Αναμφίβολα, Μαρία Σάκκαρη και Στέφανος Τσιτσιπάς έχουν πρωταγωνιστήσει αυτή την εβδομάδα στο Περθ, οδηγώντας την ελληνική ομάδα στα ημιτελικά του United Cup, έχοντας ο καθένας από τρεις νίκες στα μονά, ενώ έχουν ακόμα τρεις στο διπλό μικτό. 

Όπως είναι γνωστό και οι δύο προέρχονται από οικογένειες στις οποίες οι μητέρες τους ήταν επαγγελματίες στην WTA. Ο λόγος για τις Μαρία Κανελλοπούλου και Τζούλια Σαλνίκοβα. 

Ο Τσιτσιπάς δεν έχει καμία αμφιβολία για την επιρροή που είχε η μητέρα του, στην άνοδό του στην κορυφή του τένις. Όχι μόνο όσον αφορά την ανατροφή του και την υποστήριξή του στο γήπεδο από τότε που ήταν μικρός αλλά και την άμεση επιρροή της στις βασικές αρχές του παιχνιδιού του. 

“Το one-handed backhand, το σερβίς και το βολέ μερικές φορές, είναι από τη μαμά μου. Η μαμά μου ήταν πολύ επιθετική παίκτρια. Στις μέρες μας δεν βλέπεις πολλές γυναίκες με μονόχειρο backhand αλλά εκείνη είχε ένα πανέμορφο, ήταν το καλύτερό της χτύπημα και το χρησιμοποιούσε πολύ αποτελεσματικά.

Είναι κάτι που το θεωρώ και εγώ ένα δυνατό μου σημείο. Μου έχει διδάξει τόσα πολλά για το συγκεκριμένο χτύπημα και μου δίνει συμβουλές και για το καθαρό παιχνίδι”, δήλωσε στην επίσημη σελίδα της ΑΤΡ. Ο ίδιος πάντως έχει δηλώσει και παλιότερα πως η μητέρα του έχει τη μεγαλύτερη επιρροή από τον καθένα πάνω του.

Αυτή την εβδομάδα στο Περθ, ο Τσιτσιπάς έχει τεθεί επικεφαλής της ελληνικής ομάδας για το United Cup μαζί με ένα άλλο αστέρι του Top10 που μεγάλωσε ως παιδί τενίστριας, το Νο6 της παγκόσμιας κατάταξης, Μαρία Σάκκαρη. Η μητέρα της, Αγγελική Κανελλοπούλου, έφτασε στο Νο43 στην παγκόσμια κατάταξη της WTA, το 1987.

“Νομίζω ότι είναι πολύ ιδιαίτερο, το γεγονός ότι εμείς (ο Στέφανος κι εγώ) είμαστε δύο πολύ καλοί παίκτες και έχουμε και οι δύο πολύ ιδιαίτερες μαμάδες”, δήλωσε η Σάκκαρη και συνέχισε:

“Για εμάς είναι έμπνευση να έχουμε δύο πολύ ισχυρές γυναίκες στη ζωή μας και να μας υποστηρίζουν. Μου λέει πάντα να το απολαμβάνω γιατί η καριέρα στο τένις είναι πολύ σύντομη. Προς το τέλος της καριέρας σου, συνειδητοποιείς ότι θα έπρεπε να το είχες απολαύσει περισσότερο, οπότε αυτό προσπαθεί να μου διδάξει. Νομίζω ότι τα πάω καλά τον τελευταίο καιρό, απολαμβάνοντας το χρόνο μου στο Tour”.

Σαλνίκοβα και Κανελλοπούλου, που γνωρίζονται καλά μεταξύ τους, έχουν τακτικές παρουσίες στα αντίστοιχα ομαδικά τουρνουά του Τσιτσιπά και της Σάκκαρη στο Tour και αμφότερες συζητούν για τις δικές τους εμπειρίες από το επαγγελματικό τένις.

“Είναι πολύ χρήσιμο να έχεις κάποιον που έχει παίξει σε επαγγελματικό επίπεδο”, είπε η Σάκκαρη. “Μπορούν πραγματικά να καταλάβουν όλα αυτά τα συναισθήματα που νιώθουμε στο γήπεδο και προφανώς να μας διδάξουν πολλά πράγματα και να μας πουν τη γνώμη τους.

