Ο Χουάν Κάρλος Φερέρο μίλησε για τον Κάρλος Αλκαράθ σε μια απολαυστική συνέντευξη που έδωσε στο Tennis Major. Ο Ισπανός προπονητής έκανε μια αναδρομή στο πως ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα, στον Αλεξάντερ Ζβέρεφ που ανέλαβε στην αρχή της προπονητικής του διαδρομής, στην απόφαση που πήρε να αναλάβει τον Αλκαράθ και στην εξέλιξη του 19χρονου τενίστα.
“Ήταν εξαιρετική εμπειρία με τον Ζβέρεφ”
Ο κόσμος σε γνώριζε αρχικά ως τενίστα και πρωταθλητή στο Roland Garros το 2003, αλλά και ως Νο1 του κόσμου. Τώρα που είσαι προπονητής στο υψηλότερο επίπεδο μαζί με τον Κάρλος Αλκαράθ πως αξιολογείς αυτήν την εμπειρία;
Όταν αγωνίζεσαι δεν σκέφτεσαι ότι θα είσαι προπονητής στο μέλλον. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι έχω μια ακαδημία (σ.σ στο Αλικάντε). Αυτός ήταν ίσως ο τρόπος για να προετοιμάσω το επόμενο βήμα μετά από την απόσυρσή μου από την ενεργό δράση.
Το πρώτο προπονητικό μου βήμα ήταν με τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ (2017-2018). Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία να προπονώ και να προετοιμάζω έναν ταλαντούχο παίκτη που όλοι περίμεναν πολλά απ’ αυτόν. Ήταν ένας ωραίος στόχος για μένα και αποκόμισα πολλές εμπειρίες ως προπονητής.
“Το παιχνίδι του Κάρλος μπορεί να προσαρμοστεί”
Από τη στιγμή που αποσύρθηκες από την ενεργό δράση πως προσάρμοσες τους προβληματισμούς σου για το τένις στην εξέλιξη του παιχνιδιού;
Από την καθημερινή δουλειά. Το βλέπεις, το νιώθεις και ακόμα περισσότερο το ζεις. Αυτή τη στιγμή νιώθω ότι υπάρχουν πολλοί παίκτες που “καταστρέφουν” το παιχνίδι. Δεν χτίζουν το πόντο. Χτυπάνε, χτυπάνε, όσο πιο γρήγορα μπορούν για να τελειώσουν τον πόντο.
Αυτό ακριβώς ήθελα να φτιάξω από την αρχή με τον Κάρλος. Ήθελα να βρούμε έναν άλλο τρόπο προκειμένου να τα καταφέρουμε όσο μπορούμε καλύτερα πάνω σε αυτό το κομμάτι.
Όταν βλέπουμε να παίζει ο Κάρλος Αλκαράθ έχουμε την αίσθηση ότι το όραμά σου είναι να πας το παιχνίδι του βήματα μπροστά από τους υπόλοιπους. Συμφωνείς με αυτό;
Δεν ξέρω. Ας πούμε ότι το πρώτο πράγμα που είδα ήταν ότι το παιχνίδι του Κάρλος μπορούσε να προσαρμοστεί. Είναι πολύ δύσκολο να βρεις έναν παίκτη στον οποίον να πεις να παίζει με διαφορετικούς τρόπους κι αυτός να το κάνει.
Για παράδειγμα για να κερδίσουμε τον Μεντβέντεφ στον τελικό του Indian Wells δημιουργήσαμε ένα πλάνο το οποίο ήταν διαφορετικό από το συνηθισμένο πλάνο που έχει ο Κάρλος στο παιχνίδι του. Ωστόσο, μπόρεσε να το εκτελέσει και να επικρατήσει.
