Με το ποσό των 900.000 ευρώ επιχορηγεί το 2010 η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού την Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Αντισφαίρισης, όπως προκύπτει από την επιστολή του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, Πάνου Μπιτσαξή προς την ΕΦΟΑ την Τρίτη (16/03).

Η επιστολή του Γ.Γ.Α προς την ΕΦΟΑ

"Όπως ήδη έχετε πληροφορηθεί από τις δημόσιες ανακοινώσεις μας, η Αντισφαίριση έχει ενταχθεί στην κατηγορία των Αθλημάτων Εθνικού Αθλητικού Ενδιαφέροντος. Η ένταξη αυτή σημαίνει ότι η Ελληνική Πολιτεία, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων της και παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, αναλαμβάνει την υποχρέωση να διατηρήσει το υπάρχον επίπεδο ανάπτυξης του αθλήματος της Αντισφαίρισης. Η περαιτέρω εμβάθυνση και διάδοσή του, προς το παρόν, με εφαλτήριο την κρατική χρηματοδότηση επαφίεται στην Ομοσπονδία σας.

Αν και χρειάστηκε κάποιον χρόνο για να το αποσαφηνίσουμε, το Τένις έχει επαρκή διάδοση στον χώρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού, έτσι ώστε να ενταχθεί στην κατηγορία Αθλημάτων Εθνικού Αθλητικού Ενδιαφέροντος. Σημειώσαμε επίσης, την στρατηγική της Ομοσπονδίας σας προς την κατεύθυνση διάδοσης του αθλήματος στις παιδικές ηλικίες και τον πρώτο σχεδιασμό μιας Ακαδημίας Τένις για την νηπιακή και πρώτη παιδική ηλικία στο Αττικό Άλσος.

Το ενδιαφέρον όμως του Κράτους για το Τένις εκτείνεται και περιορίζεται στα παραπάνω όρια. Δεν αφορά την Πολιτεία, ούτε προτίθεται άμεσα ή έμμεσα να χρηματοδοτήσει το Τένις, ως άθλημα, ψυχαγωγία ή άσκηση των πλουσίων, των επωνύμων, των διαφόρων πανάκριβων κλάμπς, των ακριβών μαθημάτων και άλλων ενασχολήσεων των ευπόρων τάξεων των Αθηνών. Το άθλημα του Τένις σε αυτή του τη διάσταση αφορά αποκλειστικά και μόνο την ιδιωτική πρωτοβουλία. Την ιδιωτική πρωτοβουλία αφορά αποκλειστικά η καλλιέργεια του αθλήματος του Τένις στο πεδίο των ιδιωτικών αθλητικών επιχειρήσεων που λειτουργούν με σκοπό το κέρδος, ακόμα και αν έχουν τυπικά σωματειακή μορφή.

Σας προσκαλούμε να υποβάλλετε και να συζητήσετε μαζί μας τριετές σχέδιο ανάπτυξης του αθλήματος, με βάση το οποίο και εντός των δυνατοτήτων της Ελληνικής Πολιτείας θα πορευθούμε στο μέλλον.

Σας γνωστοποιούμε τα εξής:

α) Με βάση τις εισηγήσεις των Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, η έγκριση της επιχορήγησης της Ομοσπονδίας της Αντισφαίρισης για το 2010 ανέρχεται στο ποσό των 900.000€ (εννιακόσιες χιλιάδες ευρώ) και θα καταβληθεί σταδιακά σύμφωνα με τους κανόνες και τις κανονιστικές εντολές του Υπουργείου Οικονομικών και με την αυτονόητη προϋπόθεση της επιβεβαίωσης των γενικών προϋπολογιστικών προβλέψεων του Κράτους.

Στις 30 Ιουλίου 2010 η Ομοσπονδία σας, θα πρέπει να μας υποβάλλει ουσιαστικό απολογισμό της δραστηριότητάς της για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ο οριστικός ετήσιος απολογισμός, ουσιαστικός και οικονομικός, και τα παραστατικά στοιχεία θα πρέπει να υποβληθούν στη ΓΓΑ μέχρι τις 15 Μαρτίου 2011.

β) Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το 2010 η ΓΓΑ θα αποτιμήσει σε χρήμα τις διάφορες έμμεσες χρηματοδοτήσεις της Αντισφαίρισης από το Κράτος, ώστε να έχει τόσο η ίδια, όσο και οι Πολίτες την ακριβή εικόνα της κρατικής ενίσχυσης του αθλήματος.

