stefan-edberg_150.jpg
Ημερομηνία γέννησης: 19 Ιανουαρίου 1966
Τόπος γέννησης: Βάστερβικ, Σουηδία
Τόπος κατοικίας: Βάστερβικ, Σουηδία
Επαγγελματίας από: 1983
Αποσύρθηκε: 1996
Συνοπτική καριέρα: Κατέκτησε έξι Grand Slam τίτλους στα μονά
και τρεις στα διπλά των ανδρών. Ήταν μέλος της Εθνικής ομάδας
της Σουηδίας στα τέσσερα νικηφόρα περάσματα της χώρας στο
Davis Cup τις σεζόν 1984, 1985, 1987, και 1994, ενώ κατάφερε
να πάει συνολικά σε εφτά τελικούς της διοργάνωσης, γεγονός ρεκόρ
για Σουηδό τενίστα.

Ο Stefan Edberg γεννήθηκε στο Βάστερβικ της Σουηδίας, μια μικρή κωμόπολη της επαρχίας Κάλμαρ με μόλις 20,000 καταγεγραμμένους κατοίκους. Είναι παντρεμένος με την πρώην αγαπημένη του Mats Wilander, Hjort Olsen και έχει μαζί της δυο παιδιά. Κατά το παρελθόν ο Roger Federer είχε δηλώσει «αν υπάρχει κάποιος που όταν ήμουν παιδί έβλεπα ως είδωλο, αυτός ήταν σίγουρα ο Stefan Edberg».

stefan_edberrg_100.jpgΗ αγάπη του για το τένις προήλθε απ’την ίδια αγάπη που είχε για το άθλημα και ο πατέρας του. Από μικρός κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον των φίλων του τένις, όταν στην κατηγορία των junior κατέκτησε και τα τέσσερα Grand Slam της σεζόν 1983. Ήταν η πρώτη φορά που κάποιος πιτσιρικάς κατάφερνε κάτι τέτοιο. Αργότερα την ίδια χρονιά, ως επαγγελματίας πλέον, ο Edberg πήρε τον πρώτο του τίτλο στα διπλά σε τουρνουά της Βασιλείας στην Ελβετία.

Ο Edberg λάτρευε τα διπλά και εξασκούνταν ώρες με τον φίλο και συμπατριώτη του Anders Järryd. Το 1984 μαζί έφτασαν στον τελικό των US Open και French Open, γεγονός που τους έφερε στην πρώτη θέση του πίνακα στα διπλά. Η καριέρα του άνοιξε φτερά το 1985 όταν πήρε τον πρώτο Grand Slam τίτλο του. Ο σουηδός κατέκτησε το Australian Open με αντίπαλο στον τελικό τον Mats Wilander. Το 1987 πήρε εκ νέου τον τίτλο στο τουρνουά της Αυστραλίας με αντίπαλο εκείνη τη φορά τον Pat Cash. Πλέον ήταν γνωστός και υπολογίσιμος παντού. Το 1987 επίσης, οι Edberg και Järryd κατέκτησαν στα διπλά το Australian Open και το US Open.

Ένα απ’τα ζευγάρια που συζητιούνται ως και σήμερα για την αντιπαλότητά τους ήταν αυτό των Edberg και Becker. Το 1988 ο σουηδός κέρδισε τον πρώτο απ’τους τρεις τελικούς που έφτασε στο Wimbledon. Και τις τρεις φορές βρέθηκε αντιμέτωπος με τον Boris Becker. Τον πρώτο τίτλο τον πήρε επεισοδιακά ο Edberg σε έναν τελικό τεσσάρων σετ και δύο ημερών! Ο αγώνας διακόπηκε την πρώτη μέρας εξαιτίας μιας δυνατής βροχής και συνεχίστηκε την επομένη. Την επόμενη χρονιά ο Becker πήρε το αίμα του πίσω, νικώντας τον Edberg καθαρά με 3-0 σετ. Ο αγώνας όμως που έμεινε στην ιστορία ήταν το 1990, όταν ο Edberg κατέκτησε το Wimbledon σε έναν τελικό με 5 σετ και με τρομερές ανατροπές κατά την διάρκειά του.

Ο Stefan Edberg έμεινε συνολικά 72 εβδομάδες στην 1η θέση του παγκόσμιου πίνακα της κατάταξης παίρνοντας την πρωτιά απ’τον μεγάλο Ivan Lendl το 1990, ενώ κατάφερε να παραμείνει στην πρώτη θέση για μεγάλα διαστήματα απ’το 1990 μέχρι το 1992.

Οι δύο τελευταίοι Grand Slam τίτλοι του ήρθαν στο US Open τις σεζόν 1991 και 1992. Ο πρώτος τελικός ήταν με αντίπαλο τον Jim Courier, με τον οποίο επίσης είχε μεγάλη κόντρα. Την αμέσως επόμενη χρονιά το ζευγάρι του τελικού αποτελούνταν απ’τους Edberg και Sampras. Αγώνας βρήκε νικητή τον σουηδό, ενώ ο Pete Sampras, λίγους μήνες έφτασε στην 1η θέση του πίνακα, παραμένοντας εκεί για αρκετό καιρό. Ο τελευταίοι τελικοί του Edberg ήταν πάλι με τον Jim Courier στο Australian Open, δύο συνεχόμενες χρονιές (1992-1993). O Edberg έχασε και στους δύο και κάπου εκεί τελείωναν όλα.

stefan-edberg_120.jpgΧαρακτηριστικό ήταν το γεγονός πως ο Stefan Edberg δεν είχε κερδίσει ποτέ στο χώμα και φυσικά ο μόνος Grand Slam τίτλος που δεν κατέκτησε ποτέ ήταν το French Open. Η κλίση του σουηδού στις γρήγορες επιφάνειες φαινόταν και από τις κατακτήσεις των τίτλων του (τέσσερα Grand Slam στο χόρτο του Αυστραλιανού Όπεν και δύο στην σκληρή επιφάνεια του Αμερικανικού). Το 1989 ήταν η μόνη φορά που έφτασε στον τελικό, αλλά μετά από έναν συναρπαστικό αγώνα έχασε στα 5 σετ απ’τον Michael Chang. Ο αμερικανός έγινε τότε ο μικρότερος σε ηλικία παίκτης που κατακτούσε το Γαλλικό Όπεν.

Όσοι μιλούσαν για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Edberg, αναφερόντουσαν ιδιαιτέρως στο εκπληκτικό σερβίς, αλλά και στην ταχύτατη αντίληψη που είχε όταν κατέβαινε στο βολέ. Ο δεξιόχειρας τενίστας έπαιζε με το ένα χέρι στο backhand, ενώ πραγματικά ήταν ταχύτατος. Το 2004 μπήκε στο Hall Of Fame σε τελετή που έλαβε χώρα στο Νιούπορτ των ΗΠΑ.

Career Prize Money: $ 20,630,941

ΤΙΤΛΟΙ
6 GRAND SLAM
42 TOP – LEVEL SINGLES
18 DOUBLES TITLES

Video highlights
Previous articleΣτο Νο20 ο Μάρκος
Next articleΤζιμ Κούριερ: O γνώστης