Αύγουστος 2022. Από το ξεκίνημά του το US Open φάνταζε ελκυστικό για αρκετούς υποψήφιους. Από τη μία η απαγόρευση συμμετοχής του Νόβακ Τζόκοβιτς λόγω του μη εμβολιασμού του, αλλά και η ανησυχία για την εικόνα του Ράφα Ναδάλ λόγω του τραυματισμού στους κοιλιακούς, άνοιγε το δρόμο σε αρκετούς παίκτες για να ονειρεύονται την κατάκτηση του τίτλου στη Νέα Υόρκη.
Ένας από αυτούς ήταν και ο Κάρλος Αλκαράθ που μετά το Roland Garros, αλλά και τον πρόωρο αποκλεισμό του στο Wimbledon έδειχνε να χάνει το ρυθμό του.
Μπορεί πριν το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη να είχε φτάσει σε δύο τελικούς στα χωμάτινα τουρνουά σε Αμβούργο και Ούμαγκ χάνοντας και τους δύο από τους Ιταλούς Λορέντζο Μουζέτι και Γιάνικ Σίνερ, ωστόσο με το που επέστρεψε στη σκληρή επιφάνεια απογοήτευσε.
Αρχικά έχασε στον 1ο αγώνα του από τον Αμερικανό Τόμι Πολ στο Μόντρεαλ, ενώ στο Σινσινάτι έχασε από τον Κάμερον Νόρι στα προημιτελικά.
Μετά από αυτήν την πορεία μέχρι το τελευταίο Grand Slam της σεζόν, σίγουρα ήταν μέσα στα φαβορί στο US Open, αλλά όχι μεγάλο για την κατάκτηση του τίτλου.
Τα καθοριστικά τρία 5σετα!
Η πορεία του 19χρονου Ισπανού μέχρι τον τίτλο θα ξεκινήσει με τρεις νίκες και μάλιστα χωρίς να χάσει set. Οι δύο κόντρα στους Αργεντίνους Σεμπάστιαν Μπαέζ (εγκατέλειψε στις αρχές του 3ου set) και Φεντερίκο Κόρια, ενώ στον 3ο γύρο κέρδισε και τον Μπρούκσμπι με 3-0 set.
Από εκεί και πέρα θα ακολουθήσουν τρία σερί 5σετα μέχρι τον τελικό! Εν αρχή ήταν ο Κροάτης Μάριν Τσίλιτς, ο οποίος θα απαντήσει και τις δύο φορές που βρέθηκε πίσω στα set ισοφαρίζοντας σε 2-2 και μάλιστα θα κάνει και break στο 1ο game του decider παίρνοντας προβάδισμα με 1-0.
Ωστόσο, στη συνέχεια ο Αλκαράθ θα απαντήσει με δύο σερί games εκμεταλλευόμενος παράλληλα και τα αμέτρητα λάθη του Κροάτη (66 συνολικά στο ματς) για να επικρατήσει τελικά με 6-4, 3-6, 6-4, 4-6, 6-3 μετά από 4 ώρες!
Στα προημιτελικά ο Αλκαράθ αντιμετωπίζει τον κακό του δαίμονα, Γιάνικ Σίνερ. Ένα απίθανο παιχνίδι το οποίο θα ξεπεράσει τις 5 ώρες (5:18) με τον Αλκαράθ να επιστρέφει από το 1-2 σβήνοντας μάλιστα ένα match-points στο 10ο game του 4ου set, ενώ στο 5ο βρέθηκε πίσω με break (3-2).
Ένα παιχνίδι που ο Ισπανός αρνήθηκε να χάσει δείχνοντας παράλληλα τη δίψα του για την κατάκτηση του τίτλου κερδίζοντας τελικά με 6-3, 6-7(7), 6-7(0), 7-5, 6-3.
Στα ημιτελικά ακολούθησε ένας ακόμα “μαραθώνιος” κόντρα στον λατρεμένο του κοινού Φράνσις Τιάφο, ο οποίος με τη σειρά του είχε αποκλείσει στον 4ο γύρο τον Ράφα Ναδάλ.
Ο Αμερικάνος θα κάνει ένα ονειρεμένο 1ο set το οποίο και θα κατακτήσει στο tie-break για να ακολουθήσουν δύο εύκολα σχετικά set με τον Αλκαράθ να παίρνει προβάδισμα με 2-1.
Κι εκεί που όλα φαινόντουσαν να “ξεκλειδώνουν” για τον Ισπανό, ήρθε η ισοφάριση με τον Τιάφο να επιστρέφει δύο φορά από τα break (2-0, 3-1), αλλά και να σβήνει match-point στο 10ο game ισοφαρίζοντας σε 5-5.
Σαν να μην έφτανε αυτό για τον Αλκαράθ, ο Τιάφο θα πάει το set στο tie-break εκεί όπου ήταν αλάνθαστος κατακτώντας το set και οδηγώντας τον ημιτελικό στο decider.
To 5o set είχε παρόμοια εικόνα με το 4ο με τον Ισπανό να φτάνει και πάλι 1ος σε break σε δύο περιπτώσεις, αλλά ο Τιάφο κατάφερε να πάρει πίσω μόνο το ένα από τα δύο χαμένα service και τον Αλκαράθ να πανηγυρίζει την πρώτη του συμμετοχή σε τελικό Grand Slam στην καριέρα του κερδίζοντας μετά από 4 ώρες και 22 λεπτά με 6-7(6), 6-3, 6-1, 6-7(5), 6-3.
Στον τελικό αντιμετώπισε τον Κάσπερ Ρουντ. Οι δύο τους θα πάλευαν όχι μόνο για τον πρώτο Major τίτλο στην καριέρα τους, αλλά και για το Νο1 του κόσμου, καθώς όποιος κέρδιζε θα ανέβαινε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης.
Ο Νορβηγός είχε μια πορεία με αστάθεια, με το παιχνίδι στο οποίο ξεχώρισε να είναι στον προημιτελικό κόντρα στον Ματέο Μπερετίνι τον οποίον κέρδισε με 3-0 παίρνοντας το εισιτήριο για την ημιτελική φάση εκεί που κέρδισε και τον Κάρεν Χατσάνοφ.
Μετά από ένα νευρικό 1ο set ο Αλκαράθ επικράτησε με 6-4 πατώντας πάνω στο μοναδικό break του τελικού μέχρι εκείνο το σημείο, ενώ το 2-0 ήρθε πολύ πιο εύκολα με τον Αλκαράθ να μετατρέπει το 1-2 σε 6-2!
Το 3ο set ξεκινάει ιδανικά για τον Αλκαράθ που θα βρει νέο break κάνοντας το 1-0. Όμως ο Ρουντ θα απαντήσει παίρνοντας αρχικά πίσω το break και στη συνέχει μ ένα αλάνθαστο tie-break στο οποίο έκανε το 0/1, 7/1 μείωσε σε 2-1.
Το 4ο set ήταν παρόμοιο με το 1ο με τον Αλκαράθ να βρίσκει break στο 6o game κάνοντας το 4-2, το οποίο εξαργύρωσε στη συνέχεια μ’ ένα σχετικά δύσκολο hold (5-2), για να ολοκληρώσει το θρίαμβο λίγο αργότερα στο service κατακτώντας τον τίτλο, αλλά ανεβαίνοντας και στο Νο1 του κόσμου όπου και παραμένει μέχρι και σήμερα.