Αρθρογραφεί ο αναγνώστης του Tennis24, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, περιγράφοντας την προσωπική εμπειρία που είχε με την οικογένεια Τσιτσιπά και την Άπω Μέθοδο που είχε προτείνει να εφαρμόσει στον Στέφανο.


 

Όσο ο Στέφανος ήταν άγνωστος, ο Απόστολος μου είχε ιδιαίτερη αδυναμία καλώντας με συχνά-πυκνά στο messenger και προσπαθώντας να πείσει τον Στέφανο να συνεργαστεί μαζί μου.

Στην πράξη, ελάχιστα συνεργάστηκα λόγω ασυμβατότητας: εγώ ήθελα να εφαρμόσω την Άπω Μέθοδο, ο Στέφανος ήθελε να τον βγάζουν στα ΜΜΕ. Οπότε, παρόλες τις συναντήσεις μας, δεν υπήρξε καμία συνεργασία.

Τέλος πάντων, αυτή την ανιδιοτελή μου προσπάθεια εκτίμησε και ο Απόστολος και όταν του ζήτησα να ολοκληρώσει το πρόγραμμα πιστοποίησης προπονητών της Άπω Μεθόδου για να γράψει ένα endorsement μου απάντησε ότι δεν χρειάζεται και ότι θα γράψει ό,τι θέλω ως review. Το απέρριψα επιθετικά και κάπου εκεί τελείωσε η σχέση μας.

Μετά τα τελευταία του Στέφανου που απασχόλησαν (πάντως όχι για τον λόγο που ήλπιζε αυτή τη φορά) τα ΜΜΕ, σκέφτηκα να γράψω ένα υποθετικό σενάριο τι θα γινόταν αν ο Στέφανος ακολουθούσε την Άπω Μέθοδο τότε, όταν υπήρξε αυτή η δυνατότητα, αλλά να επικεντρωθώ στη συμπεριφορά του και όχι γενικά στο «αν έπαιζε καλύτερα».

ΟΚ, εγώ θα πω ότι αν ακολουθούσε την Άπω Μέθοδο θα ήταν ακόμα καλύτερος και ως παίκτης, κάτι που τεκμηριώνω με πολλούς τρόπους, όλοι εκ των οποίων απαιτούν πάντως μελέτη, κάτι το οποίο ο χ-ψ “high performance” προπονητής δεν θα μπει στον κόπο να κάνει, όπως φάνηκε τα τελευταία χρόνια, παρά εγωιστικά θα πει «σιγά, εγώ ξέρω καλύτερα». Έστω.

Σχετικά με τη συμπεριφορά όμως;

Και πάλι ισχύει αυτό που επαναλαμβάνω πάντα. Σημασία δεν έχουν οι «καλές προθέσεις», σημασία έχει τι εργαλεία έχει το σύστημα που ακολουθεί κάποιος (και το σύστημα είναι μόνο τόσο καλό όσο τα εργαλεία που παρέχει, όχι όσο το «όνομα» αυτού που [λέει ότι] δείχνει κάποιο σύστημα).

Τι εργαλεία λοιπόν έχει η Άπω Μέθοδος (για τένις) και τι αποτέλεσμα έχουν;

Θα επιλέξω μόνο αυτά που σχετίζονται με τη συμπεριφορά. Αν κάποιος θυμηθεί να ρωτήσει τώρα πού τα έχω διδαχτεί εγώ αυτά τα εργαλεία και πώς τα διδάσκω σε παίκτες και προπονητές, συνοπτικά θα τον παραπέμψω στις σπουδές και στο έργο μου και θα του θυμίσω ότι είμαι δημιουργός συστήματος. Η σειρά που τα αναφέρω είναι τυχαία.

