Η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στο χώρο του αθλητισμού και το τένις δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Πολλά έχουν γραφτεί και περισσότερα έχουν ειπωθεί και ειδικά από τους πρωταγωνιστές, σχετικά με την «βίαιη» εισβολή της τεχνολογίας στα court.
Ρότζερ Φέντερερ και Μάρατ Σάφιν ήταν από τους πρώτους πολέμιους του συστήματος Hawk Eye με το οποίο οι αθλητές έχουν δικαίωμα να ζητήσουν ηλεκτρονικό replay προκειμένου να διαπιστώσουν αν η μπάλα ήταν μέσα ή έξω. Πλέον, μετά από δύο χρόνια εφαρμογής του συγκεκριμένου συστήματος, οι περισσότεροι αθλητές υμνούν την είσοδο της τεχνολογίας η οποία περιορίζει στο ελάχιστο τα ανθρώπινα λάθη και μας προσφέρει δίκαιους αγώνες.
Πολύ περισσότερο ενθουσιασμένοι είναι οι παίκτες μετά και τη συνεργασία της IBM με τη διοργανώτρια αρχή των τεσσάρων Grand Slam. Ο Αμερικανικός κολοσσός έχει μπει για τα καλά στο χώρο του τένις προσφέροντας καινοτόμες υπηρεσίες τόσο στους θεατές όσο και στους δημοσιογράφους με αναλυτικά στατιστικά στοιχεία από κάθε αγώνα και διάφορα διαγράμματα που βοηθούν στην εμβάθυνση στον τρόπο παιχνιδιού και της τακτικής κάθε τενίστα.
Αυτοί όμως που απολαμβάνουν πραγματικά τα προνόμια της συνεργασίας της IBM με τα τέσσερα Grand Slam, είναι οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές του δημοφιλούς αθλήματος. Από το 2006 λοιπόν, ξεκίνησε πιλοτικά ένα πρόγραμμα της IBM ονόματι «IBM Match Analysis» το οποίο, πλέον έχει μετατραπεί σε ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια τόσο των τενιστών όσο και των προπονητών τους.
Μετά από κάθε αγώνα λοιπόν και για την ακρίβεια, 20 μόλις λεπτά μετά τη λήξη του αγώνα, οι ενδιαφερόμενοι τενίστες παίρνουν στα χέρια τους ένα DVD από τον υπεύθυνο της IBM στο εκάστοτε Grand Slam το οποίο περιλαμβάνει ενδιαφέροντα πράγματα για τους ίδιους και τους προπονητές του. Συγκεκριμένα, πέρα από τον αγώνα το DVD IBM Match Analysis είναι χωρισμένο σε ειδικές ενότητες οι οποίες βοηθάνε την κάθε ομάδα να «διαβάσει» όσο το δυνατόν καλύτερα τον αγώνα και την εμφάνιση του κάθε τενίστα με στατιστικά στοιχεία (αβίαστα λάθη, winners, ποσοστά σερβίς κ.α.) ενώ του δίνει τη δυνατότητα να επιλέξει τους πόντους τους οποίους θέλει να παρακολουθήσει προκειμένου να δει τα λάθη του και να μην τα επαναλάβει στον επόμενο αγώνα.
Για παράδειγμα, αν ο Ρισάρντ Γκασκέ θέλει να δει τους winners που έκανε με το backhand ή τα λάθη στο forehand, το DVD του δίνει τη δυνατότητα να επιλέξει μόνο τα “forehand errors” ή τα “backhand winners” προκειμένου να δει τις αδυναμίες του και να τις βελτιώσει. Αντίστοιχα και με τα σερβίς, τους άσους ενώ το συγκεκριμένο εργαλείο χρησιμοποιείται και σαν κατασκοπευτικό προκειμένου να «διαβαστούν» οι αδυναμίες του επόμενου αντιπάλου…
Με λίγα λόγια το συγκεκριμένο DVD της IBM έχει εισέλθει για τα καλά στη ζωή των τενιστών οι οποίοι έχουν βρει έναν ικανό συμπαίκτη στην προσπάθεια που κάνουν για να βελτιώσουν το παιχνίδι τους. Το σίγουρο είναι ότι κανένας δεν φέρνει αντίρρηση σε τέτοιου είδους επεμβάσεις της τεχνολογίας στα courts…
Ο Τζον ΜακΕνρόε σίγουρα θα το λάτρευε…