Θα πρέπει ο κόσμος του τένις και ειδικά αυτοί που τον λατρεύουν περισσότερο ακόμα και από το ίδιο το άθλημα, να προετοιμάζονται για την δύσκολη, ομολογουμένως, ώρα που ο Ρότζερ Φέντερερ θα αποσυρθεί από το επαγγελματικό tour.

O Φέντερερ με έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα, όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι και επαγγελματικά με το άθλημα.

Με έχει διαψεύσει σε βαθμό κοροϊδίας τότε που το 2008 νόμιζα ότι έχει έρθει η “αρχή του τέλους” αλλά και πιο πρόσφατα όταν πίστευα ότι θα κρεμούσε τη ρακέτα του.

Πραγματικά δεν μπορούσα να βρω με τι κίνητρο αυτός ο άνθρωπος ξυπνάει κάθε πρωί και τρέχει στα γυνμαστήρια και τα προπονητικά courts για να δουλέψει σκληρά και να μπορέσει να τα βάλει με τους νεαρότερους και πιο δυνατούς αντιπάλους του.

Τι άλλο έχει να αποδείξει; Τα έχει κάνει όλα… Έχει τα σημαντικότερα ρεκόρ στο άθλημα κι όμως είναι ακόμα εδώ, με τέσσερα παιδιά, με 16 χρόνια επαγγελματικής σταδιοδρομίας, έχοντας ακόμα όρεξη να βρίσκεται με τις βαλίτσες στο χέρι και να ταξιδεύει από χώρα σε χώρα.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο κίνητρο που μπορεί να έχει κάποιος; η αγάπη γι’αυτό που κάνεις. Αυτό έχει και ο Φέντερερ και γι’αυτό είναι ακόμα στο τένις παρά τα όσα έχει ακούσει κατά καιρούς, ακόμα και από τους φανατικούς θαυμαστές (βλ. 2013).

Εντάξει, κάποιοι δεν έχουν καταλάβει καν τι είναι, τι αντιπροσωπεύει και τι έχει προσφέρει στο τένις αυτός ο αθλητής. Δεν θα ασχοληθώ με αυτούς. Είναι μειοψηφία άλλωστε…

Τελευταία ήταν άτυχος… Ο τραυματισμός στο γόνατο τον άφησε εκτός για περίπου δύο μήνες ενώ η πολυαναμενόμενη επιστροφή του αναβλήθηκε λόγω ίωσης στο Μαιάμι και επέστρεψε στο Μόντε Κάρλο, κάνοντας ένα ικανοποιητικό τουρνουά.

Όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος, φοβήθηκε ότι δεν θα ξαναπαίξει τένις όταν άκουσε τους γιατρούς να τον συμβουλεύουν πως πρέπει να εγχειριστεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στο μηνίσκο.

Ήταν ένα είδος προετοιμασίας για την ώρα που θα έρθει η πραγματική απόσυρση…

Αλήθεια, τι θα συμβεί όταν αποσυρθεί ο μαέστρος;

Όλοι έχουμε ακούσει πολλούς να λένε “εγώ δεν ξαναβλέπω τένις, όταν σταματήσει ο Φέντερερ”. Όντως, αρκετοί θα είναι αυτοί που θα σταματήσουν να παρακολουθούν το tour, τουλάχιστον για ένα διάστημα στην αρχή…

Πολλοί το είχαν πει και επί Μποργκ και επί Αγκάσι και περισσότεροι επί Σάμπρας, όμως είχαν την τύχη να δουν τον Φέντερερ. Ίσως έχει ήδη γεννηθεί ο επόμενος αγαπημένος τους…

Ένας άλλος τομέας που θα πληγεί, είναι τα εισιτήρια από τα τουρνουά. Μόλις ανακοινώνεται η συμμετοχή του Φέντερερ σε κάποιο τουρνουά, τα εισιτήρια είναι sold out σχεδόν για όλη την εβδομάδα. Η εμπορική δύναμη του τύπου, είναι τρομακτική. Όπως και η τηλεθέαση ενδεχομένως καθώς και τα clicks στα web sites (σας διαβεβαιώ ότι όταν παίζει ο Φέντερερ, η επισκεψιμότητα είναι +30-40%).

Η Wilson θα δει τις πωλήσεις της να κάνουν βουτιά σε βάθος χρόνου όπως και η ΝΙΚΕ.

Οι απώλειες θα είναι μεγάλες σε αρκετούς τομείς, όμως η ζωή και το τένις συνεχίζονται. Σίγουρα, δεν είναι εύκολο να βρεθεί κάτι παρόμοιο όμως το πρέπει να συνεχίσουμε να πιστεύουμε στο ίδιο το άθλημα και τις γερές αξίες που αντιπροσωπεύει. Το τένις είναι μεγαλύτερο από οποιοδήποτε όνομα…

Δεν είμαι αυτό που λέμε “Φεντερερικός”. Ποτέ δεν ήμουν…

Δεν έχω, όμως, καμία αμφιβολία ότι αυτή τη στιγμή είναι ο κορυφαίος τενίστας στην ιστορία του αθλήματος και ένας από τους σημαντικότερους αθλητές στην ιστορία όλων των σπορ.

Κι αν τα Grand Slam για κάποιους δεν λένε πολλά, ούτε η παραμονή στην κορυφή της κατάταξης, τότε σκεφτείτε απλά πόσα εκατομμύρια κόσμου έχει φέρει αυτός ο τύπος στο άθλημα. Πόσοι περισσότεροι παίζουν τένις εξαιτίας του Φέντερερ και πόσοι ακόμα θα παίξουν εξαιτίας αυτών των “πόσων”.

Μαρίνος Ταχτσίδης – tachtsidis@tennis24.gr