Ο ειδικός συνεργάτης του Tennis24, Αλέξανδρος Τσακίρης, απαντάει με επιχειρήματα και αποδείξεις στο ερώτημα για το αν ο Ελβετός είναι ο κορυφαίος αθλητής στην ιστορία όλων των σπορ


 

Με αφορμή το τελευταίο ρεκόρ (μεταξύ των πολλών άλλων) του Roger Federer (RF) όντας ο γηραιότερος που ανεβαίνει στην κορυφαία θέση της κατάταξης της ATP, η πραγματική ερώτηση που παραμένει να απαντηθεί είναι αν ο RF είναι ο πιο Ολοκληρωμένος αθλητής όλων των εποχών σε όλα τα σπορ. Εάν είναι ο αθλητής που έχει επηρεάσει και εξελίξει το άθλημα στο οποίο αριστεύει περισσότερο από κάθε άλλον. Πέρα από αυτό όμως, εάν είναι ο «Άνθρωπος» που έχει επηρεάσει ευρύτερες κοινωνικές μάζες.

Πώς ορίζεται όμως το πιο Ολοκληρωμένος? Ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες που θα κάνουν μια αθλητική «persona» πρώτον να συγκριθεί με κάποια άλλη διαφορετικού αθλήματος και μετέπειτα να αριστεύσει σε αυτή τη σύγκριση?

Οι τρεις βασικότεροι Παράγοντες κατά την γνώμη μου είναι οι εξής:

  1. Η Προσωπική Αναζήτηση του Ήρωα: Το πώς ο άνθρωπος μέσα από τις προσωπικές του εμπειρίες και την περιπέτεια του ωρίμασε αθλητικά, νοητικά, συναισθηματικά και πνευματικά για να φτάσει να γίνει αυτό που έγινε.

  2. Ο Αθλητής: Το πόσο «καλά» απέδωσε στο άθλημα του (το καλά θα προσπαθήσω να το αναλύσω παρακάτω), αλλά και το πώς το εξέλιξε.

  3. Ο Άνθρωπος πέρα από τον Αθλητή: Η ποιότητα των σχέσεων που έχει δημιουργήσει και το πόσο έχει επηρεάσει το κοινωνικό σύνολο, όχι μόνο του αθλήματος του, αλλά και της κοινωνίας συνολικότερα.

Η Προσωπική Αναζήτηση του Ήρωα

Ο κάθε μεγάλος Ήρωας δημιουργείται μέσα από το ταξίδι του, άλλωστε μεγάλες καριέρες δεν κάνουν οι μεγάλοι αθλητές, αλλά οι μεγάλοι Άνθρωποι. Για τον RF το ταξίδι μπορεί να φαίνεται ονειρεμένο, αλλά σίγουρα είχε πολλά εμπόδια να υπερκεράσει και πολλούς δαίμονες να νικήσει, εσωτερικούς και εξωτερικούς.

Ποια είναι λοιπόν τα σημαντικότερα ανθρώπινα χαρακτηριστικά που τον οδήγησαν σε αυτό το μεγαλείο που έχει πετύχει ως τώρα?

Νοοτροπία συνεχούς βελτίωσης.

Το κυριότερο προσόν του σίγουρα είναι ότι κατά την διάρκεια αυτής της τεράστιας καριέρας κατάφερνε συνέχεια να ωριμάζει ως άνθρωπος και να εξελίσσεται ως αθλητής βελτιώνοντας συνεχώς το παιχνίδι του. «Οι ήττες σε δυναμώνουν. Είναι σημαντικό να μαθαίνεις από τα λάθη σου και αυτά να σε σκληραίνουν. Πάντα εξέταζα τον εαυτό μου, ακόμα και στις καλύτερες μου στιγμές όταν ήμουν Νο1. Πολλές φορές κατά την διάρκεια μιας χρονιάς αναρωτήθηκα τι είναι αυτό που μπορώ να βελτιώσω, τι χρειάζεται να αλλάξω? Διότι αν δεν κάνεις κάτι, ή απλώς κάνεις συνέχεια τα ίδια πράγματα, παραμένεις ο ίδιος. Και το να παραμένεις ο ίδιος σημαίνει ότι πας προς τα πίσω» RF

Όραμα συνδυασμένο με δομημένους στόχους.

