Οι κρίσιμες εκλογές της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης πλησιάζουν (Σάββατο 27 Μαρτίου) και ο εκ των υποψηφίων για την προεδρία της Ομοσπονδίας, Θοδωρής Γκλαβάς, μίλησε στο Tennis24 για τα σχέδια που έχει εφόσον αναλάβει τις τύχες του ελληνικού τένις.
Ο κ. Γκλαβάς, με το εντυπωσιακό βιογραφικό από την πλούσια επαγγελματική του εμπειρία στο χώρο των επιχειρήσεων αλλά και το υπόβαθρο του πρώην αθλητή τένις, μίλησε στον αρχισυντάκτη του Tennis24, Κώστα Αϊτάκη για την ευκαιρία που έχει το άθλημα να αλλάξει επίπεδο και να γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα στην Ελλάδα, συνεχίζοντας το εντυπωσιακό μομέντουν των τελευταίων ετών.
Παράλληλα, υπογράμμισε το πόσο σημαντικό είναι να δημιουργηθούν οι βάσεις για την προσέλκυση επενδυτών και χορηγών στο άθλημα ενώ αποκάλυψε ότι έχει κάνει ήδη διερευνητικές συζητήσεις για την διοργάνωση ενός επαγγελματικού τουρνουά στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια.
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Γκλαβά
Στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας σας, αναφερθήκατε σε ένα “συνολικό σχέδιο ανάπτυξης της αντισφαίρισης στην Ελλάδα”. Ποιος είναι ο τελικός στόχος αυτού του σχεδίου και ποιο το πρώτο βήμα προς την επίτευξη αυτού του στόχου σε περίπτωση που αναλάβετε;
Ο τελικός στόχος είναι να κάνουμε το τένις ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα στην Ελλάδα. Να φέρουμε περισσότερο κόσμο στα γήπεδα. Τόσο στον αγωνιστικό τομέα, όσο και ερασιτέχνες αθλητές. Να αποκτήσουμε καλύτερες και περισσότερες εγκαταστάσεις. Να αναβαθμιστούν όλες οι εγχώριες διοργανώσεις και να προσελκύσουμε περισσότερους διεθνείς αγώνες. Να αποκτήσει το τένις την προβολή που του αξίζει στα ΜΜΕ. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις να το πετύχουμε. Και τα οφέλη από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι μεγάλα για όλους και κυρίως για τα σωματεία της Αντισφαίρισης στη χώρα μας τα οποία με υπερπροσπάθεια – και συχνά χωρίς ανάλογη στήριξη – κρατάνε το άθλημα όρθιο όλα αυτά τα χρόνια.
Το πρώτο βήμα θα είναι συστράτευση όλων των δυνάμεων του τένις. Ακούω από πολλούς ότι θέλουν να βοηθήσουν. Ότι έχουν ιδέες και δυνατότητες, χωρίς όμως να καταφέρνουν να εισακουσθούν. Αλλά ακολουθούν πολλά βήματα ακόμα. Θα χρειαστεί συνεργασία με όλους τους φορείς του αθλήματος. Προπονητές, βετεράνους, εν ενεργεία αθλητές. Θα χρειαστεί συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές ομοσπονδίες για την αξιοποίηση της δικής τους εμπειρίας και την προσαρμογή των καλών τους πρακτικών στις ιδιαιτερότητες του ελληνικού τένις. Και πάνω απ’ όλα χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προσέλκυσης επενδυτών και χορηγών που θα στηρίξουν πολλαπλώς το άθλημα. Χωρίς έσοδα και στηριζόμενοι αποκλειστικά στην επιχορήγηση της ΓΓΑ δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε όλους τους στόχους μας. Η εκπόνηση προγραμμάτων – αγωνιστικών, επικοινωνιακών, κλπ. – που θα προσελκύσουν επενδυτές και χορηγούς έχει κεντρικό ρόλο στην προσπάθειά μας.
