Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ήταν ο πρωταγωνιστής στην πρόσφατη στήλη του Behind the Racket που είναι μια σελίδα η οποία ασχολείται με προσωπικές ιστορίες τενιστών, κορυφαίων ή μη.

Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας όλων των εποχών, μιλάει για τα δύσκολα παιδικά του χρόνια, στην προσπάθεια να γίνει επαγγελματίας τενίστας, τότε που ολόκληρη η Ελλάδα υπέφερε από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Τα μοναχικά ταξίδια, οι ατελείωτες νύχτες χωρίς ύπνο και όλα αυτά που του έδωσαν επιπλέον κίνητρο ώστε τώρα να λογίζεται ως ένας από τους κορυφαίους τενίστες στον κόσμο και η μεγάλη ελπίδα της ATP για την επόμενη μέρα, μετά την απόσυρση των Big Three.

Διαβάστε τι είπε ο Στέφανος πίσω απ’τη ρακέτα του…

“Το 2018, μπήκα μέσα στο Top15 και ήμουν seeded στα Grand Slam. Τότε κατάλαβα τις δυνατότητές μου. Στην αρχή, ταξίδευα μόνο με τον πατέρα μου. Τώρα, ταξιδεύω μαζί με τον πατέρα μου, τη μητέρα μου και τα τρία αδέλφια μου. Είμαι η κύρια πηγή εισοδήματος της οικογένειάς μου.

Έχω χόμπι που με ενδιαφέρουν σε διάφορες πτυχές της ζωής μου. Αυτά τα ενδιαφέροντα με κρατάνε δημιουργικό και έχουν επίπτωση και στο τένις μου. Μερικές φορές, ποστάρω στα social media πράγματα που πολλοί δεν καταλαβαίνουν. Αυτά τα posts εκφράζουν την εσωτερική μου δημιουργικότητα. Είμαι φιλοσοφικός τύπος, προέρχομαι από μια χώρα με πλούσια ιστορία στη φιλοσοφία και δεν ξέρω αν ήμουν ο Πυθαγόρας ή ο Σωκράτης στην προηγούμενη ζωή μου.

 ⁣⁣Υπήρχε μια εποχή που δεν τα πήγαινα καλά. Ξεκίνησα να παίζω futures και να αμφιβάλω για τον εαυτό μου. Δεν ήμουν σίγουρος αν είμαι καλός για να παίξω επαγγελματικό τένις. Η χώρα μου ήταν στα όρια της χρεωκοπίας. Όλοι οι Έλληνες υπέφεραν. Τα αδέλφια του πατέρα μου ήταν άνεργα και δεν μπορούσαν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Οι άνθρωποι με κοίταζαν σαν να είμαι αυτός που κυβερνούσε τη χώρα και πίστευαν ότι είμαι μέρος του προβλήματος.

Ένιωθα απομονωμένος. Δεν βρισκόμουν σπίτι για να ξέρω τι συμβαίνει γιατί ταξίδευα συνέχεια. Ήθελα υποστήριξη. Ο ψυχολόγος μου με βοήθησε και μου έδωσε έμπνευση. Είπα στον εαυτό μου “έχεις αφιερώσει όλη τη ζωή σου στο τένις, δεν μπορείς να τα παρατήσεις τώρα. Πρέπει να συνεχίσεις”.

Παίζω τένις για να αποδείξω ότι η χώρα μου έχει σπουδαία ιστορία και ότι μπορώ να είμαι επιτυχημένος σε αυτό που κάνω. Το τένις είναι ένα εσωστρεφές άθλημα και τα πάντα τα αντιμετωπίζουμε μόνοι. Έχουμε μια ομάδα που μας ακολουθεί σε όλον τον κόσμο αλλά έχω περάσει αμέτρητες νύχτες μόνος που δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Τα ταξίδια και ο ανταγωνισμός σου δημιουργεί μεγάλο άγχος. Μεγάλωσα πολύ μόνος.

Σαν παιδί ήμουν εσωστρεφής και δεν είχα πολλούς φίλους. Όταν ξεκίνησα να παίζω στο tour, πίστευα ότι θα δημιουργήσω φιλίες αλλά αποδείχθηκε το αντίθετο. Οι περισσότεροι παίζουν για τον εαυτό τους. Νιώθω ότι οι άλλοι τενίστες δεν θέλουν να κάνουν φιλίες γιατί πιστεύουν ότι οι άλλοι θα κλέψουν τα μυστικά τους και θα τους κερδίσουν. Νομίζω ότι το παίρνουν πιο σοβαρά από ότι είναι. Οι φίλοι θα έκαναν τα ταξίδια λιγότερο μοναχικά”
⁣⁣

 

“In 2018, I broke into the Top 15 and was seeded in Grand Slams. That's when I understood my potential. In the…

Δημοσιεύτηκε από Behind The Racquet στις Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020