Προοδευτική χαλάρωση: επιτυγχάνει την αντίδραση χαλάρωσης (relaxation response) μέσω του σώματος. Είναι μια καλή τεχνική χαλάρωσης για αθλητές που εργάζονται με το σώμα τους. Η προοδευτική χαλάρωση είναι ευρέως χρησιμοποιούμενη σε αθλητικά πλαίσια για τη μείωση του άγχους και της νευρικότητας και μπορεί να βοηθήσει στην αυτορρύθμιση του αθλητή όσον αφορά στην ψυχολογική και συναισθηματική του κατάσταση.

Αυτογενής χαλάρωση: επιτυγχάνει το relaxation response μέσω του νου. Τη διδάσκω επειδή στο μοντέλο της υπερπροσωπικής ψυχοθεραπείας που ακολουθώ και επικεντρώνεται στη χαλάρωση μέσω της νοητικής εστίασης και των αυτόνομων διεργασιών του σώματος (π.χ., έλεγχος της αναπνοής, αίσθηση βάρους στα άκρα). Είναι ουσιαστική για την αυτορρύθμιση και μπορεί να αντιμετωπίσει όχι μόνο ψυχολογικά αλλά και σωματικά-τεχνικά εμπόδια. Συν όλα τα οφέλη της προοδευτικής χαλάρωσης.

Αγκύρωση: τεχνική που προέρχεται από τον Νευρογλωσσολογικό Προγραμματισμό (NLP), όπου συνδέονται συγκεκριμένες ακουστικές, νοητικές ή (συνηθέστερα) σωματικές «άγκυρες» με θετικά συναισθήματα ή καταστάσεις. Αυτή η τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την άμεση απελευθέρωση από αρνητικά συναισθήματα ή την ενίσχυση θετικών κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.

Eye Movement Desensitization & Reprogramming (EMDR): Το EMDR είναι μια ψυχοθεραπευτική μέθοδος που συνδυάζει τη διπλή προσοχή και τις κινήσεις των ματιών για να βοηθήσει στην επεξεργασία τραυματικών εμπειριών και στην ενσωμάτωση νέων πληροφοριών. Στον αθλητισμό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση ψυχολογικών εμποδίων και τη βελτίωση της ψυχικής ανθεκτικότητας.

Emotional Freedom Technique (EFT): τεχνική που συνδυάζει την εστίαση σε αρνητικά συναισθήματα με το ελαφρύ χτύπημα σε συγκεκριμένα σημεία των μεσημβρινών του σώματος (tapping) σε συνδυασμό με στοιχεία αυθυποβολής και EMDR, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση τόσο σωματικών όσο και συναισθηματικών ζητημάτων.

Coaching Cards: άλλο ένα μοναδικό εργαλείο που ανέπτυξα για την Άπω Μέθοδο και δεν υπάρχει ούτε σε πολλά άλλα αθλήματα. Μέσω των καρτών προπόνησης ο αθλητής μπορεί να διερευνήσει πολλά ζητήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται θέματα ειδίκευσης, ηθικής και συναισθημάτων.

Ψυχοθεραπεία: Όλα τα εργαλεία που περιέγραψα τα διδάσκω στους προπονητές και είναι απλά και δομημένα. Επιτυγχάνουν αλλαγές και στους αθλητές και στους προπονητές (που πάντα πρέπει να εξελίσσονται και ψυχολογικά και ως προσωπικότητες). Ψυχοθεραπεία φυσικά… δεν κάνω σε αθλητές και ούτε διδάσκω σε προπονητές, αλλά το αίτημα για ψυχοθεραπεία είναι πάγιο και για τους αθλητές και για τους προπονητές (και για γονείς) και πρέπει να γίνεται από επαγγελματία ψυχοθεραπευτή.

Οι προπονητές κατ’ ελάχιστον πρέπει να έχουν κάποιου είδους εποπτεία έστω για να αναγνωρίζουν μεταβιβάσεις και να αποφεύγουν αντιμεταβιβάσεις. Όμως η ψυχοθεραπεία ξεκινά σε μικρή ηλικία και δεν τελειώνει ποτέ.