Από παιδί το όνειρο του ήταν να γίνει ο καλύτερος τενίστας του κόσμου. Όνειρο το οποίο κυνήγησε βάζοντας μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους στόχους και φυσικά ξεπέρασε κάθε προσδοκία του.

«Δεν νομίζω ότι είναι αρκετό απλά να το αγαπάς, να το θέλεις και απλώς να το κάνεις, δεν είναι τόσο απλό. Πρέπει να έχεις δομημένους στόχους, πρέπει συνέχεια να βάζεις βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους. Τώρα που έχω καταφέρει σχεδόν τα πάντα τι υποτίθεται ότι πρέπει να κάνω? Να κατεβαίνω στο γήπεδο και να λέω: «απλά παίξε ελεύθερα, απλά χτύπα μπάλες, ποιος ενδιαφέρεται»? Δεν θα κερδίσεις παιχνίδια έτσι, καθώς όλα κρίνονται στην λεπτομέρεια πρέπει να έχεις στο μυαλό σου πολύ καθαρά το τι θες να κάνεις, το τι θες να καταφέρεις. Για μένα τίποτα δεν μπορεί να δουλέψει χωρίς όραμα και στόχους. Δεν μπορώ να αποδώσω κανονικά». RF

Συναισθηματική Διαχείριση

Σαν έφηβος και στην αρχή της μεγάλης καριέρας του και μέχρι να εγκαθιδρυθεί στην κορυφή του παγκόσμιου τένις ο RF είχε να αντιμετωπίσει το πρώτο του μεγάλο εμπόδιο που δεν ήταν άλλος από τον αλαζονικό του κακό εαυτό με πάρα πολλά νεύρα και αρνητικές αντιδράσεις σε αποτυχίες. Η συναισθηματική διαχείριση είναι ίσως το πιο επώδυνο χαρακτηριστικό του τένις, και για τον «Βασιλιά» ήταν η μεγαλύτερη του εσωτερική Νέμεσις.

Παρ’ όλα αυτά αποδέχθηκε αυτό το αρνητικό μέρος του εαυτού του και δούλεψε πολύ σκληρά για να βελτιώσει την συμπεριφορά του. Έμαθε τα χαρακτηριστικά της ευγένειας και της ευγνωμοσύνης. Αποφάσισε να γίνει ένας περισσότερο ευσεβής και κόσμιος άνθρωπος. Κατάφερε να αποδέχεται την απογοήτευση και την στεναχώρια των αποτυχιών του και να μην αφήνει αυτήν να μετατρέπεται σε θυμό και οργή. Έτσι, ωρίμασε σε έναν πολύ υψηλά συναισθηματικά νοήμων άνθρωπο που μας χάρισε άπειρες αυθεντικές στιγμές συγκίνησης στα γήπεδα, μην μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυα του, ούτε αυτά της χαράς, αλλά ούτε και αυτά της λύπης.

«Δεν άντεχα άλλο να με παρακολουθώ να πετάω ρακέτες και να ντροπιάζω τον εαυτό μου μπροστά σε χιλιάδες θεατές. Έτσι προσπάθησα να αλλάξω και πέτυχα μια μεγάλη μεταμόρφωση από ένα κακομαθημένο παλιόπαιδο, σε αυτόν το ήρεμο άντρα που γνωρίζετε σήμερα». RF

Πειθαρχία – Σκληρή Δουλειά – Υπευθυνότητα

Μέσα σε όλη αυτή την μαγεία είναι πολύ εύκολο να ξεχαστούν όλες οι καθημερινές θυσίες και οι ατελείωτες ώρες που έχουν ξοδευτεί στα γήπεδα και τα γυμναστήρια. Ο RF όλα τα χρόνια είχε αυτήν την τρομερή ικανότητα να είναι ένας καλλιτέχνης και ταυτόχρονα ένας εργάτης. Η εσωτερική του παρακίνηση ήταν πάντα μεγαλύτερη από την κούραση του. Η σκληρή δουλειά υπερισχύει του ταλέντου κάθε φορά. Όταν όμως τα δύο συνδυάζονται τότε το μείγμα δημιουργεί τις συνθήκες για την απόλυτη επιτυχία.

