Η Νο48 του κόσμου είναι το τελευταίο μεγάλο όνομα που μίλησε με το μεγάλο ζήτημα των social media, τις τελευταίες εβδομάδες μετά από την Σέλμπι Ρότζερς και τον Ντιέγκο Σβάρτσμαν. 

Θυμίζουμε ότι η Ρότζερς δέχθηκε θανατικές απειλές μετά από την ήττα της στο US Open, ενώ ο Σβάρτσμαν δέχθηκε τα πυρά στο διαδίκτυο μετά από τον αποκλεισμό του από unranked παίκτη στο παιχνίδι για το Davis Cup με τη Λευκορωσία.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους η Κις τόνισε ότι: “η κακόβουλη κριτική είναι η μάστιγα στα social media.” Η Αμερικανίδα, η οποία έχει πέσει θύμα κακοποίησης στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, έχει δεσμευτεί ότι θα μιλάει συνεχώς για το συγκεκριμένο θέμα μέχρι να γίνουν περισσότερα πράγματα για την αντιμετώπισή του. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με μια μελέτη την οποία πραγματοποιήθηκε από το BBC Sport το 2020, πάνω από το 30% των Βρετανών αθλητών έχουν… τρολαριστεί στα social media. 

“Δεν θα κερδίζεις σε κάθε αγώνα. Μερικές φορές θα τραυματίζεσαι, κάποιες άλλες είναι απλά άσχημες ημέρες, μερικοί μήνες δεν είναι όπως του περιμένεις.”, δήλωσε η Κις. 

“Είμαι αρκετά απογοητευμένη από τις πλατφόρμες που δεν κάνουν τίποτα περισσότερο για να κρατήσουν μακριά από εμάς τα απαίσια και υβριστικά μηνύματα που λαμβάνουμε στους προσωπικούς λογαριασμούς μας.”

“Δεν είναι και ό,τι καλύτερο για εμάς να λαμβάνουμε θανατικές απειλές κάθε λίγο και λιγάκι. Ξέρω ότι αυτό συμβαίνει και σε άλλους αθλητές φίλους, ακόμα και σε μικρότερα παιδιά από εμένα και θα συνεχίσω να μιλάω γι’ αυτό μέχρι τα social media να γίνουν ένα ασφαλές Μέσο για όλους.”

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλέστηκε πρόσφατα ότι η WTA επιβεβαίωσε ότι ο αριθμός των παικτριών που δέχονται κακοποίηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αυξάνεται δραματικά, με το διοικητικό σώμα να επισημαίνει ότι λαμβάνει προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. 

Κατά τη διάρκεια του Wimbledon, ο Νόβακ Τζόκοβιτς είχε αναφερθεί στο θέμα επισημαίνοντας την πολυπλοκότητα στην προσπάθεια αντιμετώπισης της διαδικτυακής κακοποίησης. Ο Σέρβος και Νο1 του κόσμου έχει 8,8εκ ακολούθους στο twitter, αλλά και 9,3εκ στο instagram από την 1η Οκτωβρίου του 2021. 

“Είναι ένα σοβαρό θέμα που όλοι πρέπει να αντιμετωπίσουν έτσι ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί ένα πιο προστατευτικό περιβάλλον. Αλλά είναι δύσκολο γιατί όλα είναι δωρεάν.”, είπε ο Τζόκοβιτς. 

“Ο καθένας μπορεί να ανοίξει ένα λογαριασμό στο twitter, το instagram και να αρχίσει να λέει ό,τι θέλει, να βρίζει όποιον θέλει και όποιον δεν του αρέσει. Είναι πραγματικά δύσκολο να προστατευθείς πλήρως εκτός κι αν απενεργοποιηθείς.”

Πάντως η σκέψη των παικτών για να απενεργοποιηθούν πλήρως από τα social media είναι κάτι πολύ απίθανο να συμβεί λόγω του κέρδους που τους αποφέρουν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Δεν είναι μυστικό άλλωστε ότι οι Times ανέφεραν, στα μέσα του 2021, ότι οι αθλητές που έχουν ισχυρή παρουσία στα social media μπορεί να κερδίσουν μέχρι και 128.000 λίρες για κάθε χορηγούμενη ανάρτηση. 

Θάνος Σταθόπουλος

Video highlights
Previous articleSibiu Open: Εύκολα στους “8” ο Κοκκινάκης
Next articleΦέντερερ: Έφυγε από την Nike κι έγινε μισό δις πλουσιότερος!