Advertisement

Ούτε ο ίδιος ο δημιουργός του Ultimate Tennis Championship, Πατρίκ Μουράτογλου, δεν θα μπορούσε να είχε φανταστεί ένα τόσο δραματικό φινάλε στη διοργάνωσή του…

Που, δυστυχώς, σημαδεύτηκε από μια πολύ πικρή ήττα για τον Στέφανο Τσιτσιπά που, παρά το γεγονός ότι ήταν, κατά τεκμήριο, ο καλύτερος τενίστας σε διάρκεια στο UTS, τελικά ηττήθηκε από τον συγκινητικό Ματέο Μπερετίνι στη διαδικασία του “ξαφνικού θανάτου” στον τελικό με 16-15, 15-12, 12-14, 8-15, 3-2.

Ο τελικός είχε δραματική εξέλιξη με όλα τα δεκάλεπτα, πλην του τέταρτου να κρίνονται κυριολεκτικά στο νήμα αλλά στο τέλος, ο επτάψυχος και βιονικός πραγματικά Μπερετίνι κατάφερε να ξεπεράσει κούραση και πνευματική πτώση από την απώλεια του προβαδίσματος του 0-2 και να πάρει τη διαδικασία του ξαφνικού θανάτου στερώντας από τον Τσιτσιπά τον τίτλο στη Νότιο Γαλλία αφού έσωσε και match point του Έλληνα τενίστα.

Απίστευτα, πραγματικά, πράγματα από τον Ιταλό που μέσα σε ένα 24ωρο πήρε το αεροπλάνο από την Αυστρία για τη Γαλλία και κατάφερε να κερδίσει δύο αγώνες σε μια μέρα στο UTS για να κερδίσει τον τίτλο και του αξίζουν φυσικά συγχαρητήρια.

Φυσικά, τον τίτλο άξιζε και ο Στέφανος Τσιτσιπάς με τις, εν γένει, εξαιρετικές εμφανίσεις που έκανε σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης αλλά το αδυσώπητο φορμάτ με τους νοκάουτ αγώνες από τα ημιτελικά και μετά, σήμαινε ότι μπορούν να πάνε στράφι ακόμα και οι οκτώ νίκες που έκανε στους ομίλους ο Στέφανος.

Τίποτα όμως, στην πραγματικότητα, δεν πάει χαμένο, γιατί ο Στέφανος, παρά την ήττα στον τελικό που κρίθηκε κυριολεκτικά στον πόντο, πέρασε έξι πολύ χρήσιμες εβδομάδες στη Νότιο Γαλλία, έδωσε δυνατά ματς και σε γενικές γραμμές έπαιξε πολύ καλό τένις και δείχνει πανέτοιμος για την επανέναρξη του τουρ.

Στα του αγώνα, όπως και στη φάση των ομίλων, ο Τσιτσιπάς έμεινε με 0-2 πίσω από τον Μπερετίνι παρά το γεγονός ότι και τα δύο πρώτα δεκάλεπτα κρίθηκαν σε ελάχιστα σημεία και κλήθηκε, για πολλοστή φορά στο UTS, να κάνει μια επική ανατροπή και σε έναν τελικό μάλιστα όταν και το άγχος και η πίεση είναι πολύ μεγαλύτερα.

Ο Στέφανος βρέθηκε να προηγείται με αρκετά καλές διαφορές, της τάξης των τεσσάρων και των έξι πόντων, και στα δύο πρώτα δεκάλεπτα αλλά oι winners του Μπερετίνι που έρχονταν διαρκώς με την κάρτα των τριών πόντων, ψαλίδιζαν διαρκώς το προβάδισμα του Τσιτσιπά που κατέληξε να τα χάσει και τα δύο.

Ο Στέφανος ήταν φανερά πιο αγχωμένος από τη φάση των ομίλων καθώς μπήκε στο ματς έστω και σαν το ελαφρύ φαβορί αλλά έπρεπε να αποδείξει τον τίτλο αυτό στο κορτ.

Και παραλίγο να κάνει για τέταρτη φορά το θαύμα!

Κατάφερε να κερδίσει αυτός στο νήμα το τρίτο δεκάλεπτο, μια εξέλιξη που, προς στιγμής, έπληξε πνευματικά τον Μπερετίνι που στη συνέχεια έχασε εύκολα και το τέταρτο δεκάλεπτο για να κριθεί ο τελικός στον ξαφνικό θάνατο!

Εκεί, ο Μπερετίνι βρήκε το ψυχικό σθένος να πάρει πρώτος δύο συνεχόμενους πόντους οδηγώντας τον Τσιτσιπά σε μια πικρή, το δίχως άλλο, ήττα καθώς ήταν πάρα πολύ κοντά στο να στεφθεί πρωταθλητής.

Κάπως έτσι, λοιπόν, ολοκληρώθηκε το παρθενικό Ultimate Tennis Championship με τις πάμπολλες καινοτομίες που άρεσαν σε αρκετούς αλλά ξένισαν επίσης πολύ κόσμο.

Ενδιαφέρον έχει να δούμε αν η διοργάνωση έχει μέλλον, όπως θα ήθελε ο Πατρίκ Μουράτογλου που θέλει μέχρι και να τη δει να γίνεται κομμάτι του επίσημου τουρ.

Είδωμεν…

UTS STANDINGS

 

Κώστας Αϊτάκης