Η πανδημία του κορονοϊού με την πλήρη ακύρωση κάθε αγωνιστικής δραστηριότητας για τέσσερις περίπου μήνες (στο ευτυχέστερο σενάριο) έχει δημιουργήσει δραματικές οικονομικές επιπτώσεις στα τουρνουά της ATP (και της WTA φυσικά) που αναγκαστικά δεν έλαβαν χώρα.
Και αν μερικά τουρνουά, όπως το Wimbledon, έλαβαν μια “παχυλή” αποζημίωση από ασφαλιστικές εταιρείες για τη μη διεξαγωγή τους, άλλα τουρνουά υπέστησαν οικονομική καταστροφή από τις οικονομικές απώλειες.
Οι απώλειες περιλαμβάνουν εισιτήρια, τηλεοπτικά δικαιώματα, αλλά και τη μη ενίσχυση της τοπικής οικονομίας που πάντα παίρνει τα πάνω της την εβδομάδα ενός τουρνουά τένις παγκόσμιας εμβέλειας.
Μιλώντας για το Wimbledon, οι οικονομικές του απώλειες υπολογίζονται περίπου στα 139 εκ. δολάρια!
Σε αυτό το τεράστιο ποσό, συνυπολογίζονται τα έσοδα από τα εισιτήρια αλλά και τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τους σπόνσορες του παλαιότερου τουρνουά τένις στον κόσμο!
Ευτυχώς για το All England Club, η αποζημίωση που έλαβε είναι πολύ κοντά στο ποσό αυτό, ωστόσο, δεν έχει καλυφθεί η απώλεια για την τοπική οικονομία που φυσικά άνθιζε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου κάθε χρόνο.
Ο Τζέικ Κεμπ, οικονομικός αναλυτής της GlobalData και ειδικευμένος στα ζητήματα των τουρνουά τένις, αναφέρει: “Τα εισιτήρια, σε τουρνουά όπως το Wimbledon, έχουν τεράστια ζήτηση και υπολογίζεται ότι η φετινή διοργάνωση έχασε 52 εκ. δολάρια μόνο από αυτό. Αν συνυπολογίσουμε τα χαμένα τηλεοπτικά δικαιώματα και τους χαμένους σπόνσορες, πάμε στα 139 εκ.”.
“Οι οργανωτές του τουρνουά και οι τοπικές κοινωνίες χάνουν μια τεράστια ευκαιρία να τονώσουν τα οικονομικά τους. Για πολλά τουρνουά της ATP και της WTA μικρότερης εμβέλειας, ίσως τεθεί σε κίνδυνο η οικονομική βιωσιμότητά τους για το επόμενο έτος! Μην εκπλαγείτε αν δείτε τουρνουά να μην μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν. Σας αναφέρω ότι η ακύρωση του Indian Wells έφερε απώλειες 400 εκ. δολαρίων στην τοπική κοινωνία!”.
Κώστας Αϊτάκης