Αν ο Ρότζερ Φέντερερ είναι ο Βασιλιάς του τένις, τότε δίχως αμφιβολία το φυσικό έντερο είναι ο Βασιλιάς όλων των πλεγμάτων! Διαβάστε το εκπληκτικό αφιέρωμα του Γιώργου Δημητρακόπουλου για τη διαχρονική αξία του φυσικού εντέρου.

Αποτελεί αναμφίβολα, για περισσότερα από εκατό χρόνια, τον αδιαφιλονίκητο “Βασιλιά” των χορδών. Από το 1875, όταν ο Pierre Babolat κατασκεύασε την πρώτη χορδή από φυσικό έντερο, μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των περισσοτέρων επαγγελματιών αθλητών τένις θέτοντας παράλληλα τα υψηλότερα πρότυπα, αναφορικά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που ένα πλέγμα μπορεί να προσφέρει.

babolat_strings_1930_0.jpg

Τι είναι όμως αυτό που κάνει το φυσικό έντερο, παρόλη τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και την εμφάνιση νέων υλικών κατασκευής χορδών, τόσο ιδιαίτερο και ξεχωριστό;

Μια σύντομη αναφορά στην ιστορία του και τη μοναδική διαδικασία παραγωγής του θα μας βοηθήσει να δώσουμε απάντηση στο παραπάνω ερώτημα…

Μέχρι τη δεκαετία του 1970, το πιο συνηθισμένο υλικό που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή φυσικών χορδών ήταν το έντερο προβάτου (ή αρνιού). Η ανάγκη όμως για μεγαλύτερα μήκη χορδών και για υψηλότερη αντοχή και προσαρμογή σε μεγαλύτερες τάσεις οδήγησε τη βιομηχανία παραγωγής πλεγμάτων στην αναζήτηση νέων υλικών. Το νέο αυτό υλικό δεν άργησε να βρεθεί και δεν ήταν άλλο από το έντερο της αγελάδας.

natural-gut17-1.png

Το μέρος του εντέρου που χρησιμοποιείται είναι το πλούσιο σε κολλαγόνο εξωτερικό στρώμα του που ονομάζεται serosa. Το κολλαγόνο, το έντερο και ένα ειδικό στρώμα πολυουρεθάνης (το οποίο χρησιμοποιείται προκειμένου να είναι ανθεκτικό στο νερό, στην υγρασία και στην τριβή) αποτελούν τα υλικά, τα οποία συνθέτουν το τελικό προϊόν που καταλήγει στα χέρια του καταναλωτή.

Αυτό αποτελείται από λωρίδες, οι οποίες ενώνονται μεταξύ τους. Κάθε λωρίδα μπορεί να περιέχει μέχρι και 3000 λεπτές ίνες και ανάλογα με τη ποιότητα και το πάχος, μία χορδή μπορεί να αποτελείται από 16 μέχρι και 22 τέτοιες λωρίδες, ενώ κάποια καινούργια μοντέλα από 7 ή 8.

Επειδή ο μεγαλύτερος κίνδυνος, στο αρχικό στάδιο επεξεργασίας του εντέρου, είναι η εμφάνιση βακτηρίων και προκειμένου να εξασφαλιστεί η μέγιστη αντοχή και ελαστικότητα, γι αυτό η επεξεργασία που θα υποστεί η πρώτη ύλη πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα σε “4 ώρες”.

Γι αυτό το λόγο και το εργοστάσιο επεξεργασίας είναι πολύ κοντά στα σφαγεία.

natural-gut17-2_420.jpg

Όσο πιο πράσινο είναι το χορτάρι και όσο πιο φυσική η τροφή, τόσο πιο καλή είναι η ποιότητα του τελικού προϊόντος… Σύμφωνα με τη Babolat, πρωτοπόρο εταιρία στην παραγωγή φυσικού εντέρου για πολλά χρόνια, η καλύτερη πρώτη ύλη προέρχεται από τη βόρειοδυτική Γαλλία και ειδικότερα από τη Βρετάνη, η συνολική διαδικασία παραγωγής διαρκεί περίπου 2-3 μήνες ενώ για τη κατασκευή μίας μόνο χορδής απαιτούνται τρεις αγελάδες…

natural.png

Είναι ικανά όμως όλα αυτά από μόνα τους να δικαιολογήσουν τη μοναδικότητα και την υψηλή τιμή του εντέρου, κάνοντάς το να αποτελεί ουσιαστικά από μόνο του μία ολόκληρη κατηγορία, ή υπάρχουν και άλλες παράμετροι που συνθέτουν το παζλ και κάνουν το προϊόν στο αεροστεγές φακελάκι τόσο ιδιαίτερο και ξεχωριστό;

natural-gut17-3_420.jpgΤο γεγονός ότι το φυσικό έντερο είναι, όπως λέει και το όνομά του, ένα “φυσικό” προϊόν σημαίνει καταρχήν ότι το επίπεδο και το μέγεθος της επιμήκυνσής και του τεντώματός του είναι μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη χορδή. Οτιδήποτε επιμηκύνεται έχει συνήθως την τάση να επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση και ο ρυθμός επαναφοράς του φυσικού εντέρου δεν συγκρίνεται με καμμία άλλη χορδή.