Το κυριότερο είναι να έχουμε την υποστήριξή τους γιατί ξέρουν ακριβώς πώς νιώθουμε στο γήπεδο. Αν δυσκολεύομαι, μπορώ να ζητήσω τη συμβουλή της μαμάς μου, κάτι που είναι πολύ χρήσιμο”, τόνισε.

Από τη μεριά του, ο Τσιτσιπάς πρόσθεσε: “Μου έχει εμφυσήσει την πειθαρχία. Δεν ήταν εύκολη μαζί μου και νομίζω ότι αυτό έγινε για κάποιο λόγο, για να μεγαλώσω πιο δυνατός. Είναι επίσης μια πολύ στοργική μαμά. Της χρωστάω πολλά. Ένα πράγμα που ίσως έχω μάθει από εκείνη, είναι να μην αφήνεις τίποτα εξωτερικό ή από την άλλη πλευρά του γηπέδου, να σε επηρεάζει. Έτσι, μπορείς να καταπιέζεσαι και να χάνεις ακόμα και αγώνες”.

Ούτε ο 24χρονος Τσιτσιπάς, ούτε η 27χρονη Σάκκαρη, είναι αρκετά μεγάλοι για να θυμούνται την επαγγελματική καριέρα των μαμάδων τους. Ωστόσο, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, παραδέχτηκε ότι η κληρονομιά της Κανελλοπούλου, δεν έκανε πάντα τα πράγματα εύκολα γι’ αυτήν, καθώς προσπαθούσε να σφυρηλατήσει τη δική της καριέρα στο παιχνίδι:

“Στην ηλικία που ερωτεύτηκα το τένις, ήμουν πολύ μικρή για να καταλάβω τι ήταν η μαμά μου. Έχει ένα μεγάλο όνομα στην πατρίδα της, στην κοινότητα του τένις. Μόλις συνειδητοποίησα ότι ήταν μια πολύ καλή παίκτρια, δεν ήταν εύκολο να το χειριστώ.

Όλοι περιμένουν να κερδίσεις επειδή η μαμά σου ήταν πολύ καλή. Ταυτόχρονα, βρήκα έναν τρόπο να το μπλοκάρω και να παίζω το τένις μου, έχοντας όμως πάντα εκείνη στο πλευρό μου”.

Για τον Τσιτσιπά, τουλάχιστον ένα από τα επιτεύγματα της μητέρας του ως επαγγελματίας, συνδέεται συμβολικά με τη δική του καριέρα. Ο 24χρονος, είναι δύο φορές πρωταθλητής στο Rolex Monte-Carlo Masters, όπου η Σαλνίκοβα κατέκτησε επίσης έναν τίτλο στο μονό, κατά τη διάρκεια της καριέρας της.

“Ήταν αρκετά σημαντικό επίτευγμα να μοιράζομαι το όνομά μου με τη μαμά μου στον τοίχο του Monte Carlo Country Club”, δήλωσε ο Τσιτσιπάς και εξήγησε: “Θυμάμαι ότι πήγα εκεί για πρώτη φορά, όταν ήμουν περίπου 10 ετών, και είδα το όνομα της μαμάς μου στον τοίχο με τους νικητές. Σκεφτόμουν: ‘Ίσως κάποια μέρα μπορέσω να πετύχω κάτι παρόμοιο'”. 

“Από εκεί, ξεκίνησε κατά κάποιο τρόπο όλη μου η καριέρα. Πήγαινα στη νότια Γαλλία και έπαιζα σε τοπικά τουρνουά όταν ήμουν οκτώ ετών. Το Monte-Carlo Country Club ήταν ένα από τα πρώτα κλαμπ που επισκέφθηκα στο εξωτερικό και ένα από τα πρώτα τουρνουά που παρακολούθησα ως παιδί. Το να μπορώ να βλέπω τον Ναδάλ να αντιμετωπίζει τον Φέντερερ και άλλους θρύλους του τένις, έχει μια ιδιαίτερη σχέση στην οικογένειά μας”, ολοκλήρωσε.

Video highlights
Previous articleTennis Plays for Peace: Το φιλανθρωπικό event με Σάκκαρη, Ναδάλ και Αλκαράθ
Next articleΑδελαΐδα: Ο Σίνερ απέκλεισε τον Κοκκινάκη (vid)