Advertisement

Βιώνουμε μια εποχή, όπου οι ειδήσεις σε όλους τους τομείς της ζωής, έτσι βέβαια και στον αθλητισμό, κατακλύζουν κυριολεκτικά τον αδηφάγο ανθρώπινο εγκέφαλο. Οι πηγές είναι αμέτρητες. Τηλεόραση, ραδιόφωνο , εφημερίδες, internet, κ.λ.π.

Aς θυμηθούμε εδώ ότι είμαστε η χώρα με τις περισσότερες αθλητικές εφημερίδες στον κόσμο!!!!!

Αυτό βέβαια έχει και τη θετική του πλευρά, γιατί εργάζεται σ’αυτές αρκετός κόσμος, πράγμα απαραίτητο σήμερα, όπου υπάρχει το τεράστιο πρόβλημα της οικονομικής κρίσης. Το θέμα όμως είναι το αντικείμενο με το οποίο αναλώνονται κατά συντριπτικό ποσοστό και δεν είναι άλλο από το ποδόσφαιρο.

Κατανοώ ότι το ποδόσφαιρο είναι το λαοφιλέστερο σπορ, είναι ο βασιλιάς των ΟΜΑΔΙΚΩΝ αθλημάτων και όχι όπως έχει καθιερωθεί βασιλιάς του αθλητισμού, γιατί βασιλιάς του αθλητισμού είναι ο ΣΤΙΒΟΣ!

Δεν ασχολούμαι καθόλου με τις οπαδικές εφημερίδες, που τις θεωρώ χάρτινα σκουπίδια και που απευθύνονται σε ένα συγκεκριμένο τμήμα ανθρώπων, ένα πόπολο που η μόνη του αξίωση από την ενημέρωση, είναι να τους χαϊδεύει τα αυτιά, ακούγοντας αυτά που θέλει να ακούσει και όχι την πραγματικότητα, εξάπτοντας παράλληλα τα πάθη τους με τις γνωστές συνέπειες στα γήπεδα, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση των υγιώς σκεπτόμενων φιλάθλων από τις κερκίδες. Οι λόγοι ύπαρξης, εννοείται, αυτών των φυλλάδων, είναι προφανώς οικονομικοί…..

Αυτό όμως που με προβληματίζει, είναι ότι και οι υπόλοιπες εφημερίδες, έχουν σχεδόν αποκλειστικό αντικείμενο το ποδόσφαιρο. Εδώ πρέπει να σημειωθεί, ότι το ίδιο πράγμα ισχύει και για τα αθλητικά ραδιόφωνα και τα αθλητικά, μη εξειδικευμένα, sites στο διαδίκτυο.

Eχω τη γνώμη, ότι ο Έλληνας φίλαθλος έχει κατά μέσο όρο ελάχιστη αθλητική παιδεία, πόσο αλήθεια τραγικό ακούγεται αυτό για τη χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι γνώσεις του Έλληνα εξαντλουνται στις τέσσερις γραμμές του ποδοσφαιρικού γηπέδου. Νομίζω ότι πιο πολύ μας ενδιαφέρουν οι μεταγραφές που θα κάνουν οι ομάδες μας το καλοκαίρι, από τα ασύλληπτα ρεκόρ του Μπόλτ, την εξωπραγματική συλλογή μεταλλίων του Φελπς, το θεϊκό θέαμα και την κατάρριψη κάθε τενιστικού φράγματος από τον Φέντερερ….

Θεωρώ αδιανόητο, σπορ εκτός ποδοσφαίρου, που καλύπτονται παγκοσμίως με εκτενή ρεπορτάζ, άρθρα και αναλύσεις, εδώ στην Ελλάδα να τα ξεπετάμε με ένα μονόστηλο στις τελευταίες σελίδες, γιατί στις πρώτες βέβαια σελίδες γίνεται αναφορά αν πονάει το γόνατο του αριστερού μπακ της τάδε ομάδας…….

Ως πρόσφατο παράδειγμα και ως λάτρης του τένις, παρατήρησα την κάλυψη από τα εγχώρια αθλητικά ΜΜΕ του Αυστραλιανού Grand Slam. Από ανύπαρκτη έως ελάχιστη. Μια απλή αναφορά στα αποτελέσματα της κάθε μέρας και αυτό ήταν. Τα τέσσερα Grand Slam κάθε χρόνο, που ουσιαστικά είναι τέσσερα παγκόσμια πρωταθλήματα για το τένις, καλύπτονται δημοσιογραφικά λιγότερο από ένα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος, ματς που τόσο θέαμα και συγκινήσεις μας προσφέρει…….

Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, όλοι οι δημοσιογράφοι στα αθλητικά ραδιόφωνα ασχολούνται μόνο με ποδόσφαιρο και ολίγον από μπάσκετ. Αν κάποιος ακροατής τους ρωτήσει για κάποιο άλλο σπορ, δηλώνουν ευθαρσώς την πλήρη άγνοιά τους για το αντικείμενο!

Είναι κατανοητό σαφώς ότι το ποδόσφαιρο πουλάει και αυτό προβάλλουμε, αλλά τέτοια ισοπέδωση έναντι των υπόλοιπων αθλημάτων, νομίζω ότι μόνο στη χώρα μας συμβαίνει. Το καλοκαίρι που πέρασε, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, οι ελληνικές αθλητικές εφημερίδες κατανάλωναν κατά μέσο όρο 5-7 σελίδες από το χώρο τους για την κάλυψη των αγώνων, την ίδια στιγμή που η μεγαλύτερη ίσως εφημερίδα της Ευρώπης η L’Equipe, αφιέρωνε καθημερινά γύρω στις 30 σελίδες! Αλλά μάλλον εμείς ξέρουμε καλύτερα από τους Γάλλους…….

Έχω την πεποίθηση, ότι αν γίνει μια σωστή προσέγγιση από το δημοσιογραφικό κόσμο για μεγαλύτερο πλουραλισμό ειδήσεων από όλη τη γκάμα των σπορ, ο Έλληνας φίλαθλος θα αγαπήσει πραγματικά τον αθλητισμό και θα μπορέσει να νοιώσει καλύτερα τις χαρές και τα συναισθήματα που μόνο αυτός μπορεί να προσφέρει!

Μπορούμε να το δούμε διαφορετικά και τα αποτελέσματα θα είναι σίγουρα θεαματικά!!!

Μάνος Παπαδάκης – m.papadakis@tennis24.gr