Η κλήρωση έλαβε χωρά την Παρασκευή και πλέον ο κάθε τενίστας γνωρίζει τους πιθανούς του αντίπαλους για να φτάσει στον πολυπόθητο θρόνο του Wimbledon. To Τennis24 αναλύει τους top-8 seeded τενίστες καθώς επίσης και τις πιθανότητες τους για τη φετινή κούπα με τον Ναδάλ να διαγράφεται από το ταμπλό και από τις αναλύσεις..

Αναλυτικότερα:

No.1- Ραφαέλ Ναδάλ (Ισπανία)
Ο πρωταθλητής από την Ισπανία  είναι ο βασιλιάς του Wimbledon και έχει τη δυνατότητα να επαναλάβει τον περσινό του άθλο. Έχει την ικανότητα να ισοπεδώνει τους αντίπαλους του με τα τρομακτικά top spin forehand. Υπέρτατος αθλητής, ταχύτατος, φοβερά δυνατός. Ωστόσο, τα δυο τραυματισμένα του γόνατα πονοκεφαλιάζουν τόσο το κτήνος από τη Μαδρίτη, όσο και το κοινό του, το όποιο περιμένει να δει σε τι κατάσταση θα βρεθεί το είδωλο τους. Επιπλέον, περά από τη φυσική κατάσταση, ερώτημα αποτελεί και η ψυχολογική κατάσταση του Ισπανού μετά τον πρόωρο αποκλεισμό του στο δικό του χωμάτινο βασίλειο, το Ρολάν Γκαρός.

Νο.2- Ρότζερ Φέντερερ (Ελβετία)
Μετά την κατάκτηση του Roland Garros, ο Φέντερερ επιθυμεί να πάρει πίσω το στέμμα του από το Ναδάλ στοχεύοντας στο 15ο τίτλο του σε τουρνουά major και μάλιστα στην αγαπημένη του επιφάνεια. Ποικιλία, αρτιότητα και πληρότητα είναι τα στοιχειά που συνθέτουν το προφίλ του 27χρονου Ελβετού ο όποιος μετά από 20 συνεχόμενους ημιτελικούς σε grand slam είναι και το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του Wimbledon. Μοναδικό αρνητικό στοιχειό αποτελεί η κακή του παράδοση απέναντι στους Ναδάλ (13-7) και Μάρει (6-2).

Νο.3- Άντι Μάρει (Σκωτία)
Αποτελεί την μεγάλη ελπίδα των κατοίκων της Γηραιάς Αλβιόνας για να επιστρέψει η κούπα στη Βρετανία. Τελευταίος που το κατάφερε ήταν ο Φρεντ Πέρι το 1936. Εξαιρετικός στην τακτική, οργώνει το γήπεδο και δεν αφήνει μπαλάκι να χτυπήσει 2 φόρες στο τερέν του. Πηγαίνει στο Wimbledon με την ψυχολογία στα ύψη μετά την κατάκτηση του τροπαίου στο Queen’s. Ωστόσο, η υπερβολική διαφήμιση και οι προσδοκίες των συμπατριωτών του μπορεί να αποδεδειχθούν μπούμερανγκ σε αυτήν του την προσπάθεια.

Νο.4- Νόβακ Τζόκοβιτς (Σερβία)
Ο Σέρβος έχοντας κάνει μια εξαιρετική χωμάτινη σεζόν αλλά και ένα πολύ κακό Roland Garros καλείται να κάνει το βήμα παραπάνω στο Wimbledon όπου έχει φτάσει μέχρι τα ημιτελικά το 2007. Τενίστας που μπορεί να παίξει εξίσου καλά τόσο από τη βασική γραμμή, όσο και κοντά στο φιλέ με μεγάλο του όπλο το φονικό του backhand. Στα μείον του, η φυσική του κατάσταση που τον έχει αναγκάσει να εγκαταλείψει αρκετές φόρες στο παρελθόν σε μεγάλους αγώνες.

Νο.5- Χουάν Μάρτιν Ντελ Πότρο (Αργεντινή)
Έχοντας φτάσει για πρώτη φορά στα ημιτελικά μιας μεγάλης διοργάνωσης, ο Ντελ Πότρο θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι μπορεί να μπει σφήνα  στην πρώτη τετράδα. Το 2008 ήταν η χρόνια του όταν και κατέκτησε τίτλους τόσο σε χωμάτινες όσο και σε σκληρές επιφάνειες. Τα 198 εκατοστά από τα οποία κοιτά τους αντίπαλους του και η ταχυτάτη κάλυψη του κορτ αποτελούν τα βασικά πλεονεκτήματα του. Από την άλλη, ο Αργεντινός δεν έχει καταφέρει να περάσει ποτέ τον 2ο γύρο στο Wimbledon και η απειρία του ίσως παίξει ρολό στην πορεία του στο αγγλικό major.