Rafael Nadal

Ο κάθε μεγάλος ήρωας έχει έναν μεγάλο αντίπαλο που πρέπει να αντιμετωπίσει πριν φτάσει στο απόγειο του. Για τον RF αυτός δεν ήταν άλλος από τον μεγάλο Rafa, ο οποίος (αν δούμε τα αποτελέσματα) ήταν ο μόνος που θα μπορούσε να τον απειλήσει για τον τίτλο του καλύτερου τενίστα όλων των εποχών.

Ο Ναδάλ κέρδισε τον πρώτο του τίτλο ATP στα 17, ενώ ο RF στα 20. To 1ο του Grand Slam το πήρε ο Ισπανός στα 19 του ενώ ο Ελβετός στα 22 του. Ο Nadal έγινε νούμερο 1 στα 22 του ενώ ο RF λίγο πριν γίνει 23 και έκανε το Grand Slam (να κερδίσει όλους τους μεγάλους τίτλους) στα 24 του ενώ ο Roger στα 27 του. Τέλος στο μεταξύ τους head to head ο Rafa πάντα υπερτερούσε ακόμα και την εποχή που ο RF κυριαρχούσε. Ταυτόχρονα τα χαρακτηριστικά του μεγάλου Ισπανού ήταν τελείως αντίθετα από αυτά του Ελβετού.

Ο καλύτερος Aggressive Baseliner όλων των εποχών, με περισσότερο καρδιά και πάθος παρά τεχνική, με τρομερή αποφασιστικότητα, συγκέντρωση και ηρεμία, ενάντια στο all around παιχνίδι, την μαεστρία αλλά και την συναισθηματική ευπάθεια.

Η ύπαρξη του Rafa λοιπόν ήταν ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που ανέδειξαν το μεγαλείο του RF, που τον πίεσαν να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο, που μέσα από τις επικές μάχες τους μας χάρισαν απίστευτες στιγμές και μεγάλωσαν το τεράστιο Μύθο του.

Ο Αθλητής

Κατά την διάρκεια του τουρνουά του Ρότερνταμ όπου και επικυρώθηκε το ρεκόρ του RF και η επιστροφή του στον θρόνο του, η παγκόσμια ομοσπονδία για να γιορτάσει το κατόρθωμα αυτό έδωσε στην δημοσιότητα ένα βίντεο αφιέρωμα, με μεταξύ άλλων συμπαίχτες του να μιλούν για αυτόν. Επειδή κάθε αφιέρωμα παίρνει αρκετό χρόνο να δημιουργηθεί, είναι σίγουρο ότι η ετοιμασία του είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Η αλήθεια είναι ότι μετά το Australian Open όλοι το περιμέναμε. Το ρεκόρ του RF δείχνει ότι είναι ο Greatest Of All Times στο τένις.

Σε αυτήν την ηλικία, με τον σεβασμό όλων των αντιπάλων του, με όλα αυτά τα ρεκόρ, με ελάχιστους τραυματισμούς, 1ος στην πιο ανταγωνιστική περίοδο του αθλήματος για μεγάλα χρονικά διαστήματα (Big 4) ακόμα και άνθρωποι σαν και μένα που είναι «Ναδαλικοί» δεν μπορούν να αμφισβητήσουν το μεγαλείο του.

Το σημαντικότερο ίσως επίτευγμα του RF είναι ότι έφερε επανάσταση στο πιο δύσκολο και δημοφιλές ατομικό άθλημα. Από τον τρόπο που παίζεται μέχρι τον τρόπο που διδάσκεται. Η καριέρα του ξεκίνησε σε μια περίοδο οπού μεσουρανούσαν οι Net Rushers (Pete Sampras, Pat Rafter κλπ.) όπου το κύριο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού ήταν το δυνατό και ακριβές σερβίς και η άμεση επίθεση στο βολέ.

Ο RF, παράλληλα με την εξέλιξη στην τεχνολογία των ρακετών, τελειοποίησε το all around παιχνίδι (έναν τύπο παιχνιδιού που είχε εισάγει στο παγκόσμιο τένις ο μεγάλος Andre Agassi), χρησιμοποιώντας ως κύρια του όπλα το αποδοτικό footwork και την τρομερή του δεξιοτεχνία με την ρακέτα.

