Αρθρογραφεί ο Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος

Καθώς προετοιμάζεστε για έναν αγώνα, χρησιμοποιήστε το χρόνο που έχετε για να πετύχετε πνευματικά και σωματικά τα αγωνιστικά πλάνα, που θέσατε πριν το παιχνίδι. Αυτό θα σας βοηθήσει να μπείτε στον ρυθμό γρήγορα και να μην παρεκκλίνετε απ’ τις απαιτήσεις του εκάστοτε παιχνιδιού.

-Προθέρμανση: Περίπου 30-40 λεπτά πριν από την έναρξη του αγώνα σας, θα πρέπει να αυξήσετε τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός σας για να αποφύγετε τραυματισμούς. Παραδείγματα τρόπων για να γίνει αυτό είναι: Χρήση Roller για (ξύπνημα) των μυών, ελαφρύ τρέξιμο, άλματα με σχοινάκι, δυναμικό stretching (βαλλιστικές διατάσεις), λάστιχα για προθέρμανση με αντιστάσεις, προσομοίωση κινήσεων του αγώνα με ρακέτα.

-Ανεβάστε τα επίπεδα της ενέργειας σας: Τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από την έναρξη του αγώνα, θα πρέπει να φάτε κάποιο κατάλληλο σνακ.

-Να έχετε μαζί σας επιπλέον (καύσιμο): Κατά τη διάρκεια των αλλαγών, θα πρέπει να τρώτε μια μικρή ποσότητα από κάποιο σνακ. Περίπου κάθε 20-25 λεπτά ώστε να διατηρήσετε υψηλά τα επίπεδα ενέργειας κατά τη διάρκεια του αγώνα. Κατάλληλα παραδείγματα για σνακ είναι: Αθλητικές μπάρες, αθλητικά gel, ξηροί καρποί, μπανάνες κα.

-Καταναλώστε αρκετά υγρά: Πρέπει να πίνετε εγκεκριμένα αθλητικά ποτά όσο και νερό κατά τη διάρκεια του αγώνα, για να διατηρείτε τα κατάλληλα επίπεδα ενυδάτωσης και ενέργειας.

-Μια αναλογία 2:3 αθλητικού ποτού με νερό είναι κατάλληλη να καταναλώνετε κατά τη διάρκεια ενός αγώνα

-20 με 30 λεπτά πριν από τον αγώνα σας, εστιάστε την προσοχή σας και συγκεντρωθείτε στον αγώνα. Κλείστε το τηλέφωνο σας και σταματήστε την επικοινωνία με τους φίλους και την οικογένειά σας.

-Επιλέξτε 3 στόχους “πώς να παίξω στο παιχνίδι” για να επικεντρωθείτε πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Αυτά είναι συνήθως πράγματα που δουλεύετε τακτικά στην προπόνηση. Επικεντρωθείτε σε τακτικούς και ανταγωνιστικούς στόχους όπως: Η διατήρηση της ρουτίνας σας, Το να τρέχετε για κάθε μπάλα, Διόρθωση τεχνικών λαθών κλπ.

-Οραματίσου τον τρόπο που θα παίξεις στον αγώνα ακούγοντας μουσική ή όχι (ανάλογα τις προτιμήσεις του αθλητή/τριας), διατηρώντας θετικά συναισθήματα, πίστη στις ικανότητες και στον εαυτό σου.

Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος – konstantinoslampro@gmail.com

Who is who
lampropoulos_150.jpgΓεννημένος το 1992. Αθλητής της Π.Α.Ε Πανιώνιος από το 1998 στις ακαδημίες ποδοσφαίρου μέχρι και το 2009 στην ομάδα νέων, καθώς συμμετείχε και σε προπονήσεις με την επαγγελματική ομάδα. Ήταν μέλος της μεικτής Αθηνών παίδων και εφήβων, ενώ δύο χρόνια αγωνιζόταν στην ΠΑΕ Τρίκαλα στη Γ’ Εθνική κατηγορία.

Το 2014 πήρε το πτυχίο του από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής (ΤΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Κατά την περίοδο 2013-2014 βρέθηκε στην Ισπανική Ακαδημία του Carlos Ferrero και παρακολούθησε το πρόγραμμα φυσικής κατάστασης της ακαδημίας τένις. Το 2016 παρακολούθησε το προγραμμα φυσικής κατάστασης στην ακαδημία τένις της Justine Henin (πρώην no1 WTA) στο Βέλγιο, ενώ το 2017 βρέθηκε για τον ίδιο λόγο στην Ιταλία κι συγκεκριμένα στην ακαδημία τένις του Claudio Panatta (Academia Panatta).

Από το 2014 και μετά συνεργάζεται με τον επί σειρά ετών Πρωταθλητή Ελλάδος και προπονητή Τένις Τάσο Μπαβέλα. Αυτή την περίοδο προπονεί στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης, τα προαγωνιστικά και αγωνιστικά τμήματα της ακαδημίας τένις, Bavelas Tennis Approach, και είναι υπεύθυνος γυμναστής στο Tweener Tennis Club στη Σαρωνίδα.

Video highlights