Η σεζόν για τους δύο κορυφαίους Έλληνες αθλητές στην αντισφαίριση ολοκληρώθηκε. Η Μαρία Σάκκαρη και ο Στέφανος Τσιτσιπάς πέτυχαν αξιομνημόνευτα επιτεύγματα, μετά από σκληρή δουλειά και πολλές δυσκολίες.

Η Ελληνίδα τενίστρια κατάφερε κάτι που στην αρχή της χρονιάς έμοιαζε αρκετά μακρινό. Βρέθηκε, για πρώτη φορά στην καριέρα της, στο Top-10 της παγκόσμιας κατάταξης. Ο δρόμος δεν ήταν εύκολος. Συγκεκριμένα, εν μέσω πανδημίας, κατάφερε να παίξει ημιτελικο σε Μαϊάμι και Μόσχα, τελικό στην Οστράβα της Τσεχίας και φυσικά δύο ημιτελικούς σε Grand slam (Ρολαντ Γκαρος και Αμερικανικό Οπεν).

Για τον Στέφανο Τσιτσιπά, η χρονιά ήταν εξίσου εντυπωσιακή. Ο ημιτελικός στο Αυστραλιανό Οπεν ήταν μόνο η αρχή μιας περιόδου με επιτυχίες, που παρόμοιες δεν έχει πετύχει Έλληνας τενίστας. Αρχικα, κατέκτησε το τουρνουά στο Μόντε Κάρλο. Έτσι, έγινε ο πρώτος συμπατριώτης μας που κερδίζει Masters 1000. Στην συνέχεια, έπαιξε τελικό στην Βαρκελώνη και κατέκτησε το 250αρι της Λυον.

Όμως, η ώρα της κορύφωσης για τον 23χρονο τενίστα δεν είχε έρθει ακόμα. Αυτή ήταν τον Ιούνιο στο Παρίσι. Ο Τσιτσιπάς έφτασε στον Τελικό του Ρολαντ Γκαρος. Εκεί, σε ένα παιχνίδι των 5 σετ ηττήθηκε από το No1 στον κόσμο Νόβακ Τζοκοβιτς σε ένα αγώνα που θα το θυμάται για πολύ καιρό. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, αν και υπήρξαν ορισμένα καλά αποτελέσματα (ημιτελικά σε Τορόντο και Τσιντσινατι, προημιτελικά Indian Wells). Το κύριο θέμα που απασχόλησε τον Έλληνα τενιστα ήταν οι τραυματισμοί και οι συνεχείς ενοχλήσεις στον αστράγαλο και το δεξί χέρι.

Ωστόσο, Σάκκαρη και Τσιτσιπάς έκαναν ρεκόρ καριέρας στην παγκόσμια κατάταξη. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια τερμάτισε στο No6, συμμετέχοντας για πρώτη φορά στα WTA Finals, ενώ ο φιναλίστ του Γαλλικού Οπεν στο No4, βρισκομενος για αρκετό καιρό στο No3.

Παρόλα αυτά, στην ελληνική πραγματικότητα, κυριαρχεί έντονη αμφισβήτηση προς τα πρόσωπα των δύο αυτών αθλητών. Οχι τόσο για το ταλέντο και τις ικανότητες τους, όσο για τη στάση τους σε θέματα που η κοινή γνώμη αρέσκεται να σχολιάζει.

Συγκεκριμένα, η Μαρία Σάκκαρη έχει τραβήξει τα βλέμματα, λόγω της προσωπικής της ζωής. Ειδικότερα, η σχέση της με τον γιο του πρωθυπουργού έχει δημιουργήσει ένα, απολύτως αδικαιολογητο, κύμα μίσους εναντίον της.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δήλωσε στο τέλος του καλοκαιριού ότι δεν θεωρεί αναγκαίο τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊου, αν και, οπως διευκρίνησε αργότερα δεν είναι σε καμία περίπτωση εναντίον του, ενώ ενδέχεται και ο ίδιος να έχει εμβολιαστεί για να αγωνιστεί το Αυστραλιανό Οπεν το 2022.