Το κυριότερο χαρακτηριστικό που αναδεικνύει το μεγαλείο του RF είναι το πόσο απλό κάνει να φαίνεται ένα τόσο πολύπλοκο άθλημα στο υψηλότερο επίπεδο. Ο τρόπος που παίζει έχει επηρεάσει έναν τεράστιο όγκο ανθρώπων του τένις από αθλητές (νεαρούς, επαγγελματίες, αναψυχής) και προπονητές, μέχρι απλούς φιλάθλους που δεν έχουν παίξει ποτέ και απλά παρακολουθούν. Ποιες όμως είναι οι κυριότερες παράμετροι για αυτό το θέαμα?

  1. Συγχρονισμός – Ρυθμός

Ο RF δίδαξε τον κόσμο του τένις την σημαντικότητα του δυναμικού συγχρονισμού των ποδιών με την μπάλα χρησιμοποιώντας όλο το μήκος και το πλάτος τους γηπέδου. Για να γίνει φυσικά αυτό δεν χρειάζεται μόνο ταχυδύναμη. Χρειάζεται πρώτον αντίληψη και προβλεπτικότητα. Δεν ξέρω αν είναι μόνο δική μου παρατήρηση αλλά Ο RF δείχνει στα 37 του να είναι πιο γρήγορος από οποιονδήποτε στο tour. Δείχνει τέτοια επίπεδα συγκέντρωσης και συντονισμού με την μπάλα, σε κοντινότερες αποστάσεις (γιατί πλέον περνάει το μεγαλύτερο χρόνο του παιχνιδιού του από την baseline και μέσα) κ μεγαλύτερες ταχύτητες, όσο δεν το έκανε ποτέ. Όταν αγωνίζεται, μοιάζει να έχει απόλυτο έλεγχο στον ρυθμό και να πετυχαίνει μέγιστο αποτέλεσμα με ελάχιστη προσπάθεια στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

  1. Αποδοτική Κίνηση

Ο τέλειος συγχρονισμός για να συμβεί πρέπει ο αθλητής να έχει την δυνατότητα να κινηθεί γρήγορα, ξοδεύοντας την λιγότερη δυνατή ενέργεια, για μεγάλη χρονική διάρκεια και στις σωστές κατευθύνσεις. Η Αποδοτική Κίνηση είναι το δεύτερο μεγάλο δώρο του RF στον κόσμο του τένις και συμπεριλαμβάνει τις εξής δεξιότητες:

  • Τεχνική – Μοτίβα Κίνησης

Όλοι συζητούν για τον τρόπο που χορεύει όταν κινείται. Η τεχνική του και τα μοτίβα που χρησιμοποιεί για να κινηθεί πάνω στο γήπεδο είναι εξαιρετικά ακριβή. Τα τσεκαρίσματα του έχουν την τέλεια αθλητικότητα με ιδανικό συγχρονισμό. Στην συντριπτική πλειοψηφία των χτυπημάτων (εκτός των inside out/in) χρησιμοποιεί μοτίβα κίνησης τεσσάρων συγχρονισμένων βημάτων (1-2-χτύπημα-3-4 ή 1-2-3-χτύπημα-4) που ακολουθούνται από τρία βήματα στην επαναφορά (1-2-τσεκ). Με το νούμερο 4 να είναι η δυναμική μεταφορά βάρους σε κατεύθυνση ανάλογη την εκτέλεση του χτυπήματος και την τακτική του πρόθεση.

  • Αθλητικότητα – Ταχυδύναμη

Ο RF έχει δείξει τρομερή αφοσίωση στο να βάλει τις ώρες προπόνησης που χρειάζονται για να έχει την ανάλογη αθλητικότητα και ταχύτητα στην κίνηση του. Το κέντρο βάρους του είναι πάντα χαμηλωμένο και πάντα βρίσκεται νωρίς πίσω από την μπάλα, δίνοντας στον εαυτό του τον ιδανικό χρόνο για να εκτελέσει. Η δυναμική του χαλαρότητα και τα σχήματα που παίρνει στις θέσεις ετοιμότητας και εκτέλεσης του χτυπήματος είναι ιδανικά.

