Μία άλλη ποιότητα του πολυσχιδούς Ρότζερ Φέντερερ ανέδειξε η ATP Tour, της ικανότητας του δηλαδή να κρατά σερβίς ενώ βρίσκεται υπό το κίνδυνο του break!


Το τένις είναι το άθλημα των “μεγάλων” πόντων υπό την έννοια ότι υπάρχουν μερικές στιγμές στο ματς που έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από άλλες και πιθανώς κρίνουν και την έκβαση της αναμέτρησης.

Τέτοιες στιγμές είναι αναμφίβολα τα break point που είτε θα οδηγήσουν σε σπάσιμο σερβίς είτε σε hold που μπορεί να φέρει μεγάλη τόνωση της ψυχολογίας και παράλληλα απογοήτευση στον αντίπαλο.

Η ανάλυση Infosys της ATP Tour μάζεψε όλες τις φορές, από το 2015 και μετά για τα τουρνουά Masters και ATP Finals, που oi κορυφαίοι πέντε τενίστες του κόσμου αυτή τη στιγμή, έμειναν πίσω με 30-40 και συνέλεξε τα δεδομένα της έκβασης αυτών των games!

Ο Ρότζερ Φέντερερ είναι ο ικανότερος τενίστας σε αυτή τη συνθήκη αγώνα από πολλές απόψεις.

Κατ’αρχάς, οδηγείται…λιγότερο συχνά σε 30-40!

Μόλις 10,7% των games του φτάνουν σε 30-40 ενώ αμέσως ικανότερος στη λίστα είναι ο Νόβακ Τζόκοβιτς με 14,01%.

Δεν φτάνει όμως πιο σπάνια σε συνθήκη 30/40 αλλά και κρατά τελικά το σερβίς του εκεί καλύτερα από τους τωρινούς τενίστες του Top5.

Καταφέρνει να κρατήσει σερβίς σε 56,2% των games που πάνε σε 30-40 με δεύτερους στη λίστα τους Τζόκοβιτς-Ναδάλ με ακριβώς ίδιο ποσοστό, στο 52%.

Μία από τις πολλές λεπτομέρειες που αναδεικνύουν και τις πνευματικές αρετές του Ρότζερ Φέντερερ και τα clutch στοιχεία που διαθέτει, τουλάχιστον στο σερβίς του.

Οι επιστροφές και η υλοποίηση break point είναι μία άλλη πονεμένη ιστορία!

 

Κώστας Αϊτάκης