν σήμερα 31 Αυγούστου

31 Αυγούστου 1881
Το πρώτο αμερικανικό πρωτάθλημα τένις ξεκινά στο Καζίνο του Newport, στο Rhode Island με συμμετοχή 25 ανδρών. Νικητής αναδεικνύεται ο φοιτητής του Harvard Richard Sears o οποίος υπερισχύει στον τελικό του Βρετανού William Glyn που συμμετείχε συμπτωματικά στο τουρνουά καθώς βρισκόταν στο Rhode Island για διακοπές!

Αυτό θα είναι το πρώτο από τα 7 συνεχόμενα αμερικανικά πρωταθλήματα του Sears (’81-’87) ενώ λέγεται ότι ο ίδιος εισάγει στην Αμερική το “χτύπημα Lawford” (χτύπημα με το forehand, το πρώτο με spin, εισηγητής του οποίου θεωρείται ο Σκωτσέζος Herbert Lawford) αλλά και το κοινό ανέβασμα των παικτών στο φιλέ στα διπλά.

Το πρώτο αμερικανικό πρωτάθλημα αποφέρει σε κέρδος το αστρονομικό ποσό των 4,32 δολαρίων!!

 

31 Αυγούστου 1999 
Ο εν ενεργεία και δις κάτοχος του US Open Patrick Rafter, γίνεται ο πρώτος υπερασπιστής του τίτλου που αποκλείεται στον α΄ γύρο του τουρνουά. Ηττάται από τον Cedric Pioline 4-6, 4-6, 6-3, 7-5, 1-0 εγκαταλείποντας στο 5ο σετ λόγω προβλήματος στον ώμο.

Το πάντα “φιλόξενο” και διαβόητο για το “ήθος” του κοινό του Arthur Ashe αποδοκιμάζει την εξέλιξη αυτή με τον Rafter στη συνέντευξη τύπου να εκφράζει τη λύπη του για τη συμπεριφορά του κοινού.

H εγκατάλειψη του Νο4 του ταμπλό έρχεται να προστεθεί στην πρόωρη απόσυρση του Sampras από το τουρνουά εξαιτίας κήλης σε σπόνδυλο που προκλήθηκε κατά την προθέρμανση πριν από τον αγώνα του. Ο Sampas στο συγκεκριμένο τουρνουά κυνηγούσε το 13 του slam που θα αποτελούσε ρεκόρ για την εποχή των Open.

Tην ευκαιρία δεν άφησε ανεκμετάλλευτη ο Andre Agassi ο όποιος θα κερδίσει τον τίτλο και παράλληλα το 5ο του Grand Slam.

Στέλιος Δηλιωρίδης – https://twitter.com/stedilioridis
Video highlights