Λίγοι είναι οι παίκτες που κάνουν ριζικές αλλαγές στο παιχνίδι τους από την στιγμή που μπαίνουν στην αρένα του ΑΤΡ και της WΤΑ. Οι περισσότεροι εστιάζουν την προσοχή τους σε σταδιακές μικροβελτιώσεις, κυρίως στο τακτικό  και στρατηγικό κομμάτι , ενώ άλλοι αποδέχονται οτι το παιχνίδι τους θα συνεχίζει να έχει βασικά τεχνικά μειονεκτήματα και απλά προσπαθούν να τα ‘καμουφλάρουν’ με όποιο τρόπο μπορούν.

Εξαίρεση στον κανόνα αυτό αποτελεί βέβαια ο Ναδάλ ο οποίος κάθε λίγους μήνες μας ξαφνιάζει με σημαντικές αλλαγές σε όλους τους τομείς ενώ δεν φοβάται να αλλάξει και ριζικά κάποιο χτύπημα αν θεωρεί οτί στην παρούσα του μορφή μπορεί να περιορίσει τις δυνατότητες του να κερδίσει έναν ή περισσότερους μελλοντικούς τίτλους.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκει το σερβίς του Ισπανού άσου το οποίο τους τελευταίους 12 μήνες έχει αλλάξει σημαντικά. Ενώ παλιότερα το σερβίς αποτελούσε τον ‘αδύναμο κρίκο’ στο παιχνίδι του Ναδάλ, τώρα θεωρείτε σαν ένα από τα όπλα του και ο λόγος που έχει καταφέρει να κερδίσει μεγάλους τίτλους σε σκληρές επιφάνειες και να του χαρίσει πιο πολλούς δωρεάν πόντους (free points) στο χώμα όπως είδαμε την προηγούμενη βδομάδα στο Μόντε Κάρλο. Ας δούμε λοιπόν βήμα προς βήμα την εξέλιξη στο σερβίς του Ναδάλ σε σχέση με το παρελθόν εστιάζοντας την προσοχή μας σε 2 μεγάλες τεχνικές αλλαγές.

nadal-serving.jpg

Αλλαγή Νο.1
Από τεχνική άποψη το μεγαλύτερο ελλάτωμα στο προηγούμενο σερβίς του Ναδάλ ήταν η αρχική κίνηση του χεριού (και κατ’επέκταση η θέση της ρακέτας). Πολύ βασική προυπόθεση για να βάλουμε όσο γίνεται πιο πολύ δύναμη στο σερβίς μας είναι να μπει η ρακέτα γρήγορα στη λεγόμενη στάση trophy (κύπελο) ή Nike logo – από το σχήμα του λογότυπου της γνωστής φίρμας. Στην εικόνα ΠΡΙΝ (1) βλέπουμε οτι ενώ η μπάλα ήδη βρίσκεται στο ανώτατο σημείο, το χέρι είναι ακόμα τεντωμένο και η ρακέτα δείχνει τις… κερκίδες! Στην βελτιωμένη έκδοση του σερβίς του Ναδάλ – ΜΕΤΑ (1) – βλέπουμε ότι το χέρι λυγίζει πολύ πιο γρήγορα και η ρακέτα δείχνει τον ουρανό από πολύ νωρίς όπως συνηθίζουν οι περισσότεροι παίκτες υψηλού επιπέδου. Ως αποτέλεσμα η ταχύτητα της ρακέτας είναι τώρα πολύ μεγαλύτερη που ισοδυναμεί με πιο πολλά χιλιόμετρα όταν η μπάλα φύγει από τις χορδές.

Αλλαγή Νο.2
Η δεύτερη έχει να κάνει με τη θέση και κίνηση των ποδιών. Όπως ο Άντι Ρόντικ, ο Ναδάλ χρησιμοποιεί την pinpoint στάση για να σερβίρει το οποίο σημαίνει ότι τα πόδια έχουν αρχικά απόσταση μεταξύ τους αλλά πιο μετά έρχονται κοντά, λυγίζουν και δημιουργούν ‘έκρηξη’ του σώματος προς τα πάνω. Στην εικόνα ΠΡΙΝ (1) βλέπουμε ότι τα πόδια αργούν να έρθουν κοντά και όταν τελικά αυτό γίνεται – εικόνα ΠΡΙΝ (2) – δεν είναι με τρόπο αποφασιστικό που φαίνεται από το γεγονός ότι τα γόνατα δεν έχουν λυγίσει αρκετά. Στην εικόνα ΜΕΤΑ (2) τα πόδια έρχονται κοντά μόλις η ρακέτα μπει στην θέση trophy και πιο γρήγορα και τα γόνατα είναι φανερά πιο λυγισμένα. Η έκρηξη λοιπόν είναι σαφώς μεγαλύτερη.

Αυτές είναι λοιπόν οι δύο μεγάλες αλλαγές στο σερβίς του Ναδάλ που εξηγούν γιατί το χτύπημα τώρα είναι πιο δυνατό, όμορφο και πιο αποτελεσματικό από ποτέ.

Βίντεο πριν

Βίντεο μετά

Χρήστος Καραγεωργιάδης

www.tenniscoach.gr

Ο Χρήστος Καραγεωργιάδης είναι προπονητής tennis με πιστοποίηση από το PTR UK, RPT Europe και LTA UK. Γεννήθηκε στο Λονδίνο και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το 1991 επέστρεψε στο Λονδίνο για σπουδές όπου διέμεινε μέχρι το 2008. Από τότε ζει και εργάζεται στην Κεφαλονιά.

Video highlights
Previous articleΗ Βαρκελώνη κλειδί για το Νο1!
Next articleΕκτός Βαρκελώνης ο Μάρει