Ο προπονητής του Ράφα Ναδάλ και πρώην Νο2 στην παγκόσμια κατάταξη της ΑΤΡ, Κάρλος Μόγια, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον θρυλικό Ισπανό, μετά την κατάκτηση του 12ου Roland Garros της καριέρας του…


 

Ο Μόγια, έπλεξε το εγκώμιο του Ράφα και χαρακτήρισε τον συμπατριώτη του… ιδιοφυΐα στο πνευματικό κομμάτι. Φυσικά, αναφέρθηκε και στις άσχημες στιγμές που πέρασε μετά τις ήττες του στη Μαδρίτη, την Βαρκελώνη και το Μόντε Κάρλο.

Αναλυτικά όσα είπε:

“Η φετινή χωμάτινη περίοδος, πριν το Roland Garros, ήταν σίγουρα η πιο δύσκολη που έζησα όντας στην ομάδα του Ράφα. Τόσο πνευματικά, όσο και σωματικά μετά τον τραυματισμό στο Indian Wells, ο Ράφα δεν ήταν σε καλή κατάσταση.

Όλοι που είμαστε στην ομάδα του, ήμασταν ενοχλημένοι και θορυβημένοι από την κατάσταση. Ανησυχούσαμε. Όμως, συνέχισε να αγωνίζεται κάθε εβδομάδα, έδινε στον εαυτό του ευκαιρίες.

Κάθε εβδομάδα έπαιζε και καλύτερα. Αυτός ήταν ο στόχος μας άλλωστε. Ήταν πολύ σημαντικό για εκείνον, η κατάκτηση του τίτλου στην Ρώμη. Καταλάβαινε και ο ίδιος πως βρισκόταν σε καλό επίπεδο, στο σωστό δρόμο. Ανέκτησε έτσι αυτοπεποίθηση.

Ήταν πολύ δύσκολο για εκείνον να ξεφύγει από τις ήττες στο χώμα φέτος. Έπρεπε να φτάσει στα όριά του μέσα στο court, όταν προπονούνταν, προκειμένου να βρει τον κατάλληλο ρυθμό.

Το θετικό όμως, ήταν πως αντέδρασε πραγματικά απίστευτα σε αυτές τις άσχημες καταστάσεις. Αυτό τον έφερε και στην κατάκτηση του τίτλου στο Παρίσι. Του βγάζω το καπέλο για αυτά που έχει κάνει τον τελευταίο ενάμιση μήνα.

Είναι εύκολο να παίζεις καλά όταν όλα είναι θετικά για εσένα, όμως όταν περνάς δύσκολες στιγμές, τότε τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Ο Ράφα έδειξε για ακόμη μια φορά πόσο σπουδαίος τενίστας είναι. Είναι μια ιδιοφυΐα στο πνευματικό κομμάτι.

Θυμάμαι ότι όταν ήμουν στη Ρώμη, του είπα: ‘Ράφα, μην σκέφτεσαι πως είσαι μακριά από τον καλό σου εαυτό. Πλησιάζεις σε πολύ καλό επίπεδο. Θα κερδίσεις στη Ρώμη και στη συνέχεια θα πρέπει να κερδίσεις το Roland Garros. Οι διακοπές θα έρθουν όμορφα μετά’.

Είναι πέρα από κάθε φαντασία αυτά που κάνει. Σκεφτείτε πόσοι τενίστες παλεύουν μια ζωή για να κατακτήσουν ένα Grand Slam και δεν το καταφέρνουν. Έχει κερδίσει 12 ίδια. Δεν νομίζω πως θα ξαναδούμε κάτι τέτοιο τα επόμενα χρόνια”.

 

Δημήτρης Χαλιάπας