Νο.6- Άντι Ρόντικ (Η.Π.Α.)
Ο Αμερικανός έχει μια ευκαιρία να κατακτήσει το Αγγλικό Όπεν μετά το 2004 και το 2005 όταν και ήταν φιναλίστ. Γνωρίζει πολύ καλά την επιφάνεια και έχει κατακτήσει στο παρελθόν 4 φόρες τον τίτλο στο Queen’s. Το αστραπιαίο σέρβις του θα αποτελέσει, για μια ακόμη χρόνια, το μεγάλο του ατού. Ωστόσο, το παιχνίδι του Ρόντικ και η κίνηση των ποδιών έχει γίνει πιο αργή με την πάροδο του χρόνου και ίσως το γεγονός αυτό να τον οδηγήσει ακόμη και σε έναν πρόωρο αποκλεισμό.

Νο.7- Φερνάντο Βερντάσκο (Ισπανία)
Ο ήρωας των Ισπανών, καθώς μετά από χρόνια κατέκτησαν το Davis Cup και μάλιστα χωρίς τη συμβολή του Ναδάλ. Μαγικό forehand με το όποιο μπορεί να στριμώξει τον αντίπαλο όπως άλλωστε είχε κάνει στον αλησμόνητο 5ωρο ημιτελικό στο Αυστραλιανό Όπεν με τον συμπατριώτη του, Ραφαέλ Ναδάλ, μόλις λίγους μήνες πριν. Διαθέτει την απαραίτητη φυσική κατάσταση, αλλά κομβικό σημείο στην πορεία του στο Wimbledon θα αποτελέσει η προσαρμογή του στις γρήγορες και λείες επιφάνειες του.

No8.- Ζιλ Σιμόν (Γαλλία)
Ο 24χρονος Γάλλος εντυπωσίασε τους πάντες με την περσινή του πορεία στο δεύτερο μισό της χρονιάς, όπου κυριάρχησε στις σκληρές επιφάνειες και στα indoor τουρνουά. Φέτος δεν έχει κάνει κάτι το αξιοσημείωτο και σίγουρα δεν έχει επιβεβαιώσει τις προσδοκίες των περσινών επιτευγμάτων του. Ειδικά στο γρασίδι έχει δείξει χτυπητές αδυναμίες. Στηρίζεται στο σταθερό παιχνίδι από τη βασική γραμμή, δύσκολα θα επιτεθεί και προτιμάει να κοντρολάρει το παιχνίδι και να περιμένει το λάθος του αντιπάλου του. Η γρήγορη επιφάνεια του Wimbledon, σίγουρα δεν βοηθάει το παιχνίδι του αν και διαθέτει σπουδαίο forehand, απίσευτα σταθερό backhand και σερβίς που σκοτώνει, αν βρεθεί στη μέρα του.

Νο.9- Τζο-Γουίλφριντ Τσονγκά (Γαλλία)
Ο 23χρονος Γάλλος αποτελεί τον πιο φαντασμαγορικό παίχτη της πρώτης 8αδας. Εντυπωσίασε πέρσι στο Αυστραλιανό Όπεν όπου έφτασε μέχρι τον τελικό, εκτοτέ όμως έχει παρουσιάσει κάμψη στην απόδοση του. Το παιχνίδι του βασίζεται στο σέρβις βολέ, στα εξαιρετικά χτυπήματα του αλλά και στη μεγάλη ανυπομονησία του να τελειώνει τους πόντους, κάτι που οφείλεται και στο νεανικό ενθουσιασμό του. Τον ευνοούν οι γρήγορες επιφάνειες και ο Φεντερερ τον έχρισε ως ένα από τα φαβορί. Στα πλην του, οι συχνοί τραυματισμοί του και η μετρία πορεία του στο φετινό τουρνουά στο Halle.

Γιάννης Κόκκινος

Video highlights
Previous articleΤο ταμπλό χωρίς τον Ράφα
Next articleΤο υπερασπίστηκε η Ταμαρίν