Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με ανακοίνωση που εξέδωσε η εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας, Ναμπιλά Μασραλί, ζήτησε από την Κίνα να δώσει στη δημοσιότητα επαληθεύσιμες αποδείξεις για την ασφάλεια της Σουάι Πενγκ, αλλά και να διεξαγάγει διεξοδική και διάφανη έρευνα για τους ισχυρισμούς της για σεξουαλική επίθεση από τον πρώτη αντιπρόεδρο του Κομουνιστικού Κόμματος, Ζαγκ Γκαολί.

“Η Ε.Ε εκφράζει την αλληλεγγύη της στην Κινέζα τενίστρια Σουάι Πενγκ, η οποία εξαφανίστηκε λίγο μετά τη δημοσίευση καταγγελιών στα κινέζικα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Η πρόσφατη δημόσια εμφάνισή της δεν αμβλύνει τις ανησυχίες για την ασφάλειά της και την ελευθερία του λόγου της.”

“Η Ε.Ε συμμερίζεται τις αυξανόμενες διεθνείς απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών από το χώρο του αθλητισμού, για διαβεβαιώσεις ότι είναι ελεύθερη και ότι δεν απειλείται. Υπό αυτό το πνεύμα η Ε.Ε ζητά από την κινέζική κυβέρνηση να παράσχει επαληθεύσιμες αποδείξεις για την ασφάλεια και την ευημερία, αλλά και για την τοποθεσία που βρίσκεται η Σουάι Πενγκ. Η Ε.Ε προτρέπει τις κινεζικές αρχές να διεξάγουν πλήρη, δίκαιη και διάφανη έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς της για σεξουαλική επίθεση.”

“Η Ε.Ε αντιτίθεται σθεναρά στην πρακτική της αναγκαστικής εξαφάνισης και της αυθαίρετης κράτησης, ιδίως μέσω του οργάνου της Κατοικίας Παρακολούθησης σε Καθορισμένη Τοποθεσία (RSDL) και καλεί την Κίνα να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα βάσει του εθνικού και διεθνούς δικαίου.”, ανέφερε η ανακοίνωση.

Video highlights
Previous articleΗράκλειο: Ρεβάνς για Παύλου – “Πρώτη” με ήττα για Παύλο Τσιτσιπά
Next articleΤα πιο δραματικά φινάλε σε τελικούς Masters