Ένα από τα σπουδαιότερα πράγματα που θυμάμαι ήταν όταν ήταν σε ηλικία 15 ετών όταν προπονήθηκε με παίκτες όπως ο Ντόμινικ Τιμ στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Προσάρμοσε την ταχύτητά του στην ταχύτητα του Τιμ, η οποία ήταν πολύ πιο γρήγορη από αυτή που χτυπούσε συνήθως. Ένιωθα ότι ήταν ένα από τα προτερήματά του. Πολύ λίγοι μπορούν να το κάνουν αυτό.
Αυτό που είναι εντυπωσιακό με την αγωνιστική ταυτότητα του Κάρλος είναι ότι δημιουργεί αβεβαιότητα στον αντίπαλο επειδή μπορεί να κάνει πολλά πράγματα στο court. Γνωρίζουμε το στυλ του Φέντερερ, του Ναδάλ, του Τζόκοβιτς. Δεν μπορείς να πεις όμως το ίδιο και για τον Κάρλος.
Συμφωνώ με αυτό. Είναι τόσο καλό να έχεις κάτι τέτοιο, αλλά από την άλλη είναι και τόσο κακό γιατί είναι παγίδα. Όταν ήταν μικρότερος χρησιμοποιούσε όλες τις επιλογές του, αλλά όχι με τη σωστή σειρά. Είναι δύσκολο να τα βάλεις στη σωστή σειρά όταν έχεις τόσα εργαλεία. Όντας πιο ώριμος πλέον και πιο έμπειρος φαίνεται ότι το κάνει σωστά.
Έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία στο να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα το παιχνίδι του ή βρίσκεστε ακόμα στην επεξεργασία;
Ακόμα δουλεύει πάνω σε αυτό. Είναι 19 ετών. Παίζει στο κορυφαίο επίπεδο και προφανώς δεν είναι στο 100%. Ένας τενίστας πρέπει να βελτιώνεται σε όλη του την καριέρα κι αυτό πρέπει να κάνει και ο Κάρλος στην καριέρα του.
Ο κόσμος λέει ότι είναι ένα κράμα των τριών παικτών των Big-3. Τι σκέφτεσαι όταν ακούς αυτό;
Δεν μου αρέσει να τον συγκρίνω με τους άλλους…
Βασικά το ερώτημα είναι ότι στα 19 του είναι μια σύνθεση στο τι έφεραν στο τένις ο Φέντερερ, ο Ναδάλ και ο Τζόκοβιτς; Μεγάλωσε βλέποντάς τους να παίζουν και του επέτρεψαν να σκεφτεί ότι ήταν δυνατόν να κάνει αυτό που έκαναν;
Προσπαθούμε να παίρνουμε στοιχεία από τους παίκτες που πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά καλοί, για να προσθέσουμε στη συνέχεια αυτά τα στοιχεία στο παιχνίδι του. Στο παρελθόν ο Κάρλος άκουγε συνέχεια ότι είναι ο νέος Ναδάλ κλπ…Ήταν πολύ βαρύ φορτίο γι’ αυτόν. Από τη μια ήμασταν τόσο περήφανοι που ο κόσμος πιστεύει κάτι τέτοιο, αλλά για εκείνον και για μένα δεν ήταν εύκολο να το ακούμε συνέχεια.
Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι σκέφτεται κάτι πολύ μεγάλο. Πολλοί δημοσιογράφοι ρωτούν αν μπορεί να κερδίσει 22 Grand Slam. Δεν γνωρίζω. Αυτό που ξέρω είναι ότι μπορεί να κάνει μεγάλα πράγματα για το τένις. Αφήστε τον να παίξει και να προσπαθήσει. Αν κερδίσει το 2ο (Grand Slam) θα τον ρωτήσουν πότε θα είναι το 3ο. Είναι μεγάλη πίεση να γίνεται αυτό όλη την ώρα. Μπορεί λοιπόν να κάνει ό,τι έκαναν οι άλλοι στο τένις; Δεν το γνωρίζω.
