Το ότι ο Ρότζερ Φέντερερ είναι ένας από τους 6 εν ενεργεία αθλητές (Τάιγκερ Γουντς, Φλόιντ Μέιγουεδερ, ΛεΜπρον Τζέιμς, Κριστιάνο Ρονάλντο, Λιονέλ Μέσι) που έχουν απολαβές πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια είναι γνωστό. 

Γνωστό είναι επίσης ότι από αυτά τα χρήματα μόνο τα 130 εκατομμύρια έχουν κερδηθεί από τα χρηματικά έπαθλα των τουρνουά, τα οποία είναι λιγότερα από τα 152 εκατομμύρια που έχει κερδίζει ο Νόβακ Τζόκοβιτς, σύμφωνα με τους New York Times. 

Τα υπόλοιπα κέρδη του Ελβετού προέρχονται από χορηγίες και εμφανίσεις σε εκδηλώσεις και τουρνουά. Ωστόσο, ένα τεράστιο μέρος από αυτά τα χρήματα προήλθαν αφού ο 40χρονος άφησε την Nike και μια ετήσια συμφωνία αξίας 10 εκ. δολαρίων! 

Ας δούμε λοιπόν πως Nike και Φέντερερ έφτασαν στο “διαζύγιο”, αλλά και το εκπληκτικό deal του Ελβετού με την Uniclo με την βοήθεια και χάρη στην εκπληκτική ανάλυση του έγκριτου δημοσιογράφου και ερευνητή οικονομικών θεμάτων του αθλητισμού, Τζο Μπομπλιάνο. 

Πάμε λοιπόν πίσω στο 2018. Τη χρονιά δηλαδή που ο Ελβετός αφήνει την Nike μετά από 20 και πλέον χρόνια συνεργασίας, αλλά και με ένα συμβόλαιο το οποίο επιφέρει στον Φέντερερ 10 εκ. δολάρια το χρόνο! 

Η ανανέωση δεν ήρθε όμως ποτέ και τα πράγματα αλλάζουν. Η Nike βασικά έχει ένα μεγάλο πρόβλημα: Έχει ήδη αρκετά “φορτωμένους” λογαριασμούς έχοντας υπό των χορηγιών της την Σερίνα Γουίλιαμς, την Μαρία Σαράποβα, τον Ράφα Ναδάλ, αλλά και τον Νικ Κύργιο.

Κι εφόσον υπάρχει αυτός ο άγραφος “κανόνας” στον κόσμο των χορηγιών, ο οποίος θέλει τις εταιρίες-σπόνσορες να μην δαπανούν πάνω από το 10% των συνολικών κερδών σε συμφωνίες χορηγιών με αθλητές τι θα έκανε η Nike; 

Αυτό που έκανε ήταν να προστατέψει τα δικά της περιθώρια, αφήνοντας ελεύθερο τον 36χρονο-τότε-Φέντερερ να αποχωρήσει.

H συμφωνία-μαμούθ με την Uniclo 

Το αποτέλεσμα γνωστό: Ο Φέντερερ κάνει τη μεγάλη έκπληξη υπογράφοντας 10ετή συμφωνία 300 εκ. δολαρίων(!) με την Uniclo ή να το πούμε διαφορετικά θα εισέπραξε 3 φορές περισσότερα χρήματα απ’ ότι τα 10 εκ. δολάρια που όριζε η συμφωνία με την Nike. 

Ωστόσο αυτή η συμφωνία είχε δύο όρους: Πρώτον ότι η συμφωνία αυτή δεν θα είχε ρήτρα συνταξιοδότησης, πράγμα που σήμαινε ότι ο Φέντερερ θα λάμβανε τα 30 εκ. δολάρια (κάθε χρόνο) ακόμα κι αν ήταν 46 ετών και είχε αποσυρθεί πριν από 5 χρόνια.

Το ακόμα καλύτερο ήταν ότι η συμφωνία αυτή κάλυπτε μόνο το ρουχισμό και όχι τα παπούτσια. Εδώ αρχίζει το καλύτερο…Ο Φέντερερ συνεχίζει να φοράει παπούτσια Nike, χωρίς όμως να πληρώνεται γι’ αυτό μετά από την μη ανανέωση συνεργασίας. 

Από εκεί και πέρα ο Φέντερερ υπογράφει συνεργασία με την ελβετική μάρκα υποδημάτων On Running και γίνεται παγκόσμιος πρεσβευτής της εταιρίας, με τον Ελβετό να φέρεται να κατέχει το 3% των μετοχών της εταιρίας. 

Μόλις 2 χρόνια αργότερα η On Running θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο με την επιχείρηση να εκτιμάται στα 10 δις δολάρια! Αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι οι μετοχές του Φέντερερ εισέρχονται στα 300 εκ. δολάρια!

Συμπέρασμα: Ο Ρότζερ Φέντερερ έπαιρνε 10 εκ. δολάρια ετησίως από την Nike, αλλά από τη στιγμή που διέκοψε το 2018 κατέληξε με συμφωνίες που αξίζουν συνολικά 600 εκ. δολάρια! Όχι και τόσο κακό για έναν 40χρονο τενίστα…

Το φιλανθρωπικό έργο

Το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος. Ο Φέντερερ φέρεται να έχει ξοδέψει πάνω από 15 εκ. δολάρια σε συντηρήσεις ή κατασκευές για 80 και πλέον σχολεία στην Ν. Αφρική, ενώ πέρσι δαπάνησε πάνω από 1εκ. δολάρια για να παρέχει γεύματα σε πάνω από 64.000 παιδιά από την Ν. Αφρική, κατά την περίοδο της καραντίνας, όταν τα σχολεία ήταν κλειστά. 

Θάνος Σταθόπουλος

[Via:Joe Pompliano]

Video highlights
Previous articleΚις: “Τα social media πρέπει να γίνουν ένα ασφαλές Μέσο για όλους”
Next articleΠερβολαράκης: Νέα μεγάλη εμφάνιση και ημιτελικός στην Πρετόρια