Κι ενώ ο Νόβακ Τζόκοβιτς βρίσκεται…στον αέρα και ετοιμάζεται για να προσγειωθεί στην Αυστραλία, ο πρωθυπουργός της χώρας, Σκοτ Μόρισον τόνισε ότι ο Νο1 του κόσμου θα πρέπει να αποκάλυψη το λόγο που αιτήθηκε και εξασφάλισε την ιατρική εξαίρεση διαφορετικά “θα πρέπει να πάρει το επόμενο αεροπλάνο να επιστρέψει σπίτι του.”

Ο Νο1 του κόσμου ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αναχωρεί για την Αυστραλία προκειμένου να αγωνιστεί στο Australian Open, έχοντας λάβει ιατρική εξαίρεση, κάτι το οποίο ξεσήκωσε διαμαρτυρίες όχι μόνο στην τενιστική κοινότητα, αλλά είχε και πολιτικό αντίκτυπο στην Αυστραλία. 

Το Tennis Australia και η κυβέρνηση της Βικτώριας, δήλωσαν ότι ο Τζόκοβιτς ήταν μεταξύ των 26 αιτήσεων για ιατρική εξαίρεση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε ειδική μεταχείριση στην ανώνυμη διαδικασία της αίτησης. 

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον ήταν ξεκάθαρος δηλώνοντας σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στο πλαίσιο σύσκεψης σχετικά με την αντιμετώπισε των μολύνσεων που σημειώνει ρεκόρ κρουσμάτων covid-19. 

“Αν τα στοιχεία που θα μας παραθέσει δεν είναι επαρκή, τότε δεν θα έχει ειδική μεταχείριση και θα πρέπει να πάρει το επόμενο αεροπλάνο για να επιστρέψει στο σπίτι του.”, δήλωσε ο Μόρισον, για να συμπληρώσει λέγοντας: “Δεν πρέπει να υπάρχουν ειδικοί κανόνες για τον Τζόκοβιτς. Κανένας απολύτως.”

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία έχει την ευθύνη για τα διεθνή σύνορα, δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας της εξαίρεσης, με τον Μόρισον να ξεκαθαρίζει ότι “έχουν χορηγηθεί πολλές ιατρικές εξαιρέσεις σε άτομα που ήταν σε θέσει να δικαιολογήσουν και να στηρίξουν στην αίτησή τους. Οπότε το θέμα είναι ότι αν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να υποστηρίξει ο Τζόκοβιτς αυτήν την εξαίρεση.”

Αυτό που απομένει είναι να δούμε τι θα συμβεί τη στιγμή που ο Νόβακ Τζόκοβιτς βρεθεί στην Αυστραλία, με αρκετούς Αυστραλούς πάντως να είναι αντίθετοι με την ιατρική εξαίρεση του ανεμβολίαστου Τζόκοβιτς. 

Το Australian Open θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 17-30 Ιανουαρίου

Θάνος Σταθόπουλος

Video highlights