“Ο κόσμος μιλούσε για τον Κάρλος από την ηλικία των 12 ετών”
Πότε ήταν η πρώτη φορά που τον είδες να παίζει;
Ήταν 12-13 ετών όταν τον είδα για πρώτη φορά. Αγωνιζόταν σε ένα τουρνουά στην ακαδημία μου. Ο κόσμος μιλούσε ήδη γι’ αυτόν. Πήγα λοιπόν να τον δω να αγωνίζεται. Ήταν τόσο αδύνατος, δεν είχε καθόλου δύναμη, αλλά από την άλλη μπορούσες να δεις τα drop-shots, πόσο του άρεσε να ανεβαίνει στο φιλέ. Δεν ήταν κλασικός παίκτης 12-13ων ετών.
Πως έγινες προπονητής του;
Ήταν μια μεγάλη απόφαση. Ήταν το αντίθετο από αυτό που ζούσα με τον Ζβέρεφ. Δεν ήταν πια με ζωή ιδιωτικών τζετ και ξενοδοχείων υψηλών προδιαγραφών. Μίλησα με τη γυναίκα μου και την οικογένειά μου. Το να φτιάξω ένα project από την αρχή ήταν κάτι σημαντικό για μένα. Η οικογένεια είπε εντάξει και προχώρησα.
“Μια μεγάλη απόφαση”: Αυτό σημαίνει ότι σου ζήτησαν να γίνεις προπονητής του, δεν το πρότεινες εσύ.
Είχα μια πρόταση από τον μάνατζέρ του. Με ρώτησε αν το project θα μπορούσε να λειτουργήσει για μένα γιατί ήξερε ότι ήταν κάτι διαφορετικό από τον Σάσα. Έβλεπες ότι ο Κάρλος έπαιζε πολύ καλά, αλλά ήξερες ότι πρέπει να φτιάξεις μια ομάδα γύρω του, να προετοιμάσεις μια νέα οικογένεια. Το πιο σημαντικό ήταν ότι χτίσαμε μια καταπληκτική ομάδα.
Γιατί σε ρώτησε;
Αυτό πρέπει να σας το πει ο ίδιος ο μάνατζερ. Ο Άλμπερτ ξέρει ότι είμαι αρκετά αυστηρός άνθρωπος. Η σκληρή δουλειά είναι ο μόνος τρόπος που ξέρω. Σκέφτηκε ότι ο Κάρλος χρειαζόταν κάτι τέτοιο. Κάποιον δηλαδή που να βάλει σε τάξη το παιχνίδι του. Ήξερε ότι ο Κάρλος έχει απίστευτο ταλέντο, αλλά και ότι πρέπει να χτιστεί κάτι γύρω του για να μεγαλώσει ως άνθρωπος και φυσικά ως παίκτης.
Ποια είναι η ομάδα γύρω από τον Κάρλος;
Ο γυμναστής και ο φυσιοθεραπευτής, Χουάνχο Μορένο και Αλμπέρο Γιέδο που δουλεύουν στην ακαδημία μου. Υπάρχει επίσης ο Αλεχάνδρο Γκαρσία. Ο Άλμπερτ Μολίνα που είναι ο μάνατζερ. Η ψυχολόγος Ιζαμπέλ Μπαλαγκέρ και ο γιατρός Χουάνχο Μαρτίνεθ. Οι άνθρωποι της ακαδημίας μου ασχολήθηκαν μαζί του την ίδια στιγμή με μένα, οι υπόλοιποι ήταν ήδη με τον Κάρλος από πριν.
Κάθε φορά που φτάνει σε μια μεγάλη επιτυχία αντιδρά γρήγορα για να φτάσει στην επόμενη. Πως το εξηγείς αυτό;
Είναι δύσκολο να το εξηγήσω. Μερικοί άνθρωποι είναι πολύ ιδιαίτεροι. Ρότζερ, Ράφα, Νόβακ. Πως εξηγείται ότι κέρδισαν τόσα Grand Slam; Είναι ξεχωριστοί άνθρωποι είναι η απάντηση.
