O Χρήστος Παλάζης μίλησε στο Tennis24 για την εμπειρία του στην Ολλανδία, όπου ζει και εργάζεται ως προπονητής. Ο Έλληνας κόουτς, μας εξήγησε για τη μεγάλη του απόφαση να φύγει από την Ελλάδα και μάλιστα στα δύσκολα χρόνια του lockdown, σε ηλικία μόλις 29 ετών, για την ολλανδική αθλητική κουλτούρα που λατρεύει από την πρώτη στιγμή, αλλά και για το πώς έχει αλλάξει η δική του ματιά μετά από 4,5 χρόνια παραμονής επί ολλανδικού εδάφους.

“Αχόρταγος” και “διψασμένος” για μάθηση, αλλά και με θέληση για να μεταλαμπαδεύσει τις δικές του εμπειρίες, ο Χρήστος Παλάζης άφησε τις αγαπημένες του Σέρρες για την Αθήνα και από εκεί και πέρα εισιτήριο, δίχως επιστροφή, για Ολλανδία. 

Στη μεγάλη συνέντευξη που έδωσε στο Tennis24, o Χρήστος Παλάζης μας “ξεναγεί” και παράλληλα μας μυεί σε έναν εντελώς διαφορετικό τενιστικό κόσμο, στον οποίον έχει βρει τον δικό του παράδεισο…

“Αν επιβιώσεις στο ελληνικό τένις, μπορείς να επιβιώσεις παντού”

Αρχές 2020. Η νόσος covid-19 κάνει την εμφάνισή της. Πρωτόγνωρες καταστάσεις παγκοσμίως. Είναι η στιγμή που ο Χρήστος Παλάζης παίρνει τις πιο σημαντικές αποφάσεις που είχε πάρει ποτέ στη ζωή του. Για την ακρίβεια, η πανδημία και το lockdown, είναι το…κερασάκι στην τούρτα για να υλοποιήσει κάτι που είχε στο μυαλό του αρκετό καιρό. 

“Πιστεύω ότι ο κάθε άνθρωπος παίρνει κάποιες αποφάσεις σύμφωνα με το background του και τα ερεθίσματα που έχει από μικρή ηλικία. Γι’ αυτό και νιώθω ότι η απόφαση του να ρισκάρω και να κυνηγήσω τα όνειρα μου, μπήκε στο μυαλό μου πολυ νωρίτερα.”

“Ας εξηγήσω, λοιπόν, κάποια πράγματα που με οδήγησαν στην απόφαση του 2020. Μεγάλωσα στην επαρχία, αγαπώ τις Σέρρες συμπεριλαμβανομένων όλων των δυσκολιών που υπήρχαν. Έχω πάντα στην καρδιά μου τα άτομα που διαμόρφωσαν την νοοτροπία μου και με βοήθησαν στα πρώτα βήματα.

“Ήμουν ανταγωνιστικός, είχα φιλοδοξίες αλλά ήμουν και ταπεινός. Κάτι “έβραζε” μέσα μου όσον αφορά το τέννις. Από την αρχή της προπονητικής καριέρας μου, κατάλαβα ότι σε όλη αυτή τη διαδρομή δεν θα είχα “ασανσέρ” προς τις επιτυχίες, έπρεπε να ανεβαίνω σκαλί-σκαλί. Δεν μου χαρίστηκε τίποτα.”

“Ξεκίνησα στην πόλη μου και αργότερα μετακόμισα στην Αθήνα όπου έζησα και εργάστηκα για 7 χρόνια. Μετά από πολλά χρόνια πλήρους ενασχόλησης μου με το ελληνικό τέννις ως αθλητής και, φυσικά, ως προπονητής ένιωσα ότι έπιασα “ταβάνι”. Πάντα είχα ως στόχο να φτάσω στα κορυφαία επίπεδα της ATP/WTA ως προπονητής και δυστυχώς δεν το έβλεπα εφικτό στην Ελλάδα.”

“Εδω όμως να πω και κάτι, αν μπορείς να επιβιώσεις στο ελληνικό τένις, μπορείς να επιβιώσεις παντού. Είναι σχολείο, γιατί ένας αγώνας τένις είναι “ζούγκλα”. Είναι σκληρό από πολλές απόψεις, για τους προπονητές αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους. Πολλές φορές ένιωσα ότι έπρεπε να  κάνω “escape the environment” και “thinking out of the box” για να μην γίνω στενόμυαλος στα προβλήματα που μου δημιουργούσε το εξωτερικό μου περιβάλλον.”