γ) Επισημαίνουμε ότι για το 2011 δεν πρόκειται να αξιολογηθούν προϋπολογισμοί Ομοσπονδιών που περιέχουν αιτήματα καταφανώς απέχοντα από τον ρεαλισμό. Τέτοιοι προϋπολογισμοί δεν μπορούν κατ’ ουσίαν να αξιολογηθούν και η μακροχρόνια παράδοση υποβολής εξωπραγματικών προϋπολογισμών, που προσιδιάζουν σε αόριστο παζάρι και όχι σε διάλογο ουσίας μεταξύ των Ομοσπονδιών και της Πολιτείας τερματίζεται.  

Τέλος, εφιστούμε την προσοχή σας στα όσα έχουμε δημοσίως δηλώσει προς όλες τις Ομοσπονδίες σχετικώς με την εκκαθάριση της σωματειακής τους βάσης, την ανάγκη προέγκρισης κάθε διεθνούς αθλητικής διοργάνωσης από τη ΓΓΑ και την αποφυγή αναμορφώσεων των προϋπολογισμών, ιδιαίτερα από αναπτυξιακές δαπάνες σε λειτουργικές δαπάνες, την ανάγκη λιτότητας, που πρέπει να διαπνέει όλη την δημόσια διοίκηση και την περιστολή περιττών δαπανών.

Θα είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε βοήθεια στο έργο σας και σας ευχόμαστε για το 2010 καλή και παραγωγική χρονιά"

Συνεδρίασε η Εθνική Επιτροπή και το Δ.Σ. της ΕΦΟΑ

Στο μεταξύ, η Εθνική Επιτροπή και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΦΟΑ συνεδρίασαν την Κυριακή στην Αθήνα και η Ομοσπονδία εξέδωσε το παρακάτω Δελτίο Τύπου.

"Συνεδρίασαν την Κυριακή στην Αθήνα, η Εθνική Επιτροπή Διοίκησης και το Δ.Σ. της ΕΦΟΑ και:

Ενέκριναν τον Αγωνιστικό Σχεδιασμό του 2010 ο οποίος βελτιώνει σε πολλά σημεία τον Αγωνιστικό του 2009 και θα αναρτηθεί αύριο στην ιστοσελίδα.

Αποφάσισαν να μπούν σε δημόσια διαβούλευση, σε Ενώσεις, Σωματεία , αθλητές και αθλήτριες οι προτάσεις του Εφόρου Αγωνιστικού και της Τεχνικής Διεύθυνσης της ΕΦΟΑ  για  τον Αγωνιστικό Σχεδιασμό του 2011 με στόχο την επίτευξη της μέγιστης δυνατής συναίνεσης αφού  προτείνονται ριζικές αλλαγές στον τρόπο διαξαγωγής των Πρωταθλημάτων στα Τζούνιορς. Σύντομα θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα.

Αποφάσισαν την διεξαγωγή του 5ου πρωταθλήματος Τζούνιορς στη Γ΄Ένωση, του 6ου στην Α΄Ένωση, του 7ου στην ΣΤ΄Ένωση, του 8ου  στη Δ΄Ένωση και του 9ου στην Θ΄Ένωση και του 3ου ΟΠΕΝ Ανδρών και Γυναικών στην Πετρούπολη στο τέλος Ιουνίου.

Αποφάσισαν να γίνει Σχολή Προπονητών το συντομότερο σε συνεργασία με τη ΓΓΑ και με αυτοχρηματοδότηση από τους υποψηφίους.

Αποφάσισαν να υπάρξει και δεύτερη περίοδος μεταγραφών στο ίδιο έτος με καταβολή παραβόλου κ.λ.π.

Σημ. Οι βαθμολογίες Τζούνιορς και Ανδρών Γυναικών είναι οι αναρτώμενες στην πρώτη σελίδα κια όχι ότι υπάρχει στη μόνιμη στήλη λόγω αλλαγών στην ιστοσελίδα".

Aυτό είναι το ρεπορταζιακό κομμάτι της υπόθεσης η οποία έχει μπόλικο παρασκήνιο και το οποίο θα αναλυθεί τις επόμενες ημέρες…

Video highlights
Previous articleΤα ξυπνητήρια στις 04:30!
Next articleΠου να ‘ρχίσουν και τα ζόρια…