Ναι αλλά ο Ρότζερ χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να γίνει…Φέντερερ ανάμεσα στα πρώτα του βήματα ως επαγγελματίας μέχρι να φτάσει στο πρώτο του Wimbledon.
Ναι, αλλά ο Ράφα δεν χρειάστηκε τόσα χρόνια και πλέον είναι στο ίδιο επίπεδο. Δεν μπορώ να το πω με λέξεις. Ίσως γεννιέται κάποιος με αυτό και απλά συμβαίνει.
“Η σύνδεση παίκτη-προπονητή είναι πολύ σημαντική”
Τι τύπος προπονητή θα έλεγες ότι είσαι;
Μου αρέσει να μιλάω πολύ με τους παίκτες για το πως πρέπει να κάνουμε τα πράγματα γενικά και φυσικά στο γήπεδο. Ρωτώ τον παίκτη τι πιστεύει. Συζητάμε τα πάντα ακόμα κι αν ξέρω πως θα πρέπει να κινηθούμε στο μέλλον. Ας πούμε ότι είμαι αυστηρός στις ιδέες που έχω. Αλλά είμαι γενικά φιλικός με τους ανθρώπους. Είμαι ανοιχτός με τους παίκτες και προσπαθώ να μάθω πράγματα με όποιον προπονητή κι αν συζητάω.
Μερικοί προπονητές υποστηρίζουν ότι η σχέση με τον παίκτη είναι το βασικό κομμάτι της δουλειάς. Ο Πάτρικ Μουράτογλου λέει ότι είναι κυρίως καλός στο να συνδέεται με τον παίκτη και να ξέρει τι σκέφτεται πριν πει μια λέξη. Ο Ζιλ Σερβαρά λέει ότι το τένις είναι το εύκολο μέρος της δουλειάς, όλοι μπορούν να το κάνουν.
Συμφωνώ. Η σύνδεση με τον παίκτη είναι πολύ σημαντική. Η προπόνηση πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από το να χτυπάς μπάλε και να φέρνεις πετσέτες. Πρέπει να μιλήσεις για τα πάντα με τον παίκτη σου. Αν μιλάς μόνο για τένις προκαλείς εξάντληση έτσι δεν είναι; Η σχέση μας με τον Κάρλος είναι έτσι στο 100%.
Θυμάσαι τη στιγμή που ένιωσες ότι είχες την πλήρη εμπιστοσύνη του Κάρλος;
Είναι κάτι που φτιάξαμε από την αρχή. Η σύνδεση ήταν απίστευτη από την αρχή. Ωστόσο, η απάντηση είναι ένα χρόνο αφού ξεκινήσαμε. Έπρεπε να τον δω πως αντιδρά σε καλές και κακές στιγμές. Από την ημέρα που συνδεθήκαμε 100% είμαστε σχεδόν το ίδιο άτομο. Σκεφτόμαστε τα ίδια μέσα στο γήπεδο. Δεν χρειάζεται να πω πολλά για να με καταλάβει. Και ισχύει και το αντίθετο. Μια ματιά και ξέρουμε τι σκέφτεται ο ένας και ο άλλος. Είναι πραγματικά υπέροχο.
Όταν τυχαίνει να διαφωνείτε για ένα θέμα πως λειτουργεί;
Έχει το δικό του δυνατό χαρακτήρα. Εξάλλου για να είσαι καλός παίκτης αυτό είναι απαραίτητο. Ένα πράγμα που τον χαρακτηρίζει είναι ότι σκέφτεται μεγάλα πράγματα. “Είμαι σε θέση να το κάνω” αυτή είναι η νοοτροπία του. Πάντα μου το έλεγε όταν ήταν έτοιμος να κερδίσει κάτι καινούργιο. “Νομίζω ότι τώρα είμαι έτοιμος”, μου είπε για να κερδίσει ένα τουρνουά στα Futures όταν ήταν 15 ετών. Το ίδιο μου είπε όταν κέρδισε το Grand Slam στη Νέα Υόρκη.