Κάθε φορά λοιπόν που τεντώνεται ή επιμηκύνεται, αφενός επιδιώκει να επανέλθει στην αρχική του μορφή και κατάσταση, αφετέρου όλη αυτή την ενέργεια που απορροφά κατά τη διάρκεια αυτής της επιμήκυνσης την επαναφέρει στο αντικείμενο που το οδήγησε σε αυτή την κατάσταση, δηλαδή τη μπάλα (σε αντίθεση με άλλες χορδές και ειδικότερα το πολυεστέρα, ο οποίος όχι μόνο δεν επαναφέρει καθόλου ενέργεια στη μπάλα αλλά, μετά την επιμήκυνση, έχει την τάση να μην επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση).

Όπως επισημάνθηκε παραπάνω, ο ρυθμός επαναφοράς του φυσικού εντέρου είναι αυτός που το ξεχωρίζει από οποιαδήποτε άλλη χορδή. Χωρίς αμφιβολία, θα τεντωθεί και θα επανέλθει σε ένα επαναλαμβανόμενο ρυθμό, έχοντας τη χαμηλότερη απώλεια τάσης από οποιαδήποτε άλλη χορδή που κυκλοφορεί στο εμπόριο.

natural-gut17-4_420.jpgΑυτό έχει σαν αποτέλεσμα βαθύτερα χτυπήματα, με τη χαμηλότερη δυνατή επιβάρυνση και προσπάθεια, για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθιστώντας το ιδανική επιλογή όχι μόνο για αυτόν ο οποίος υποφέρει από τραυματισμό και πόνους στο χέρι ή τον ώμο αλλά και για τον junior player, ο οποίος κάνει τα πρώτα του βήματα, τον club player και γενικά τον αθλητή κάθε επιπέδου.

Μπορεί να τοποθετηθεί, είτε σε όλη την επιφάνεια των χορδών, είτε σαν μέρος ενός υβριδικού συνδυασμού. Τοποθετημένο σε όλη την επιφάνεια των χορδών προσφέρει δύναμη, βάθος στα χτυπήματά μας, έλεγχο και απίστευτη αίσθηση. Συνδυασμένο με μία διαφορετικού τύπου χορδή, πέρα από όλα τα παραπάνω, μπορεί εξίσου να προσφέρει μεγαλύτερη αντοχή.

Οι μεγαλύτεροι εχθροί του είναι ο πολύ επιθετικός παίκτης που χρησιμοποιεί στα χτυπήματά του υπερβολικό topspin και η υγρασία… Το έντερο είναι ένα φυσικό προϊόν και ως τέτοιο έχει την τάση να απορροφά την υγρασία που υπάρχει στο περιβάλλον. Γι αυτό καλό θα ήταν να αποφεύγεται η χρησιμοποίησή του σε βρεγμένες επιφάνειες καθώς και η αποθήκευση των ρακετών στο σάκο, μαζί με ιδρωμένα ή βρεγμένα ρούχα και αξεσουάρ.

Στην αγορά μπορεί να βρεθεί σε πολλές διαστάσεις και, ανάλογα με τη ποιότητα και τη προέλευση, σε διάφορες τιμές ενώ τα τελευταία χρόνια κάποιες εταιρίες πρωτοτυπούν με τη παραγωγή, εκτός από το κλασικό διάφανο, και άλλων χρωμάτων…

Αποτελεί μία από τις πλέον δημοφιλείς χορδές στο Tour παραμένοντας η κορυφαία επιλογή για την εξασφάλιση της μέγιστης απόδοσης και αίσθησης. Φέντερερ, Τζόκοβιτς και Μάρεϊ, αποτελούν μερικούς μόνο από τους κορυφαίους αθλητές που το εμπιστεύονται, τη στιγμή που ο συνολικός αριθμός αυτών που το χρησιμοποιούν είναι πολύ μεγαλύτερος.

Εσείς;

Ο διάσημος stringer Lucien Nogues μιλάει για τα χαρακτηριστικά του φυσικού εντέρου

Γιώργος Δημητρακόπουλος – g_stringer@me.com

Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος γεννήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία το 1976 και είναι απόφοιτος του Νομικού Τμήματος της Σχολής ΝΟΠΕ του ΑΠΘ.

Είναι έγγαμος, πατέρας δύο τέκνων και κατοικεί στην Αθήνα.

Είναι κάτοχος πτυχίου διατησίας τένις επιπέδου level 1 και διαπιστευμένος τεχνικός ρακετών Pro Tour Stringer (Level 1) και Master Racquet Technician από την European Racquet Stringers Association (ERSA) και την United States Racquet Stringers Association (USRSA), αντίστοιχα.

Έχει παρακολουθήσει σχεδόν όλα τα σεμινάρια επιμόρφωσης τεχνικών ρακετών (IART Symposium Tampa & Chicago-ERSA Symposium Dusseldorf & Malaga), έχει προσφέρει υπηρεσίες πλεξίματος ρακετών στο ATP & WTA Tour και είναι επικεφαλής του Πλεκτικού Τμήματος και Ειδικός Σύμβουλος σε θέματα ρακετών και χορδών της Babolat-Greece.

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση-συμβουλή-απορία, μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλ. +306972440330, e-mail: g_stringer@me.com, Skype: George-d33