Ο τρόπος λειτουργίας των Rankings, τόσο στην ΑΤΡ όσο και στην WTA, μπερδεύει πολύ κόσμο, και μιας και βαδίζουμε ολοταχώς στο τέλος της χρονιάς, το Tennis24 αναλύει πως γίνεται ο τρόπος καταμέτρησης των πόντων σε όσους τα έχουν λίγο χαμένα πάνω στο θέμα…


 

Απλό δεν τον λες, αλλά σίγουρα με λίγη προσπάθεια γίνεται κατανοητός ο τρόπος λειτουργίας των Rankings στην ΑΤΡ και την WTA. Φυσικά, δεν διαφέρει κάτι ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες, αν εξαιρέσει κανείς τους πόντους στα τουρνουά, που εννοείται, δεν μπορεί να είναι ίδιοι παντού.

Μπαίνοντας στο “ψητό”, τόσο σε ΑΤΡ όσο και σε WTA, υπάρχουν δυο ειδών κατατάξεις.

Αρχικά, είναι οι κατατάξεις που “τρέχουν” όλα τα χρόνια, δηλαδή ανάλογα με την πορεία του κάθε αθλητή χρόνο με τον χρόνο διαφοροποιείται η θέση του, χωρίς να μηδενίζεται ποτέ το κοντέρ (ATP Rankings-WTA Rankings).

Από την άλλη, υπάρχει και η κατάταξη της χρονιάς. Δηλαδή, που ξεκινάει την πρώτη μέρα του πρώτου τουρνουά κάθε σεζόν, και ολοκληρώνεται στις αρχές του Νοέμβρη κάθε χρονιάς. Μετά, φτου κι απ’ την αρχή, κάθε χρόνο ξεκινούν όλα από το μηδέν (ATP Race to London-WTA Race to Singapore).

Ας δούμε λοιπόν τα χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων κατατάξεων και πως λειτουργούν.

ATP Rankings-WTA Rankings

Είναι λίγο περίπλοκη η συγκομιδή πόντων στην παγκόσμια κατάταξη, τόσο της ΑΤΡ όσο και της WTA. Αυτό, γιατί κάθε επίδοση ενός αθλητή σε ένα τουρνουά, συγκρίνεται με την επίδοσή του την προηγούμενη χρονιά στο τουρνουά

Ο καλύτερος τρόπος να καταλάβει κανείς πως προσθέτονται και αφαιρούνται πόντοι σε κάθε τενίστα είναι μια σειρά από παραδείγματα.

Οπότε, έχουμε και λέμε:

Αν για παράδειγμα ο Ράφαελ Ναδάλ κατακτήσει τον τίτλο του Roland Garros το 2019, δεν θα κερδίσει ούτε έναν πόντο, αλλά ούτε θα χάσει. Αυτό, γιατί και την προηγούμενη χρονιά (2018), κατέκτησε τον τίτλο. Ουσιαστικά, υπερασπίζεται την προηγούμενη επίδοσή του.

Αν από την άλλη αποκλειστεί στο Γαλλικό Όπεν το 2019 από τον 1ο γύρο ο Ισπανός, τότε θα χάσει 1.990 πόντους. Αυτό, γιατί η συμμετοχή του στον 1ο γύρο τον αφήνει να υπερασπιστεί μόλις 10 πόντους από αυτούς που είχε κερδίσει παλαιότερα.

Αυτό, συμβαίνει σε κάθε τουρνουά και για κάθε τενίστα της ΑΤΡ. Ενώ, το ίδιο συμβαίνει και στην WTA. Οι κατατάξεις αυτές δεν μηδενίζονται ποτέ. Μπορεί να κερδίζεις θέσεις για παράδειγμα, ακόμη κι αν δεν αγωνίζεσαι σε τουρνουά, αν παίκτες που είναι πάνω από εσένα δεν υπερασπίζονται πόντους της προηγούμενης σεζόν, και χάνουν έδαφος.

Επίσης, σημαντικό κι αυτό:

Αν κάποιος αποφασίσει να αγωνιστεί σε ένα τουρνουά το 2018 (στη Μετς για παράδειγμα, καλή ώρα), και φτάσει στον 3ο γύρο, και την επόμενη σεζόν αποφασίσει την ίδια εβδομάδα που διεξάγεται το τουρνουά της Μετς, να παίξει σε αυτό της Αγίας Πετρούπολης, η επίδοσή του από το Γαλλικό τουρνουά, μετράει.

Δηλαδή, αν φτάσει στον 2ο γύρο στην Αγία Πετρούπολη, θα χάσει πόντους. Αν φτάσει μέχρι τον τελικό, θα κερδίσει πόντους.

ATP Race to London-WTA Race to Singapore

Σε αυτήν την κατάταξη, οι αθλητές ξεκινούν όλοι από το μηδέν. Είναι πολύ απλή η συγκομιδή πόντων, δεν μπλέκεσαι πλέον με προηγούμενα χρόνια. Όποιος πηγαίνει καλύτερα σε ένα τουρνουά, τόσους περισσότερους πόντους παίρνει.

Δηλαδή, αν για παράδειγμα ο Ναδάλ κατακτήσει τον τίτλο του Roland Garros το 2019, θα πάρει κανονικά 2.000 πόντους στην συγκεκριμένη κατάταξη, όχι όπως πριν. Απώτερος σκοπός, είναι να αναδειχθούν οι οκτώ καλύτεροι τενίστες της χρονιάς μέχρι τις αρχές του Νοέμβρη.

Αυτοί που θα έχουν συγκεντρώσει περισσότερους πόντους, θα έχουν την δυνατότητα να αγωνιστούν στα ATP Finals, που γίνονται κάθε χρονιά τον Νοέμβριο, στην O2 Arena του Λονδίνου.

Είναι μια ανταμοιβή για τους οκτώ καλύτερους, οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα να παλέψουν τόσο για τον τίτλο του κορυφαίου της σεζόν, αν κατακτήσουν το τρόπαιο στο Λονδίνο, όσο και για… 1.500 ΑΤΡ πόντους, που προσμετρούνται φυσικά στα ATP Rankings, κι όχι εδώ.

Το ίδιο ισχύει και στις γυναίκες, οι οποίες παλεύουν για την είσοδό τους στα WTA Finals κάθε χρονιάς, που διεξάγονται μέσα στον Οκτώβριο στην Σιγκαπούρη.

 

Δημήτρης Χαλιάπας