Η απουσία εγκαταστάσεων τένις και η χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών των υπαρχουσών εγκαταστάσεων (ειδικά στα δημοτικά γήπεδα) είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει μία μεγάλη μερίδα των ερασιτεχνών Ελλήνων τενιστών. Ποιο είναι το σχέδιο σας πάνω σε αυτό το πρόβλημα που έχει απομακρύνει πολλούς φίλους του αθλήματος από την άσκηση του τένις;
Την περίοδο αυτή που συζητώ καθημερινά με δεκάδες φίλους από σωματεία σε όλη την Ελλάδα, το θέμα των εγκαταστάσεων αναδεικνύεται ως το σημαντικότερο ίσως ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Και πράγματι, πολλοί επισημαίνουν ότι το πρόβλημα είναι όντως ακόμα μεγαλύτερο στα δημοτικά γήπεδα. Η λύση θα επιδιωχθεί σε πολλά επίπεδα. Πρώτα σε μια καλόπιστη συνεννόηση με τους Δημάρχους για να δούμε ρεαλιστικά τι δυνατότητες αναβάθμισης υπάρχουν.
Δεύτερον, με ενίσχυση από την πολιτεία. Να διατεθούν πόροι σε σωματεία και Δήμους για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων. Και τρίτον – κάτι που δεν έχει επιδιωχθεί αρκετά μέχρι τώρα – είναι η αναζήτηση επενδυτών και χορηγών. Κάτι που προϋποθέτει ένα συνολικό σχέδιο ανάπτυξης και αξιοποίησης για κάθε περίπτωση και φυσικά απόλυτη διαφάνεια. Και πάλι βέβαια, όλα σχετίζονται με την δημοφιλία του αθλήματος. Αν ένας δήμαρχος δέχεται ισχυρές πιέσεις από κατοίκους και αθλητές τους Δήμου του θα δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Το ίδιο και η πολιτεία. Και φυσικά θα είναι πιο ελκυστική η προοπτική για κάθε πιθανό επενδυτή.
Στην Ελλάδα έχει επικρατήσει η άποψη ότι το αγωνιστικό τένις έχει ημερομηνία λήξης τα 18 έτη. Πολλοί νεαροί αθλητές σταματούν τη δραστηριότητα ακόμα πιο νωρίς, θέλοντας να επικεντρωθούν στο σχολείο. Τι μπορεί να αλλάξει για να έχει κάποιος νεαρός αθλητής την ρεαλιστική προοπτική να ασχοληθεί επαγγελματικά με το άθλημα;
Να πω καταρχάς ότι η «επένδυση» που τα παιδιά κάνουν σε μικρή ηλικία στο τένις είναι πολύτιμη και δεν πρέπει να χαθεί όποια απόφαση και αν πάρουν στην συνέχεια. Και μόνο η παρουσία τους στα τερέν είναι κέρδος. Γι’ αυτό και βασική μας προτεραιότητα είναι οι χιλιάδες αθλητές όλων των ηλικιών να μπορούν να μένουν κοντά στο άθλημα.
Σε ό,τι αφορά τα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά – και τα καταλαβαίνω επειδή και ο ίδιος αντιμετώπισα ανάλογα διλήμματα σε νεότερη ηλικία – είναι σημαντικό να δημιουργηθούν κάποιες προϋποθέσεις που θα τα διευκολύνουν να λάβουν όποια απόφαση θέλουν. Ένα βασικό είναι η ενίσχυση του θεσμού των διασυλλογικών αγώνων στη διάρκεια του έτους, όπως συμβαίνει και στο εξωτερικό. Αυτό θα αποτελεί κίνητρο για τους αθλητές αυτής της ηλικίας να μένουν επικεντρωμένοι στον αγωνιστικό αθλητισμό. Σημαντική είναι επίσης η αναβάθμιση των διοργανώσεων και η διεξαγωγή αγώνων με έπαθλα και χορηγίες ως επιπλέον κίνητρο. Για τα παιδιά που θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να πάνε για αγώνες στο εξωτερικό είναι σημαντικό να υπάρχει αντίστοιχη στήριξη από την Ομοσπονδία.
