Η μετεωρική άνοδος του πάντελ σε παγκόσμια κλίμακα συνεχίζεται ακάθεκτη και το 2024, σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς της FIP. Η Διεθνής Ομοσπονδία έδωσε στη δημοσιότητα το World Padel Report, δηλαδή τη συνολική αναφορά της για την πρόοδο του σπορ, σε επαγγελματικό και ερασιτεχνικό επίπεδο.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους έσπασε το απίστευτο φράγμα των 60.000 καταγεγραμμένων κορτ πάντελ σε όλο τον κόσμο, με τον αριθμό να έχει φτάσει ως τον Απρίλιο (που συντάχθηκε η έκθεση) τις 63.000. Από αυτό το σύνολο, περίπου τα 42.600 κορτ (το 70%) βρίσκονται στην Ευρώπη, με σχεδόν 13.000 να εντοπίζονται στη Νότιο Αμερική.

Τα κορτ πάντελ όλου του πλανήτη, ανά ήπειρο.

 

Σε επίπεδο χωρών, τη… μερίδα του λέοντος κατέχει αναμενόμενα η Ισπανία με περίπου 16.000 κορτ σε όλη την επικράτειά της. Δεύτερη ακολουθεί η Ιταλία, με περισσότερα από 9.000 γήπεδα, ενώ τρίτη είναι η Αργεντινή με 7.000 κορτ. Αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία της Αιγύπτου στην 11η θέση της λίστας, με 1.500 κορτ στο έδαφός της.

Οι πρώτες 15 χώρες του κόσμου σε απόλυτο αριθμό κορτ πάντελ.

 

Σε κλίμακα αριθμού των κλαμπ, επίσης το πάντελ κινείται ανοδικά με απίστευτα ταχείς ρυθμούς. Σύμφωνα με την έκθεση της FIP υπάρχουν στον κόσμο 19.800 κλαμπ πάντελ, εκ των οποίων τα 5.820 υπάγονται σε κάποια αναγνωρισμένη Εθνική Ομοσπονδία.

Το 2022 ο αριθμός των κλαμπ υπαγόμενων σε Ομοσπονδίες ήταν 3.923, οπότε έχει επιτευχθεί μία αύξηση 48% σε απόλυτους αριθμούς. Ταυτοχρόνως, το 2021 οι αναγνωρισμένες Εθνικές Ομοσπονδίες ήταν συνολικά 90, ενώ τώρα (Απρίλιος 2024) ο αριθμός τους έχει αυξηθεί στις 130.

Ο αριθμός των κλαμπ πάντελ σε κάθε ήπειρο.

Σε αριθμό κρατών, η Ευρώπη είναι πρώτη στη λίστα με 53 χώρες στις οποίες υπάρχει τουλάχιστον μία εγκατάσταση γηπέδων πάντελ. Υπολογίζεται πως περίπου το 66% των κλαμπ του πλανήτη βρίσκονται στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ο αριθμός χωρών που διαθέτουν κλαμπ πάντελ σε κάθε ήπειρο.

 

Σε δυσθεώρητα ύψη κινούνται και οι αριθμοί ερασιτεχνών παικτών πάντελ σε όλο τον κόσμο. Βάσει της έκθεσης της FIP, ο συνολικός αριθμός είναι σχεδόν 30.000.000 παίκτες, εκ των οποίων πάνω από τους μισούς είναι τακτικοί θαμώνες των κλαμπ (τουλάχιστον μία φορά ανά εβδομάδα). Από αυτό το σύνολο, το 60% είναι άνδρες και το 40% γυναίκες, ενώ 600.000 είναι παίκτες ενταγμένοι σε Εθνικές Ομοσπονδίες.

Και εδώ η Ευρώπη είναι αυτή που ηγείται σε ποσοστά, με το 59% των παικτών όλου του κόσμου να εδρεύουν στη “Γηραιά Ήπειρο”. Με ποσοστό 23% ακολουθεί η Νότιος Αμερική, ενώ Ασία (6,4%) και Αφρική (4.3%), αν και έχουν μικρούς αριθμούς, βρίσκονται σε μία σαφή ανοδική τάση.

Το ποσοστό όλων των παικτών πάντελ του πλανήτη ανά ήπειρο.

 

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αναλογία παικτών ανά κλαμπ σε κάθε ήπειρο. Ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι περίπου 400 παίκτες ανά κλαμπ, με την Ευρώπη να διαθέτει ένα κλαμπ για κάθε 346 παίκτες.

Νότιος Αμερική, Αφρική και Ασία κινούνται σε αριθμούς 450-500 παικτών ανά κλαμπ, ενώ στη Βόρειο & Κεντρική Αμερική, όπως και στην Ωκεανία, υπάρχει αρκετή ζήτηση, με τα κλαμπ να αρχίζουν και εκεί σταδιακά να αυξάνονται για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των παικτών.

Υπενθυμίζεται πως οι αριθμοί αφορούν σε όλους τους παίκτες πάντελ του κόσμου, ανεξαρτήτως συχνότητας επισκέψεών τους στα κορτ.

Η αναλογία παικτών ανά κλαμπ σε κάθε ήπειρο.

 

Η έκθεση World Padel Report ουσιαστικά υπογραμμίζει τη συνέχιση της αύξηση της δημοφιλίας του πάντελ σε όλο τον πλανήτη. Πρόθεση της FIP είναι πάντως στο υπόλοιπο της τρέχουσας δεκαετίας να μοιράσει πιο… ισοκατανεμημένα τον παγκόσμιο χάρτη, ωθώντας το άνοιγμα του σπορ στον αραβικό κόσμο και τις ΗΠΑ, όπου το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί έντονα κυρίως τα τελευταία 3-4 χρόνια.

WORLD PADEL REPORT 2024

 

Video highlights
Previous articleΤσιτσιπάς: “Πολύ ωραία εμπειρία να παίξω με Πέτρο και Πάολα στα διπλά” (vid)
Next articleRoland Garros: Άνετη πρόκριση για Ρούμπλεφ (vids)