Advertisement

Ένα αυθόρμητο post του Στέφανου Τσιτσιπά, ήρθε να επιβεβαιώσει την ανάγκη μιας μεγάλης μερίδας ατόμων να βρουν ένα εξιλαστήριο θύμα και να το ξεσκίσουν με τα, ομολογουμένως, έξυπνα και με μπόλικο χιούμορ, posts τους στα social media, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δικαιολογήσουν μεγάλα προβλήματα και κενά της κοινωνίας που ζουν, με τα οποία ο κάθε Στέφανος δεν έχει καμία σχέση και επιρροή.

Το post του Τσιτσιπά για το “Harrods” και η επιθυμία που εξέφρασε να ανοίξει ένα παρόμοιο, πολυτελές, εμπορικό κατάστημα στην Ελλάδα, ηταν η καλύτερη αφορμή για τους “καρχαρίες” του διαδικτύου να πέσουν και να “κατασπαράξουν”, για πολλοστή φορά, έναν νέο, παρορμητικό και φιλόδοξο αθλητή/άτομο που έκανε το λάθος να πει μια απλή σκέψη του, ακόμα κι αν δεν ειναι συμβατή με τις δύσκολες ημέρες που περνάει όλη η ανθρωπότητα.

Τι σχέση μπορεί να έχει μια άποψη, όσο εκτός επικαιρότητας κι αν είναι, με το αν έχουμε ΜΕΘ ή δεν έχουμε; Η απόλυτη ισοπέδωση…

Οι περισσότεροι από αυτούς που την “έπεσαν” στον Στέφανο, ανήκουν σε ένα γκρουπ ατόμων που είναι γεμάτο προσωπικές ανασφάλειες και τοξικότητα και έχουν βρει ένα σπουδαίο μέσο (social media) το οποίο τους βοηθάει να νιώθουν διαφορετικοί, ξεχωριστοί, χαρισματικοί και έξυπνοι, ισοπεδώνοντας προσωπικότητες και ανθρώπους.

Δεν είναι εύκολο να κατανοήσουν ότι αυτό τους κάνει χειρότερους από αυτό που οι ίδιοι κατηγορούν…

Είναι οι ίδιοι που δεν αντέχουν τα φιλοσοφημένα και με αρχαίες επιρροές posts που κάνει συνήθως ο Τσιτσιπάς, μετά από νίκες στα Grand Slam. Είναι οι ίδιοι που δεν μπορούν να κατανοήσουν τα νεύρα και την πίεση που νιώθει ένας κορυφαίος αθλητής και τις αντιδράσεις που μπορεί να βγάλει στο γήπεδο (λογικό, καθώς ελάχιστοι από αυτούς έχουν φορέσει αθλητικά παπούτσια, πόσο μάλλον να έχουν βρεθεί έστω και για λίγο διάστημα σε πορεία πρωταθλητισμού). Είναι αυτοί που δυσκολεύονται να πανηγυρίσουν μια μεγάλη επιτυχία του Στέφανου αλλά με μεγάλη ευκολία τον χλευάζουν μετά από μια ασυνήθιστη ήττα. Είναι αυτοί που έχουν εύκολο το post στα social media αλλά δεν έχουν ιδέα από θυσίες και σκληρή δουλειά, από αφοσίωση και θέληση για να πετύχεις σε αυτό που κάνεις και αγαπάς περισσότερο. Είναι αυτοί που νιώθουν ζήλεια, μίσος και φθόνο για καθε τι επιτυχημένο, όταν δεν αφορά τον εαυτό τους…

Πολλοί, δε, από αυτούς δεν γνωρίζουν καν τα δύσκολα παιδικά χρόνια του Τσιτσιπά αλλά και της οικογένειάς του που ξεπούλησε ότι είχε και δεν είχε για να εξαντλήσουν τις ελάχιστες πιθανότητες που είχε ο Στέφανος για να κυνηγήσει το όνειρό του.

Τώρα και δικαιωμένοι είναι και πλούσιοι είναι και πολύ καλά κάνουν.

Πόσοι, αλήθεια, ξέρουν ότι ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει συνδράμει σε φιλανθρωπική δράση του Γουέσλι Ο’Μπράιαν που έχει στόχο να βάλει το τένις σε δομές μεταναστών στην Ελλάδα; Για το πόσο καλό έχει κάνει στο άθλημα του τένις στη χώρα μας, δεν χρειάζεται να το αναφερουμε.

Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να επιβάλλουμε την άποψή μας και να αλλάξουμε τη γνώμη κάποιων για τον Τσιτσιπά. Ο Στέφανος δεν έχει ανάγκη από δικηγόρους. Έχει μια ισχυρή και πολυδιάστατη προσωπικότητα. Για το αθλητικό του ταλέντο δεν γίνεται λόγος αν κι αυτό αμφισβητείται.

Το θέμα δεν είναι να αλλάξεις τη γνώμη του άλλου αλλά να μπορείς να δεχθείς την αντίθετη άποψη, πολιτισμένα και με σεβασμό στον άλλον. Ο καθένας είναι ξεχωριστός και έχει τη δική του ιστορία.

Δεν θα μπορούσε να το περιγράψει καλύτερα η σπουδαία Σερίνα Γουίλιαμς που αυτή κι αν έχει ακούσει τα εξ’αμάξης από τα ελληνικά και διεθνή “τρολς”:

Μην επιβάλλετε τις απόψεις σας σε άλλους και μην σπέρνετε μίσος όταν οι άλλοι δεν σκέφτονται ακριβώς όπως εσείς. Το να έχεις ο καθένας την άποψή του μας κάνει ανθρώπους. Αν δεν αντέχεις έναν φίλο που έχει διαφορετική άποψη από σένα, δεν διαφέρεις καθόλου με έναν φασίστα. Δεν χρειάζεται να συμφωνώ σε όλα με σένα για να είμαι καλός άνθρωπος και φίλος σου.

Serena Williams

Μαρίνος Ταχτσίδης – tachtsidis@tennis24.gr