“Δεν το κατάφερνα πάντα. Το ελληνικό τένις είναι ένας μικρόκοσμος που ενίοτε ευδοκιμούν κλίκες, και εγώ απεχθάνομαι κάθε μορφής κλίκα. Ταυτόχρονα όμως γνώρισα και αξιόλογους ανθρώπους, οι οποίοι με μικρές καθημερινές πράξεις, δίνουν το σύνθημα προς την σωστή κατεύθυνση. Στην Ελλάδα, λοιπόν, έκανα και κάποιες βαθιές και ουσιώδεις σχέσεις, γι’ αυτό και την αποχαιρέτησα με μια γλυκόπικρη γεύση.”

“Φτάνουμε, λοιπόν, στο 2020. Σε κάποια σταυροδρόμια της ζωής, απλά αποφασίζεις τι είδους “πόνο” θέλεις να έχεις. Στο πρώτο lockdown, βάζοντας τις επιλογές μου σε μια “ζυγαριά”, αποφάσισα ότι το να μείνω στάσιμος πονούσε περισσότερο από το να επιχειρήσω κάτι στο άγνωστο.”

“Σκεφτόμουν καιρό το personal growth και την ποιότητα ζωής που μπορει να μου προσφέρει μια χώρα του εξωτερικού. Η εποχή covid δεν ήταν ο λόγος αλλά η αφορμή, καθώς έγινε μια παύση.”

“Κοιτάζοντας τους 4 τοίχους του σπιτιού, πήρα αυτήν την απόφαση την στιγμή της πιο μεγάλης αβεβαιότητας, μέσα στο ξέσπασμα της πανδημίας και δεν το έχω μετανιώσει μέχρι και σήμερα. Πιστεύω, γενικότερα, ότι μια αδυναμία σου μπορείς να την μετατρέψεις στην μεγαλύτερή σου δύναμη.”

“Από τη στιγμή που αποφασίσαμε να ανοίξουμε τα φτερά μας στο εξωτερικό, το Άμστερνταμ προέκυψε ως πρώτη επιλογή λόγω της εταιρίας που δουλεύει η γυναίκα μου.”

“Ξύπνησα σε ένα μέρος που δεν γνώριζα κανέναν”

“Η πρώτη χρονιά στην Ολλανδία ήταν από τις πιο περιπετειώδεις της ζωής μου. Έκανα πράγματα που δεν θεωρούσα τον εαυτό μου ικανό να τα κάνει. Αλλά όταν είσαι στον ωκεανό, απλά κολυμπάς, δεν έχεις επιλογή.”

“Τα πράγματα, στο τέλος, ήρθαν λίγο πιο εύκολα απ’ ότι περίμενα. Σε αυτό συντέλεσε σίγουρα η χώρα και το το γεγονός ότι τα πράγματα στην Ολλανδία είναι δομημένα στο να πετυχαίνεις, αλλά ταυτόχρονα πρέπει και εσύ ο ίδιος να δημιουργήσεις τις ευκαιρίες με στοχευμένες κινήσεις και θάρρος. Είναι ένας συνδυασμός θέλησης που μεταφράζεται σε πράξεις αλλά και να δημιουργήσεις τις κατάλληλες συνθήκες.”

“Πρώτη μέρα στο Άμστερνταμ, μετά την πτήση χωρίς-επιστροφή, ξύπνησα σε ένα μέρος που δεν γνώριζα κανέναν. Η πρώτη κίνηση ήταν να χτυπήσω την πόρτα της Ολλανδικής Ομοσπονδίας  Τένις, απλά για να ξεκινήσω από κάπου.”

“Εκεί γνώρισα τον τότε captain της Εθνικής Ολλανδίας, Μπας Κουλιέ, ο οποίος πολύ ευγενικά μου έδωσε κάποιες κατευθύνσεις και με έφερε σε επαφή με προπονητές. Γρήγορα κατάλαβα ότι τα πράγματα εδώ είναι διαφορετικά. Η αγορά είναι ανοιχτή και υπάρχει ζήτηση.”

“Η απόφαση που μέχρι σήμερα θεωρώ  καθοριστική, ήταν να απορρίψω κάποιες επαγγελματικές προτάσεις που μου έγιναν στην αρχή, καθώς δεν ήμουν σίγουρος αν θα είναι οι κατάλληλες ακαδημίες για να εξελιχθώ. Ένιωθα ότι πρέπει να περιμένω μέχρι να βρω το μέρος που καλύπτει τις φιλοδοξίες μου.”

