Δίχως να υπάρχουν ακόμα επίσημες ανακοινώσεις, έχουν διαρρεύσει οι πρώτες πληροφορίες για τις αλλαγές που θα έχουμε στο σύστημα κατάταξης που θα εφαρμοστεί στην ATP, απόρροια φυσικά των πρωτόγνωρων συνθηκών που είχαμε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ένα φλέγον, λοιπόν, ζήτημα που απασχολεί φυσικά το σύνολο των επαγγελματιών τενιστών δείχνει να παίρνει μια κατεύθυνση καθώς θα εφαρμοστεί ένα ιδιότυπο σύστημα “μικτής” βαθμολογία των σεζόν 2019-2020 που θα έχει τους εξής τρεις βασικούς κανόνες:

  1. Η κατάταξη ενός παίκτη θα διαμορφωθεί από τα 18 καλύτερα τουρνουά του για την περίοδος “Μάρτιος 2019-Δεκέμβριος 2020”.
  2. Κάθε παίκτης δεν γίνεται να συμπεριλάβει το ίδιο τουρνουά δύο φορές στα 18 καλύτερα τουρνουά του. Για παράδειγμα, αν αγωνίστηκε στο Mutua Madrid Masters τόσο το 2019 όσο και το 2020, θα συμπεριληφθεί μόνο το καλύτερο αποτέλεσμα.
  3. Όσοι πόντοι τουρνουά αποκτήθηκαν μέσα στο 2020 θα μείνουν στην κατάταξη του παίκτη για 52 εβδομάδες ή μέχρι να γίνει το αντίστοιχο τουρνουά του 2021 (όποιο δηλαδή γίνει πρώτα).

Βρισκόμαστε σε αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων που αναμένεται να είναι στην κατεύθυνση των τριών κανόνων που έχουν ήδη διαρρεύσει.

 

Κώστας Αϊτάκης