  • Διαχείριση Χώρου – Χρόνου

Τέλος ο RF κατάφερε να μετατρέψει το Footwork σε ένα τρομερό όπλο Τακτικής. Πάλι σε συντριπτική πλειοψηφία ο τρόπος που κινείται προς την μπάλα στην προετοιμασία του χτυπήματος και προς την επόμενη θέση ετοιμότητας είναι διαγώνιος. Η διαγώνια κίνηση έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα.

1ον Αφαιρεί χρόνο από τον αντίπαλο σε συνθήκες επίθεσης και «δημιουργεί» χρόνο σε συνθήκες άμυνας.

2ον Η επαφή του χτυπήματος γίνεται σε σημείο που η μπάλα έχει περισσότερη ενέργεια (ή λιγότερη σε συνθήκες άμυνας) όποτε χρειάζεται λιγότερη δύναμη (περισσότερο έλεγχο) για να έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

3ον Η επιθετική ορμή της κίνησης προς τα μπροστά επιτρέπει στο σώμα να χρησιμοποιηθεί περισσότερο από το χέρι κατά την διάρκεια του χτυπήματος οπότε και να μεγιστοποιηθεί ο έλεγχος στην μπάλα που έχει ήδη περισσότερη ενέργεια λόγω της θέσης.

4ον Η συνεχόμενη ροή της κίνησης του, του επιτρέπει να καταλαμβάνει τις σωστές θέσεις μέσα στο γήπεδο αναλόγως την ισορροπία του κάθε πόντου (τοποθεσία τσεκαρίσματος και χτυπήματος).

Όλο αυτό το πακέτο, όλη αυτή η αρμονία στην κίνηση του εκτός του ότι τον κάνει να ελέγχει και να κυριαρχεί το γήπεδο έχοντας τους αντιπάλους του συνέχεια «στα σχοινιά», τον κάνει εξαιρετικά οικονομικό-αποδοτικό που είναι ίσως και η κρυφή δύναμη του όλα αυτά τα χρόνια και το μεγάλο μυστικό της διάρκειας του.

Προσωπικά θεωρώ ότι ο πιο αδιανόητος αριθμός που έχει πετύχει ο RF όλα αυτά τα χρόνια από την αρχή της καριέρας του είναι αυτός των τραυματισμών που είχε ο οποίος είναι πάρα πολύ μικρός σε σύγκριση με κάθε άλλον τενίστα αλλά και διεκδικητή του τίτλου του πιο Ολοκληρωμένου Αθλητή Όλων των Εποχών.

  1. Δεξιοτεχνία με την Ρακέτα

Μακράν ο πιο προικισμένος αθλητής από την φύση σε αυτό που οι περισσότεροι ειδικοί αποκαλούν ταλέντο. Ο RF από πολύ νωρίς είχε την δυνατότητα να εκτελέσει κάθε χτύπημα από οποιοδήποτε σημείο του γηπέδου και σε οποιαδήποτε κατάσταση. Όταν η απόλυτη δεξιοτεχνία συνδυάζεται με την αποδοτικότερη κίνηση, το μείγμα προσφέρει ονειρεμένες στιγμές στους θεατές, και εφιαλτικές στους αντιπάλους του, οι οποίοι πολλές φορές φαίνονται ανήμποροι να αντιδράσουν σε αυτήν την ποικιλία χτυπημάτων.

Τέλος ο RF επανέφερε το slice στο προσκήνιο του παγκόσμιου τένις, καθώς το χρησιμοποιούσε κατά κύριο λόγο με το Backhand είτε για να εξισορροπεί επιθέσεις αντιπάλων μειώνοντας τον ρυθμό και δημιουργώντας χρόνο για τον ίδιο, είτε για να χτίσει κάποιες από τις επιθέσεις του (1. ρηχό slice που έφερνε τον αντίπαλο μέσα στο γήπεδο, και άμεση επίθεση στην άλλη γωνία, 2. τέλεια μεταμφιεσμένα drop shots).