“Ένα άλλο ενδιαφέρον κομμάτι της ιστορίας είναι ότι σε αυτό το ταξίδι με ακολούθησε ένας Έλληνας αθλητής μου, ο Ευγενιος Βασιλάκης ο οποίος ήταν 15 χρονών τότε και πρωταγωνιστούσε στις juniors κατηγορίες της Ελλάδας. Αυτό που έκανα, λοιπόν, τους πρώτους μήνες είναι να τρέξω κάποια projects μόνος μου περιμένοντας μια ευκαιρία.”

“Δημιούργησα ένα community στο πολυπολιτισμικό Άμστερνταμ με ανθρώπους από όλες τις ηπείρους της γης οι οποίοι ήθελαν να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα τέννις και ταυτόχρονα συνεργαζόμουν με άλλους αυτο-απασχολούμενους Ολλανδούς προπονητές που είχαν κορυφαίους παίχτες ώστε να δημιουργήσω καλές συνθήκες προπονήσεις για τον Ευγένιο.”

Η συνεργασία με τη Βαλεντίνη Γραμματικοπούλου

“Αρχές του 2021 κάναμε το ταξίδι με την Βαλεντίνη Γραμματικοπούλου σε τουρνουά 25k στο Αμβούργο, το οποίο ήταν ένα σταθμός στην καριέρα μου. Η Βαλεντίνη μου ανέφερε την ακαδημία van Hulst στο Eindhoven. Μια ακαδημία με ιστορία 35 χρόνων. Είχαν βάλει 11 αθλητές και αθλήτριες στο top 100 του κόσμου.”

“Μερικά από τα μεγάλα ονόματα ήταν ο Πάουλ Χάαρχαουυς (τωρινός captain εθνικής Ολλανδίας) , Σιένκ Σχάλκεν (ημιτελικός US Open εναντίον Πιτ Σάμπρας) αλλά και πιο πρόσφατα ο Μάτβε Μίντελκοοπ (ημιτελικός Roland Garros διπλών). Γρήγορα κατάλαβα ότι αυτό είναι το μέρος που έψαχνα και φυσικά είμαι ευγνώμων για την εμπιστοσύνη του Βίλεμ-Γιαν φαν Χιούλστ, ο οποίος είδε κάτι σε μένα και με προσέλαβε δίνοντας μου πολλές ευθύνες από την αρχή.”

Η μεγάλη και ιστορική συγχώνευση

“Έναν χρόνο αργότερα, συνέβη μια από τις πιο open-minded κινήσεις που έχω δει στην Ολλανδία. Η ένωση της van Hulst Αcademy με την Amjoy Αcademy που ερχόταν πολύ δυναμικά.”

“Οι δύο μεγαλύτερες ακαδημίες του Αϊντχόφεν ένωσαν τις δυνάμεις τους και έγιναν ένας οργανισμός υπό το όνομα Amjoy Tennis Academy, από την οποία απορροφήθηκα κι εγώ. Έτσι γίναμε η μεγαλύτερη τεννιστική δύναμη, όχι μόνο στην Ολλανδία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής πλευράς της Γερμανίας και Βορείου Βελγίου.”

“Κάθε ηλικιακή κατηγορία μέσα στην ακαδημία έχει υπεύθυνους προπονητές με εμπειρία. Στην αγωνιστική ομάδα των επαγγελματιών αθλητών μας είμαστε 4 προπονητές που συνήθως ο ένας από εμάς ταξιδεύει σε κάποιο τουρνουά και εναλλασσόμαστε.”

“Ο Στέφανος και η Μαρία ήταν προϊόν ατομικών προσπαθειών”

“Πιστεύω ότι ο Στέφανος και η Μαρία ήταν προϊόν ατομικών προσπαθειών των οικογενειών τους. Η Ολλανδία έχει παράδοση στο τενις με παίκτες top 10 ανά τα χρόνια, grand slam τιτλο (Κράιτσεκ), και τενιστικη παράδοση.”

“Η Ομοσπονδία τένις της Ολλανδίας έχει ένα αξιοζήλευτο κέντρο όπου προπονούνται οι καλυτεροι αθλητές της χώρας, επαγγελματίες και juniors. Γίνονται πολλές ακόμα δράσεις, όπως διοργανώσεις αποστολών σε τουρνουά, επιμόρφωση προπονητών, τενιστικα events.”