Ακόμα, αρνητικη εικόνα σχηματίστηκε από το γεγονός ότι και οι δύο αγωνίστηκαν σε μερικούς αγώνες της Ολυμπιάδας του Τόκιο χωρίς το εθνόσημο, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις στην φιλαθλη γνώμη.

Προφανώς και οι προσωπικές υποθέσεις και επιλογές τους δεν μας αφορούν…

Γενικότερα, στις μέρες μας ένας επαγγελματίας αθλητής αποτελεί και δημόσιο πρόσωπο. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι οι επιλογές που είναι ο κάθε αθλητής ελεύθερος να κανει, είναι ανάγκη να συμβαδίζουν με οσα μερικοί πιστεύουν, οι οποίοι σχολιάζουν ζητήματα που στην ουσία, ούτε τους αφορούν, ούτε είναι σε θέση να κρίνουν.

Στην πραγματικότητα, ο Στέφανος και η Μαρία είναι από τους κορυφαίους αθλητές που η Ελλάδα έχει αναδείξει στην σύγχρονη εποχή. Ειδικά αν λάβουμε υπόψη το μέγεθος του τένις στην χώρα πριν την εμφάνιση των δύο “χρυσών” παιδιών του ελληνικού τένις. Τα επιτεύγματα τους είναι πραγματικά σπουδαία και η αναγνώριση τους από τους Έλληνες φιλάθλους θα έρθει αργά ή γρήγορα.

Βέβαια, ίσως είναι δύσκολο σε οπαδούς που αναπτύσσουν την ρητορική του μίσους μεταξύ τους, να υποστηρίξουν δύο παιδιά που αγωνιζόνται για την Ελλάδα στο κορυφαίο επίπεδο του αθλήματος τους. Είναι αλήθεια, οτι σαν φίλαθλοι διαφέρουμε από τους αντίστοιχους του εξωτερικού. Σιγουρα και η αντισφαίριση δεν έχει αποκτήσει, ακόμα, πέραση σε ευρείες μάζες Ελλήνων οπαδών, ενώ δεν υπάρχει η αθλητική παράδοση στην χώρα, ανάλογη με αυτή στο μπάσκετ και το πόλο.

Κλείνοντας, Σάκκαρη και Τσιτσιπάς θα ξεκινήσουν το 2022, με την ελπίδα να βελτιώσουν το παιχνίδι τους ακόμα περισσότερο και να αναδείξουν το άθλημα τους. Η προσωπική μου ευχή είναι να μην αδικούν τους εαυτούς τους και να καταφέρουν ακόμα μεγαλύτερες διακρίσεις. Θα αφήσω το ακολουθώ ερώτημα : Αν στους ολυμπιακούς αγώνες το 2024 έρθουν μετάλλια ή ένα Σλαμ νωρίτερα, τότε όλη η κριτική θα ξεχνιόταν σε μία στιγμη;;

Γιώργος Χατζάκης – αναγνώστης Tennis24

 


“Η άποψή μου” είναι η θεματική στήλη των αναγνωστών του Tennis24, ικανοποιώντας έτσι την “ανάγκη” των αγνών φιλάθλων να εκφράσουν την γνώμη τους για οποιοδήποτε θέμα (τενιστικό) τους απασχολεί.

Τα κείμενα τα οποία θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στο info@tennis24.gr, θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένα, με ονοματεπώνυμο, συντακτικά ορθά (τόνους, διαστήματα, παράγραφοι, όχι κεφαλαία) και φυσικά να σέβονται τον αναγνώστη και το ίδιο το άθλημα, σε κόσμιο και τενιστικό πλαίσιο. Aν θέλετε να επισυνάψετε και μια φωτογραφία της αρεσκείας σας, θα πρέπει να έχει διάσταση πάνω από 1000×500 pixels σε jpg μορφή, διαφορετικά θα επιλέξουμε εμείς μια αντιπροσωπευτική για το άρθρο σας.

Video highlights
Previous articleΔύο νέα τουρνουά warm-up για το Australian Open
Next articleMubadala: Ο Μάρεϊ συμπλήρωσε την 6άδα – Πρόγραμμα