Ο RF είναι ο G.O.A.T. του τένις όχι μόνο για τα ασύλληπτα ρεκόρ που έχει πετύχει, όχι μόνο για την διάρκεια του, αλλά επιπλέον γιατί έκανε ένα τόσο πολύπλοκο άθλημα να μοιάζει με τον πιο αρμονικό και αψεγάδιαστο χορό. Ένα χορό που σαγήνεψε τα πλήθη και άλλαξε ριζικά το άθλημα μας κάνοντας το πιο ελκυστικό.

Ο Άνθρωπος πέρα από τον Αθλητή.

Η «persona» Roger Federer επεκτείνεται πολύ ευρύτερα από τα στενά όρια ενός γηπέδου τένις και είναι αυτή που τον κάνει να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους διεκδικητές και ολοκληρώνει τέλεια τον Μύθο του.

Ο RF έχει ψηφιστεί από τους συναδέλφους του 13 φορές για να λάβει το βραβείο του «Ευ Αγωνίζεσθαι» (Sportsmanship Award) και για δεκαπέντε συνεχόμενες χρονιές έχει ψηφιστεί από τους φίλους του τένις ως ο δημοφιλέστερος τενίστας στο tour. Λαμβάνει το σεβασμό από όλους τους συναθλητές του, μιας και ποτέ κανένας δεν έχει μιλήσει με αρνητική διάθεση για αυτόν και όλοι παραδέχονται ότι απλά είναι ο καλύτερος όλων των εποχών.

Παράλληλα είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα παγκοσμίως φιγουράρωντας σε εξώφυλλα περιοδικών αθλητισμού και μόδας, δίνοντας δεκάδες συνεντεύξεις το μήνα πάντα με αυθεντικότητα και ευχάριστη διάθεση.

Οι προσωπικές σχέσεις που έχει επισυνάψει στην ζωή του επίσης είναι πολύ υψηλής ποιότητας. Όλοι οι προπονητές-συνεργάτες του στάζουν μέλι μιλώντας για την ποιότητα της σχέσης που είχαν με τον Ελβετό. Μιλούν για υπόδειγμα εργατικότητας, για την ευγένεια του, την ειλικρίνεια του και την δίψα του να γίνει καλύτερος.

Στο καθαρά προσωπικό επίπεδο η επιλογή της αντισυμβατικής με τα δυτικά πρότυπα συντρόφου αθλητή παγκοσμίου βεληνεκούς Mirka Vavrinec του παρείχε την σταθερότητα, την υποστήριξη, την αγάπη και την γνώση για να ανθίσει και σαν οικογενειάρχης και Πατέρας. Μια πραγματικά ικανότατη γυναίκα δίπλα στον «Βασιλιά».

Τελευταίο και ίσως και σημαντικότερο από όλα τα υπόλοιπα είναι το τεράστιο κοινωνικό-φιλανθρωπικό έργο που προσφέρει. Με το Ίδρυμα «Roger Federer» έχει συμβάλει στην βοήθεια μειονεκτούντων παιδιών της Αφρικής για μεγαλύτερη πρόσβαση στην εκπαίδευση και τον αθλητισμό. Ενώ παράλληλα έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ακόμα φιλανθρωπικές κινήσεις για την βοήθεια αυτών που έχουν την περισσότερη ανάγκη.

«Πιστεύω στην δύναμη των ανθρώπων. Απλά χρειάζονται μια παραγωγική καθοδήγηση. Γνωρίζουμε ότι μια καλή εκπαίδευση ενεργοποιεί τα παιδιά να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους και να επιδράσουν στην διαμόρφωση του. Το Ίδρυμα μου έχει αφοσιωθεί στην ενεργοποίηση γονέων και τοπικών κοινωνιών να παρέχουν περισσότερες ευκαιρίες μάθησης σε παιδιά που το έχουν περισσότερο ανάγκη». RF

Είναι ο Καλύτερος?

Michael Jordan, Pele, Tiger Woods, Mohamed Ali, Jesse Owens, Yusain Bolt, Ayrton Sena, Michael Phelps, Sergei Bumpka.