“Κλιμάκια της Ομοσπονδίας υπάρχουν σε πολλές περιοχές της χώρας όπου κάνουν recruiting ταλέντα σε μικρές ηλικίες και ξεκινάνε να τους αναπτύσουν ήδη από την κόκκινη/πορτοκαλί μπάλα.”

“Όλα αυτά γίνονται με την συνεργασία 20 ακαδημιών που λειτουργούν υπό την ομπρέλα της ομοσπονδίας. Το Amjoy είναι μια από αυτές. Επίσης, είτε στηρίζουν οικονομικά παίκτες που πιστεύουν ότι έχουν τα φόντα να τα καταφέρουν, είτε τους παρέχουν προπονητές και καλύπτουν τα έξοδα των πτήσεών τους.”

“Αξίζει να αναφέρω ότι στο Αϊντχόφεν, η ακαδημία μας συνεργάζεται με ένα δημόσιο σχολείο το οποίο έχει ειδικό αθλητικό πρόγραμμα μέσω του οποίου βοηθάει τους αθλητές μας με τις απουσίες τους σε τουρνουά και άλλα και με την καθημερινή μετακίνηση από και προς την προπόνηση.”

“Το πραγματικό τένις ξεκινάει στα 16, δεν τελειώνει στα 16”

“Δυστυχώς για τους περισσότερους juniors αθλητές στην Ελλάδα, οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι κυριαρχούν. Σε αυτό συντελεί και το εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και η γενικότερη νοοτροπία. Γι’ αυτό και πολλοί γονείς γίνονται εμμονικοί με τα αποτελέσματα των παιδιών σε μικρή ηλικία, και φυσικά εκεί υπάρχουν και πολλοί συνάδελφοι οι οποίοι εκμεταλλεύονται αυτή την πιεστική κατάσταση τάζοντας γρήγορα αποτελέσματα. Η αλήθεια είναι ότι το πραγματικό τένις ξεκινάει στα 16, δεν τελειώνει στα 16. Πιο πριν βάζεις τις σωστές βάσεις σε όλα τα επίπεδα.”

“Η πολύ καλά οργανωμένη δουλειά που γίνεται στην Ομοσπονδία, αντικατοπτρίστηκε και στο πρόσφατο αποτέλεσμα της εθνικής ομάδας της Ολλανδίας που απέκλεισε την Ισπανία στο “αντίο του Ναδάλ” και έφτασε μέχρι τον τελικό του Davis Cup.”

“Φυσικά και δεν είναι όλα τέλεια εδώ, πιστεύω ότι θα μπορούσαν να έχουν περισσότερα τουρνουά ώστε να μην αναγκάζονται οι Ολλανδοί αθλητές να είναι κάθε βδομάδα κάπου αλλού, αλλά σίγουρα όταν είσαι στην κεντρική Ευρώπη, υπάρχουν πολλά τουρνουά σε μικρή ακτίνα, στα οποία μπορείς να φτάσεις οδικώς. Οι Ολλανδοί φυσικά συγκρίνουν την Ομοσπονδία τους με την Ιταλία, την Γαλλία, την Γερμανία, οπότε πάντα βρίσκουν κάτι που μπορούν να κάνουν καλύτερα.”

Το στοίχημα…Μπαρτ Στίβενς

Στην Ολλανδία συνεργάζεσαι με τον 26χρονο Ολλανδό διπλίστα Μπαρτ Στίβενς, ο οποίος έχει φτάσει μέχρι το Νο69 του κόσμου, ενώ στην Amjoy Academy προπονείται και το next best thing του ολλανδικού τένις, ο 17χρονος Μεες Ρότχερινγκ, που μάλιστα έφτασε στον τελικό του φετινού Wimbledon (juniors).

“Ο Μπαρτ Στίβενς με τον οποίο ταξιδεύω σε διάφορα επαγγελματικά τουρνουά είναι ένα πολύ δυνατό project. Έχει τρομερές ικανότητες και πιστεύω ότι θα φτάσει πολύ ψηλά. Πέρυσι έφτασε στον προημιτελικό του Wimbledon με συμπαίκτη του τον Τάλον Χρίκσποορ και έπειτα πήγαμε μαζί στο US Open όπου ηττήθηκε στον δεύτερο γύρο με τον Ιταλό συμπαίκτη του Ματτέο Αρνάλντι.”