Σήμερα δυστυχώς μπορούν να πάνε μόνο όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα. Ένα ταλαντούχο παιδί που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα δεν μπορεί να πάει και αυτό είναι άδικο. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό η Ομοσπονδία, η ΕΦΟΑ, να μπορεί να έχει τα έσοδα ή τους χορηγούς που θα στηρίζουν ταλέντα που θέλουν να διεκδικήσουν το όνειρό τους.
Στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας, αναφερθήκατε επίσης σε “ιδιοκτησιακές λογικές” της προηγούμενης διοίκησης της ΕΦΟΑ. Τι ακριβώς εννοείται με αυτό; Ποια ζητήματα δεν κατάφερε να λύσει επαρκώς η προηγούμενη διοίκηση;
Η προηγούμενη διοίκηση είχε αρκετό χρόνο να εφαρμόσει το σχέδιό της. Προσωπικά δεν απαξιώνω κανέναν και ούτε θα ισχυριστώ ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έγιναν και βήματα μπροστά. Ασφαλώς και έγιναν. Υπάρχουν όμως και σημαντικές ελλείψεις. Εθνικό προπονητικό κέντρο για το οποίο όλοι μιλάμε τόσα χρόνια, δεν υπάρχει. Οι εγκαταστάσεις είναι αρκετά πίσω σε σχέση με άλλες χώρες. Οι ποιοτικές αθλητικές διοργανώσεις σπανίζουν. Τα σωματεία δεν έχουν τη στήριξη που χρειάζονται, ούτε ως προς το έμψυχο δυναμικό τους, ούτε σε υλικοτεχνικές υποδομές.
Κάποιος που διοίκησε μια Ομοσπονδία επί 25 χρόνια είχε όλο το χρόνο να κάνει όσα υποσχέθηκε. Μας αρκούν όσα έγιναν; Εγώ λέω πως όχι, μπορούμε περισσότερα. Και όταν ο ίδιος άνθρωπος που λόγω νόμου δεν μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιος ουσιαστικά λέει «και πάλι εγώ θα διοικώ» – λες και το τένις δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς αυτόν – τότε ναι, πρόκειται για ιδιοκτησιακή λογική.
Το ζητούμενο λοιπόν σήμερα είναι να αξιοποιήσουμε μια ιδιαίτερα θετική συγκυρία για να κάνουμε βήματα μπροστά. Να δοθεί η ευκαιρία και σε άλλους ανθρώπους, με νέες ιδέες ώστε να δοθεί μια συνολικότερη ώθηση στο άθλημα.
Πότε θα μπορέσουμε να δούμε ένα ATP ή WTA τουρνουά στην Ελλάδα που είναι και ο διακαής πόθος όλων των Ελλήνων φίλων του τένις (που θέλουν να δουν από κοντά και τον Στέφανο Τσιτσιπά ή τη Μαρία Σάκκαρη).
Η διοργάνωση ενός τέτοιου τουρνουά θα πρέπει αν είναι από τους πρώτους στόχους της ΕΦΟΑ σήμερα. Φαντάζεστε πόση ώθηση θα έδινε στο άθλημα με τελικούς ωφελούμενους τα σωματεία του τένις; Φιλοδοξία μου είναι να είμαστε σύντομα σε θέση να φιλοξενήσουμε μια τέτοια διοργάνωση. Είναι θέμα οργάνωσης και συνεργασίας της ομοσπονδίας με τους διεθνείς φορείς του τένις, επενδυτές και χορηγούς. Γνωρίζοντας καλά τον χώρο αυτό μπορώ να σας πω ότι είναι εφικτό και επειδή έχω ήδη κάνει κάποιες διερευνητικές συζητήσεις είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε ένα τέτοιο εγχείρημα.