Ας συγχωρεθώ αν δεν έβαλα κάποιον σε αυτήν την μικρή λίστα. Όλοι τους συνδιεκδικητές του κορυφαίου, του πιο «Ολοκληρωμένου» Αθλητή όλων των εποχών. Όλοι τους κορυφαίοι-πρωτοπόροι στο άθλημα τους για μεγάλες χρονικές περιόδους, ενώ παράλληλα κατάφερναν να το εξελίξουν, να προσδώσουν κάτι καινούργιο, κάτι διαφορετικό.

Όλοι τους πολύ υψηλού επιπέδου αθλητικοί χαρακτήρες που έκαναν το άθλημα τους πιο ελκυστικό και κατάφεραν να το προβάλουν σε πλατύτερες κοινωνικές μάζες και να «εκπαιδεύσουν» τον κόσμο μέσα από την φιλοσοφία τους και τον αθλητισμό.

Παρ’ όλα αυτά ο Ελβετός «Βασιλιάς» του Τένις ίσως είναι ο πιο «Ολοκληρωμένος» αθλητής όλων των εποχών. Δεν είναι μόνο ότι έπαιξε το πιο δημοφιλές ατομικό άθλημα με τον «ομορφότερο» τρόπο, δεν είναι μόνο ότι το εξέλιξε και μας «δίδαξε» πως πρέπει να διδάσκεται, αλλά επιπλέον ότι το έκανε πολύ πιο ελκυστικό, μεγεθύνοντας το ενδιαφέρον του παγκοσμίως. Επιπλέον, η φιλοσοφία του Ανθρώπου Roger Federer και ο τρόπος που γαλουχήθηκε και αρίστευσε ο ήρωας προσθέτει ένα ακόμα κομμάτι στην ολοκλήρωση του «Ανθρώπου».

Η ποιότητα των προσωπικών του σχέσεων, η εικόνα του άριστου οικογενειάρχη, και η συνολικότερη προσφορά του στην κοινωνία γιγαντώνουν τον Μύθο του Mr peRFect σίγουρα κάνοντας τον το πιο «Ολοκληρωμένο» Αθλητή όλων των εποχών.

Αλέξανδρος Τσακίρης MSc, PhD. (επικοινωνία με το συντάκτη: info@tennis24.gr)

Ο Αλέξανδρος είναι κάτοχος πτυχίου Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού από το Κολλέγιο Αθλητικών Επιστημών με ειδικότητα στην προπονητική του τένις. Το 2004 συνέχισε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο του Exeter (Ηνωμένο Βασίλειο) όπου ένα χρόνο μετά ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του πάνω στις Επιστήμες της Άθλησης και της Υγείας. Τέσσερα χρόνια μετά ολοκλήρωσε το Διδακτορικό του πάνω στην Εργοφυσιολογία και την Βιοκινητική.
Ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της ανάπτυξης του ήταν η συνεχής μελέτη της φιλοσοφίας και της ψυχολογίας. Το 2012 αποφάσισε να εξειδικευτεί στην Επιχειρησιακή Προπονητική – Προπόνηση Ζωής (Life/Executive Coaching) από το Ινστιτούτο Integral Coaching Canada. Από τότε έχει ολοκληρώσει πάνω από 200 ώρες προσωπικού Life Coaching σε αθλητές τένις, αλλά και σε γονείς αθλητών που θέλουν να βελτιώσουν τις ικανότητες τους στο να υποστηρίζουν παραγωγικότερα το ταξίδι των παιδιών τους στον πρωταθλητισμό.
Ο Αλέξανδρος έχει εργαστεί ως προπονητής τένις για τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα (τρία στον Α.Κ.Α.Μαραθώνα και ένα στον Ο.Α.Αργυρούπολης) και οχτώ χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο (τέσσερα στο σύλλογο τένις του Πανεπιστημίου του Exeter και άλλα 4 στον σύλλογο τένις του Shrewsbury) όπου πήρε και το δίπλωμα προπονητικής τένις της Βρετανικής ομοσπονδίας (LTA) επιπέδου 3 και συμμετείχε στο πρόγραμμα εκπαίδευσης προπονητών της LTA Midlands. Από το 2017 εργάζεται ως Τεχνικός Διευθυντής Ακαδημιων στο Kavouri Tennis Club
Video highlights
Previous articleΟύτε τώρα… – VIDEO
Next articleΔική της η “Πόλη”! – VIDEO