“Επίσης, έχει κατακτήσει 9 challenger τίτλους με πιο πρόσφατο αυτόν στο Kobe της Ιαπωνίας με τον τωρινό του συμπαικτη Βασίλ Κίρκοβ. Κάποια στιγμή συνεργάστηκε και με τον Πέτρο Τσιτσιπά παίζοντας μαζί τουρνουά για έναν μήνα. Στοχος ειναι είναι ο Μπαρτ να φτάσει στο Top 10 της παγκόσμιας κατάταξης των διπλών.”

“Είμαστε χαρούμενοι που αρκετοί άνθρωποι πιστεύουν σε αυτό το project, ακόμα και ελληνικές εταιρείες σπονσοραρουν και στηρίζουν αυτην την προσπάθεια. Ο Μπαρτ έχει φτιάξει μια ομάδα που απαρτίζεται από ανθρώπους που εμπιστεύεται, και είναι τιμή μου να είμαι μέρος αυτής.”

“Ο Μεες προπονείται στο Αmjoy από την ηλικία των 8 ετών υπό τις οδηγίες του συναδέλφου μου Γιόχεμ Μολ. Πρόσφατα αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στα juniors, έχει ήδη ranking 800 ATP και θα συμμετάσχει με wild card στο κυρίως ταμπλό του τουρνουά του Ρότερνταμ.”

“Μόλις στα 17 του χρόνια, καταλαβαίνετε ότι είναι το “next big thing” του ολλανδικού τέννις. Είναι ενδιαφέρουσα προσωπικότητα και είναι χαρά μας που είναι “προιόν” του Amjoy.”

“Πιστεύουμε πολύ στο σύστημα ανάπτυξης και εξέλιξης”

“Ένα άλλο ενδιαφέρον project της ακαδημίας είναι ο 14χρονος, Σταν Πουτ, ο οποίος είναι πρωταθλητής Ευρώπης στo Tennis Europe, υπό τις οδηγίες του συναδέλφου μου Μπένιαμιν Ρέεκ.”

“Πιστεύουμε πολύ στο σύστημα ανάπτυξης και εξέλιξης των παικτών της ακαδημίας μας. Γίνεται επί χρόνια και παράγει αποτελέσματα σταθερά. Στην αρχή μπαίνουν οι σωστές βάσεις τεχνικά, αλλά είναι και πολλές άλλες λεπτομέρειες που παίζουν ρόλο.”

“Τα ταξίδια και τα τουρνουά, οι αποστολές που κάνουμε με τους προπονητές που ταξιδεύουν είναι πολύ επιμορφωτικές για τους αθλητές. Η γυμναστική των αθλητών και η πρόληψη τραυματισμών είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας.”

“Και φυσικά προσπαθούμε να ανακαλύψουμε σε νεαρή ηλικία αν το παιδί έχει κάποιο natural “όπλο” στο παιχνίδι του ώστε να χτιστεί αναλόγως. Η μεθοδικότητα και η καθημερινή δουλειά αργά η γρήγορα θα αποδώσουν καρπούς, στο τένις δεν υπάρχουν μυστικά.”

“Στην Ολλανδία οι γονείς κάθονται σε μια γωνία και δεν παρεμβαίνουν”

“Θαυμάζω την αθλητική κουλτούρα των Ολλανδών. Ζουν για τον αθλητισμό. Κάθε άνθρωπος, οποιασδήποτε ηλικίας κάνει κάτι σχετικά με αθλητισμό μέσα στη μέρα του. Σημαντικό για την υγεία αλλά για το γεγονός ότι όσο περισσότερα παιδιά παίζουν τένις, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες στατιστικά έχεις ως χώρα να παράγεις πρωταθλητές.

“Η μεγαλύτερή μου έκπληξη στην κουλτούρα των Ολλανδών όσον αφορά το τένις είναι ότι δεν νιώθω καμία πίεση από τους γονείς. Φυσικά εκτιμούν πολύ αν είσαι εργατικός και νοιάζεσαι για το παιδί τους. Αλλά στα τουρνουά, απλά κάθονται σε μια γωνία, δεν παρεμβαίνουν, και αφήνουν τον προπονητή να κάνει την δουλειά του.”