Με ποιον τρόπο θα μπορέσετε να εκμεταλλευτείτε την άνθιση του ελληνικού τένις που έχει ενισχυθεί από τις επιτυχίες των Τσιτσιπά/Σάκκαρη;
Αυτά τα παιδιά κάνουν πράξη το όνειρό τους. Και μαζί με αυτά το ζούμε και όλοι εμείς οι άνθρωποι του τένις, είτε είμαστε αθλητές, είτε προπονητές, είτε παράγοντες, είτε είμαστε απλοί υποστηρικτές. Παράλληλα αποτελούν έμπνευση για νέα παιδιά να ασχοληθούν με το άθλημα, όπως συνέβη παλαιότερα και με άλλους σπουδαίους αθλητές.
Μέσα από τις επιτυχίες του Στέφανου και της Μαρίας δίδεται ώθηση σε όλο το άθλημα. Μια ώθηση που πρέπει να την εκμεταλλευτούμε για να ανέβουμε επίπεδο σε όλους τους τομείς. Σε υποδομές, έμψυχο δυναμικό, έσοδα, χορηγούς, διοργανώσεις, τα πάντα. Άνοδος της δημοφιλίας του αθλήματος σημαίνει αύξηση όσων ασχολούνται με αυτό. Σημαίνει μεγαλύτερη ενίσχυση για τα σωματεία. Σημαίνει αποτελεσματικότερη πίεση στην πολιτεία για ενίσχυση των σωματείων. Σημαίνει προσέλκυση επενδύσεων και χορηγών για όλο το τένις. Γι’ αυτό ακριβώς μιλώ για μια θετική συγκυρία που δεν πρέπει να χαθεί.
Έχετε ασχοληθεί αγωνιστικά με το τένις για αρκετά χρόνια. Είναι αυτό ένα προαπαιτούμενο προσόν για έναν υποψήφιο πρόεδρο της ΕΦΟΑ; Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένας σύγχρονος πρόεδρος για να παράξει έργο;
Όχι, δεν είναι προαπαιτούμενο. Και είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν ικανοί άνθρωποι στο χώρο του τένις που δεν έχουν περάσει από το αγωνιστικό επίπεδο, αλλά μπορούν να προσφέρουν. Εγώ είχα την τύχη να αγωνιστώ σε υψηλό επίπεδο και νοιώθω τυχερός για αυτό. Ένα πλεονέκτημα που υπάρχει όταν έχεις κάνει όλη τη διαδρομή – αγωνιστικό, club, βετεράνος – είναι ότι σε βοηθά στο να καταλαβαίνεις τις ανάγκες που υπάρχουν σε κάθε επίπεδο. Αυτό το στοιχείο θεωρώ ότι το έχω. Όπως έχω επίσης αρκετά μεγάλη επαγγελματική εμπειρία στη διαχείριση κρίσιμων πρότζεκτ. Και κάποια στιγμή πρέπει και η Ομοσπονδία να αρχίσει να λειτουργεί με σύγχρονους όρους. Να γίνει ένας αποτελεσματικός οργανισμός που θα μπορεί να διεκδικήσει και να υλοποιήσει δύσκολα πρότζεκτ και παράλληλα θα λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια ώστε να εμπνέει εμπιστοσύνη σε επενδυτές και χορηγούς.
Αυτά θεωρώ ότι είναι στοιχεία που πρέπει να έχει ένας σύγχρονος πρόεδρος. Και επίσης, να μπορεί να ενώσει τον κόσμο του τένις και να αντλήσει από όλους ιδέες, ενέργεια, συγκεκριμένη προσφορά. Σε ό,τι με αφορά αυτά δεσμεύομαι να επιδιώξω.
Κώστας Αϊτάκης