Διάφορά άλλα εργαλεία που εφαρμόζω αλλά δεν διδάσκω (Flow Release Massage, τεχνικές σωματικής ψυχοθεραπείας κτλ.).

Θα έκαναν όλα αυτά τη διαφορά ώστε ο Στέφανος να ήταν τέρας ψυχραιμίας, μετρημένος, με κατάλληλες (και για την απόδοσή του και για την εικόνα του) κάθε φορά συμπεριφορές;

Who cares, στην επιστήμη προσφέρουμε μοντέλα, όχι σιγουριές. Η παραδοχή στην επιστήμη είναι ότι καλύτερα να ακολουθούμε ένα μοντέλο στη βάση της αρχής του Αποχρώντος Λόγου, παρά να πάμε στην τύχη. Αλλά υποσχέσεις δεν έχει–και άλλωστε τα κριτήρια στην επιστήμη πάντα είναι η συνέπεια, η πληρότητα, η παραγωγική δεινότητα και η κομψότητα. Οπότε το σύστημά μου είναι και τα τέσσερα αυτά. Για “αποτελέσματα” σας παραπέμπω στους γνωστούς “μεγαλοπροπονητές”.

Αυτά όλα τα οποία αναφέρω εδώ, που λέτε φίλοι μου, είναι μόνο για το επίπεδο της ανάπτυξης ενός αθλητή σε νοητικές, συναισθηματικές και ηθικές δεξιότητες. Είναι, μαζί με όλα τα υπόλοιπα (για τεχνική, σωματική, κινητική ανάπτυξη) τα περιεχόμενα της μεθόδου που σκόπευε και όφειλε να αλλάξει το τένις σε παγκόσμιο επίπεδο ξεκινώντας από εδώ—κάτι που φυσικά δεν θα γίνει επειδή όπως ανέφερα ήδη, μετά την παταγώδη και πλήρη αποτυχία μου να συνεργαστώ με οποιονδήποτε φορέα, παράγοντα ή αθλητή επί χρόνια, τα τέλη Ιουλίου (2024) αποφάσισα να εγκαταλείψω την Άπω Μέθοδο για τένις (και την προπονητική εν γένει).

Και να θυμάστε φίλοι μου, ένα απλό και «αθώο» ναι να είχα πει στον Απόστολο και να τον έβαζα να γράψει διθυράμβους για την Άπω Μέθοδο, τώρα θα ήμουν ήδη περιζήτητος και όχι γραφικός και ξεχασμένος· περιζήτητος για τους λάθος λόγους από άτομα που τα χρόνια αυτά έδειξαν ότι κριτήρια έτσι κι αλλιώς δεν έχουν.

Δρ Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου – αναγνώστης του Tennis24

 


“Η άποψή μου” είναι μια θεματική στήλη του Tennis24, ικανοποιώντας έτσι την “ανάγκη” των αγνών φιλάθλων να εκφράσουν την γνώμη τους για οποιοδήποτε θέμα (τενιστικό) τους απασχολεί.

Τα κείμενα τα οποία θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στο info@tennis24.gr, θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένα, με ονοματεπώνυμο, συντακτικά ορθά (τόνους, διαστήματα, παράγραφοι, όχι κεφαλαία) και φυσικά να σέβονται τον αναγνώστη και το ίδιο το άθλημα, σε κόσμιο και τενιστικό πλαίσιο.

Aν θέλετε να επισυνάψετε και μια φωτογραφία της αρεσκείας σας, θα πρέπει να έχει διάσταση πάνω από 1050×590 pixels σε jpg μορφή, διαφορετικά θα επιλέξουμε εμείς μια αντιπροσωπευτική για το άρθρο σας.

Video highlights
Previous articleΑλκαράθ: Μεγάλος στόχος το year-end No1 (vid)
Next articleUS Open: Επιστρέφει το Video Review Technology