“Επίσης, είναι κανόνας την ακαδημίας μας ότι οι γονείς μπορούν να δουν την προπόνηση μόνο τα τελευταία 10 λεπτά. Νιώθω ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των γονέων στην Ολλανδία, δεν βλέπουν ως προσωπικό τους κομμάτι την επιτυχία η αποτυχία του παιδιού τους στο άθλημα, τους παρέχουν ότι χρειάζεται και εμπιστεύονται τους προπονητές μακροπρόθεσμα σε αυτή τη διαδρομή.”

“Δεν νιώθω ότι θα “χαλάσουν την ζαχαρένια” τους για έναν αγώνα τένις μια Κυριακή πρωί. Τα παιδιά μετά τον αγώνα, υπάρχει η παράδοση να κερνάνε κάτι στον αντίπαλο τους και να κάθονται να συνομιλήσουν μετά το ματς. Η αλήθεια είναι ότι μου ξένιζε στην αρχή, επειδή το έβλεπα πιο ανταγωνιστικά. Πλέον παρατηρώ το φαινόμενο χωρίς να το κρίνω. Σίγουρα πάντως αποφεύγουν το δράμα και την μιζέρια.”

“Στο πρόσφατο Davis Cup πάντως ίσως να διαπιστώσατε ότι οι Ολλανδοί έχουν μεγάλο πάθος όταν πρόκειται για ένα event της εθνικής τους ομάδας, κατέκλυσαν το στάδιο στην Μάλαγα με πορτοκάλι φανέλες και ακούγονταν πιο πολύ απ’ όλους. Αυτο έρχεται σε αντίθεση με την ηρεμία που τους διακατέχει στην καθημερινότητα. Νομίζω ότι πηγάζει από την ομαδικότητα και την συλλογικότητα τους και από το ότι τους αρέσει να απολαμβάνουν θέαμα και αθλητικό content.”

“Οι Ολλανδοί με έχουν “αγκαλιάσει” σαν δικό τους άνθρωπο”

“Δεν είμαι καν κοντά σε αυτό που θέλω να πετύχω στην προπονητική μου καριέρα , αλλά από την άλλη πλευρά , έχω κάνει πολλά από τα όνειρα μου πραγματικότητα, οπότε αν σταματούσε αύριο η καριέρα μου θα ήμουν ευγνώμων. Δεν μου αρέσει η απληστία, μπορείς να είσαι χαρούμενος με αυτά που έχεις και να κοιτάς και παραπέρα.”

“Οι Ολλανδοί εδώ και 4,5 χρόνια με έχουν “αγκαλιάσει” σαν δικό τους άνθρωπο και με αντιμετωπίζουν με κορυφαία επαγγελματικότητα. Πριν μερικούς μήνες οι ιδιοκτήτριες της Αmjoy Academy, Ανεμίκε φαν Σάμπεεκ και Αννα Μαρί Μίκερς, μου ζήτησαν να αναλάβω και να μανατζαρω το international κομμάτι της Amjoy Academy.”

“Έχουμε μερικούς full-time αθλητές από το εξωτερικό αλλά και πολλούς που έρχονται για 1-2 βδομάδες προπόνησης από όλα τα μέρη του κόσμου, πάντα σε συνεργασία με τους προπονητές τους.”

“Οι εγκαταστάσεις για προπόνηση είναι εκπληκτικές, με σύγχρονα αθλητικά κέντρα που παρέχουν στους αθλητές το σωστό περιβάλλον προπόνησης μέσα σε ένα ωραίο οικογενειακό κλίμα. Το επόμενο βήμα της ακαδημίας είναι να δημιουργήσει εγκαταστάσεις για την διαμονή των αθλητών.”

“Στην Ελλάδα υπάρχει ταλέντο”

“Τα τελευταία 3 χρόνια, 25 αθλητές από Ελλάδα έχουν επισκεφτεί την Amjoy Academy για προπόνηση. Επίσης, έχουμε πρόγραμμα επιμόρφωσης προπονητών, που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε προπονητής από την Ελλάδα το επιθυμεί, μπορεί να έρθει και μέσα από εβδομαδιαία σεμινάρια και πρακτικές ασκήσεις να διδαχθεί το σύστημα ανάπτυξης αθλητών της Amjoy Academy.”

“Οι οικογένειες που μου τηλεφωνούν από Ελλάδα είναι “διψασμένες” για τένις. Αυτό είναι αρκετά συγκινητικό για μένα γιατί βλέπω τις ευκαιρίες που έχουν τα παιδιά εδώ σε σχέση με τα ελληνόπουλα.”