Μετά το US Open είπες ότι έχει φτάσει στο 60% των δυνατοτήτων του. Πολλοί θεώρησαν ότι ήταν υπερβολικό αυτό λαμβάνοντας υπόψη αυτά που είχε πετύχει.
Αυτό ήταν σαν ειδοποίηση ότι ακόμα δεν είναι έτοιμος να παίξει το καλύτερο τένις του. Κοιτάξτε, πρέπει να βελτιώσει τις επιστροφές του, πρέπει να βελτιώσει τη συνέπεια του service του, πρέπει γενικά να βελτιώσει τις μικρές λεπτομέρειες στο παιχνίδι του. Στο Μαΐάμι προηγήθηκε με 6-0, 5-4 κόντρα στον Λάγιοβιτς και έκανε τρία συνεχόμενα λάθη στο service και πήγε στο tie-break.
Ακόμα όμως και πνευματικά. Αισθάνεται ότι είναι δυνατός, προφανώς και είναι, αλλά πρέπει να είναι πιο ώριμος σε πολλούς τομείς εντός και εκτός court. Εννοώ ότι πρέπει να βελτιωθεί σε πολλούς τομείς. Ίσως να είναι στο 65%-70%. Αλλά τον επόμενο μήνα θα γίνει 20 ετών και πρέπει να βελτιώσει πολλά πράγματα.
Ποια ήταν τα τρία ματς από τα οποία έμαθε από αυτά;
Η ήττα από τον Σάσα στα προημιτελικά του Roland Garros. Ας πούμε η νίκη κόντρα στον Σίνερ στο US Open του 2022 και ο ημιτελικός στο Indian Wells απέναντι στον Ράφα. Όταν βγήκε από το court από εκείνον τον αγώνα μου είπε: “Νομίζω ότι είμαι έτοιμος να κερδίσω τον Ράφα.”, ήταν το πρώτο πράγμα που μου είπε. Μετά από εκεί κέρδισε και τον Ράφα και τον Νόβακ στη Μαδρίτη. Όπως ανέφερα και προηγουμένως, έχει αυτήν την ικανότητα όταν είναι έτοιμος για κάτι να το αισθάνεται.
Δεν ανέφερες την ήττα από τον Γκαστόν στο Παρίσι το 2021. Νομίζω ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που έχασε 100% λόγω πίεσης.
Αυτό ήταν ένα μάθημα για το πως να αντιμετωπίζεις το κοινό και όχι τον παίκτη. Δεν ήταν το τένις του Ούγκο σε εκείνο το ματς. Ο Κάρλος είχε συνηθίσει να παίζει μπροστά σε κοινό που τον υποστήριζε. Αυτή τη φορά ένιωσε ότι το κοινό ήταν εναντίον του και αυτό τον δυσκόλεψε.
“Οι τραυματισμοί στο τένις είναι φυσιολογικοί”
Είχε τρεις τραυματισμούς μέσα σε 5 μήνες. Πως αισθάνεσαι για τον κίνδυνο να αντιμετωπίσετε πολλούς τραυματισμούς στο μέλλον;
Οι τραυματισμοί στο τένις είναι φυσιολογικοί. Παρακολουθούμε τα πάντα. Θεωρώ ότι όλα είναι καλά τώρα. Μην ξεχνάμε ότι όλα ήταν τόσο αγχωτικά μετά το US Open. Είναι δύσκολο να το διαχειριστείς.
Φήμες κυκλοφορούν ότι ο Κάρλος υπέστη τραυματισμό στο χέρι στον ημιτελικό με τον Σίνερ στο Μαϊάμι…
Δεν μπορώ να σχολιάσω φήμες που σχετίζονται με τη φυσική κατάσταση του Κάρλος.
ΣΗΜ: Ο Κάρλος Αλκαράθ αποσύρθηκε από το Μόντε Κάρλο λόγω τραυματισμό στο χέρι.