Τα πάντα στο τένις ξεκινάνε από την επαφή του αθλητή με το έδαφος, που σημαίνει ότι ο αθλητής απομακρύνεται από το έδαφος μεταφέροντας ενέργεια μέσω της κινησης, για να ασκήσει δύναμη ώστε να χτυπήσει την μπάλα


Ο λόγος που ο κορμός (πυρήνας) είναι σημαντικός ,είναι επειδή εκει υπάρχουν τα περισσότερα σημεία σύνδεσης της κινητικής αλληλουχίας. Αυτό σημαίνει ότι όταν υπάρχει υψηλότερο δυναμικό ενέργειας στον κορμό, μειώνεται η παραγωγή δύναμης και ενεργειας στο υπόλοιπο σώμα. Επομένως, η ενίσχυση του πυρήνα ειναι απαραίτητη για να διατηρηθούν τα επίπεδα κόπωσης χαμηλά.

Οι αθλητές τένις ξεκινούν την κίνηση τους με το 100% της δυναμικής ενέργειας στα πόδια (μεταφορά ενέργειας από κάτω προς τα πάνω).

Καθώς ο αθλητής ξεκινάει την κίνηση (π.χ. χτυπάει ένα σερβίς) και απελευθερώνει τη μπάλα, μεταφέρει ενέργεια στο σώμα του μέσω μιας κινητικής αλυσίδας:

• αστραγάλους
• γόνατα
• γοφούς
• πυρήνας
• ωμική ζώνη
• αγκώνας
• ΚΑΡΠΟΣ του ΧΕΡΙΟΥ
Ανάλογα με το πόσο αποτελεσματικά μπορεί κάποιος να μεταφέρει την ενέργεια από το έδαφος μέσω του σώματος του, θα επηρεάσει την ταχύτητα της μπάλας του τένις: όσο περισσότερη ενέργεια μπορεί να μεταφερθεί, τόσο πιο δύσκολη μπορεί να γίνει η μπάλα.

Το πόση ενέργεια μπορεί να διατηρηθεί και να εφαρμοστεί στο σημείο επαφής εξαρτάται, από το πόσο αποτελεσματικά μπορεί να μεταφερθεί η ενέργεια μέσω του σωματος και στη συνέχεια να εφαρμοστεί στο αντικείμενο (μπάλα).

Με άλλα λόγια, η ταχύτητα της μπάλας του τένις, η διαθέσιμη ενέργεια και η συνολική επίδραση του σερβίς θα καθοριστούν από:

• Πόση δύναμη μπορεί να δημιουργηθεί από τα πόδια του αθλητή
• Πόσο αποτελεσματικά μεταφέρεται μέσω του σώματος (πυρήνας)
• Πόση από αυτή την ενέργεια εφαρμόζεται στην μπάλα

Έτσι, αν υπάρχει ένας παίκτης που είναι πολύ αποτελεσματικός στη μεταφορά ενέργειας τότε μπορεί να επιτύχει (π.χ.) το 85% αυτής της αρχικής ενέργειας (πόδια) στο σημείο επαφής, που σημαίνει υψηλή ταχύτητα χτυπήματος.

Στις ασκήσεις που χρησιμοποιείται θα πρέπει πάντα να μπορείτε να προσαρμόσετε την αντίσταση στις αγωνιστικές σας ανάγκες και οι ασκήσεις να περιλαμβάνουν πολλές μυϊκές ομάδες συνδυαστικά πολυαρθρικές ασκήσεις , όπως τα πόδια, τον κορμό, τους ώμους κλπ.

Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος – konstantinoslampro@gmail.com

Who is who
lampropoulos_150.jpgΓεννημένος το 1992. Αθλητής της Π.Α.Ε Πανιώνιος από το 1998 στις ακαδημίες ποδοσφαίρου μέχρι και το 2009 στην ομάδα νέων, καθώς συμμετείχε και σε προπονήσεις με την επαγγελματική ομάδα. Ήταν μέλος της μεικτής Αθηνών παίδων και εφήβων, ενώ δύο χρόνια αγωνιζόταν στην ΠΑΕ Τρίκαλα στη Γ’ Εθνική κατηγορία.

Το 2014 πήρε το πτυχίο του από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής (ΤΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Κατά την περίοδο 2013-2014 βρέθηκε στην Ισπανική Ακαδημία του Carlos Ferrero και παρακολούθησε το πρόγραμμα φυσικής κατάστασης της ακαδημίας τένις. Το 2016 παρακολούθησε το προγραμμα φυσικής κατάστασης στην ακαδημία τένις της Justine Henin (πρώην no1 WTA) στο Βέλγιο, ενώ το 2017 βρέθηκε για τον ίδιο λόγο στην Ιταλία κι συγκεκριμένα στην ακαδημία τένις του Claudio Panatta (Academia Panatta).

Από το 2014 και μετά συνεργάζεται με τον επί σειρά ετών Πρωταθλητή Ελλάδος και προπονητή Τένις Τάσο Μπαβέλα. Αυτή την περίοδο προπονεί στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης, τα προαγωνιστικά και αγωνιστικά τμήματα της ακαδημίας τένις, Bavelas Tennis Approach, και είναι υπεύθυνος γυμναστής στο Tweener Tennis Club.

Video highlights
Previous articleΣτιγμιότυπα Miami Masters Τρίτη
Next articleΕπιστρέφει νωρίτερα ο Ναδάλ!!