“Στην Ελλάδα υπάρχει ταλέντο και νιώθω την ευθύνη να δημιουργώ για αυτούς ένα τενιστικο “μονοπάτι” στο εξωτερικό με ορίζοντα το επαγγελματικό τένις. Χαίρομαι όταν έρχονται στην ακαδημία μας να νιώθουν ότι έχουν “τον άνθρωπο τους”. 

“Το καλοκαίρι η ακαδημία μας διοργανώνει τουρνουά Τennis Europe και ITF juniors στην έδρα μας, στο Αϊτχόφεν, που είναι μια καλή περίοδος για τους Έλληνες να μας επισκεφτούν για να συνδυάσουν προπονήσεις με τουρνουά, αλλά αυτό δεν μας περιορίζει καθώς υπάρχει η δυνατότητα να μπούνε στο international πρόγραμμα οποιαδηποτε εβδομάδα της σεζόν, και ειδικά τον χειμώνα που τα indoors βοηθούν στο να μην χάνουν προπονήσεις.”

“Το κύριο ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα έναντι μεγάλων international ακαδημιών τένις είναι ότι ο αθλητής που θα έρθει σε εμάς δεν θα νιώσει απλά ότι είναι ένα “νούμερο” στη λίστα, ή ένας ακόμα από τους πολλούς. Νιώθουμε ότι είναι σημαντικό για  κάθε αθλητή που εμπιστεύεται το international πρόγραμμα και εντάσσεται στην ακαδημία μας, να έχει την προσωπική προσοχή και επίβλεψη, κάτι που επιβάλλεται στο high performance tennis.”

“Ως προπονητής έχω ακόμα πολλά να μάθω”

“Ο προπονητής καλό είναι καθημερινά να “κοιτάει τον εαυτό του στον καθρέφτη” κάνοντας την αυτοκριτική του και να έχει μεγάλο “εύρος” στο χαρακτήρα του, νομίζω ότι το μονοδιάστατο σύστημα προσέγγισης του αθλήματος ανήκει στο παρελθόν.”

“Η επικοινωνία είναι το πιο δυνατό εργαλείο στα χέρια ενός προπονητή που δουλεύει με την νέα γενιά. Ως προπονητής έχω ακόμα πολλά να μάθω, όσο είσαι στον χώρο πάντα υπάρχουν έδαφος για να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου. Αλλά, αν για ένα πράγμα είμαι περήφανος είναι το ποσό πιστός είμαι προς τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζομαι.”

Κλείνοντας, μέσα από την ιστορία μου, θα χαρώ να εμπνεύσω αθλητές ή προπονητές που θέλουν να κάνουν ένα μεγάλο βήμα στην καριέρα τους και διστάζουν. Αλλά φυσικά, κάθε ιστορία είναι διαφορετική, δεν υπάρχουν κανόνες.”

“Ο κ. Γκλαβάς είναι ένας φρέσκος άνθρωπος που νοιάζεται για το ελληνικό τένις”

“Επί της ευκαιρίας, θα ήθελα να συγχαρώ τον Θοδωρή Γκλαβά για την εκλογή του στην προεδρία της Ομοσπονδιας. Συναντήθηκα μαζί του τον περασμένο Αύγουστο στον Όμιλο Αθηνών. Η συνομιλία μας ήταν πολύ ενδιαφέρουσα.”

“Μου ανέλυσε το όραμά του και ένιωσα ότι είναι ένας φρέσκος άνθρωπος που νοιάζεται για το ελληνικό τένις. Ελπίζω να μην φθαρεί και να καταφέρει να βάλει τα δικά του standards. Το ελληνικό σύστημα σε όλα τα επίπεδα χρειάζεται πιο μεγάλη διαφάνεια και αξιοκρατία.”

“Ο κ. Γκλαβάς έχει μια μεγάλη ευκαιρία να ηγηθεί κερδίζοντας την εμπιστοσύνη. Έχει το international background οπότε ελπίζω να δούμε το ελληνικό τέννις να λειτουργεί πιο κοντά στα πρότυπα μεγαλύτερων τεννιστικών χωρών.”

Video highlights
Previous articleΝταβιντένκο: “Άδικο να πληρώνονται το ίδιο άνδρες και γυναίκες”
Next articleΧάλεπ: Αποσύρθηκε από Ώκλαντ και Australian Open!