Ο νέος Βασιλιάς του τένις ονομάζεται Ράφαελ Ναδάλ. Ο 22χρονος Ισπανός σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν και το Tennis24 σας θυμίζει τα κατορθώματά του από το μέτριο ξεκίνημα στη χρονιά μέχρι τις επιβλητικές εμφανίσεις στο χώμα και το 4ο συνεχόμενο Roland Garros.

Iανουάριος: Ποιός είναι αυτός ο Τσονγκά;
Το ξεκίνημα του 2008 βρήκε τον Ράφαελ Ναδάλ στην Ινδία για το Chennai Open το οποίο, από όνειρο, μετατράπηκε σε εφιάλτη. Ο αριστερόχειρας, Νο2 τότε στον κόσμο, κατάφερε να προκριθεί στον τελικό της διοργάνωσης μετά από έναν συγκλονιστικό ημιτελικό κόντρα στον "μέντορά" του, Κάρλος Μόγια ο οποίος κρίθηκε στο tie break του καθοριστικού σετ. Στον τελικό του Chennai ο Ναδάλ γνώρισε μια από τις πιο συντριπτικές ήττες στην καριέρα του με τον Ρώσο, Μίκχαηλ Γιούζνι (Νο19 τότε) να διαλύει τον Ισπανό με 6-0, 6-1.

Χωρίς να επηρεαστεί στο ελάχιστο, ο Ράφα, μετά από μια εβδομάδα ξεκούρασης, ταξίδεψε στη Μελβούρνη για το πρώτο Grand Slam της σεζόν. Εκεί, με εντυπωσιακές εμφανίσεις και χωρίς ν’αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα, έφτασε μέχρι τα ημιτελικά όπου θα αντιμετώπιζε την έκπληξη της διοργάνωσης, Τζο Βιλφρίντ Τσονγκά. Όλοι πίστεψαν ότι η εκπληκτική πορεία του Γάλλου θα σταματούσε πάνω στον Ναδάλ ο οποίος έψαχνε τον πρώτο του Grand Slam τίτλο, εκτός Γαλλίας. Μάταια όμως… Ο 23χρονος Γάλλος (Νο38 τότε), προσθέτοντας ακόμη μια εξαιρετική εμφάνιση στο ενεργητικό του, έκανε "φύλλο και φτερό" τον Ναδάλ (6-2, 6-3, 6-2) παίρνοντας το εισιτήριο για τον πρώτο του major τελικό.

Μάρτιος: Παρέμεινε άτιτλος…
Η συνέχεια της πρώτης περιόδου στις σκληρές επιφάνειες, βρήκε τον Ράφαελ Ναδάλ στο Dubai για το φημισμένο Dubai Tennis Championships. Μετά από δύο σχετικά εύκολες νίκες επί των Κολχσράιμπερ και Λεντοφσκίκι, ο Ναδάλ συνάντησε τον σε εξαιρετική φόρμα Άντι Ρόντικ στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Ο Ρόντικ έχοντας σε μεγάλη μέρα το σερβίς του δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον αντίπαλό του τον οποίον νίκησε με 2-0 σετ και τον άφησε εκτός τουρνουά.

Ούτε το πρώτο Masters Series της σεζόν στο Indian Wells, αποδείχθηκε γούρικο για τον Ναδάλ. Παρά τις εξαιρετικές του εμφανίσεις μέχρι τα ημιτελικά, συμπεριλαμβανομένου και της νίκης-εκδίκηση επί του Τσονγκά στον 3ο γύρο, ο 22χρονος είχε την ατυχία να πέσει πάνω στον άπαιχτο, εκείνη την εποχή, Νόβακ Τζόκοβιτς. Ο 21χρονος Σέρβος διέσυρε 6-3, 6-2 τον Ναδάλ αφήνοντας τον Ισπανό άτιτλο μετά και το τέλος του 3ου μήνα του έτους…

Απρίλιος: Το χώμα έφερε τίτλο
Μπορεί το ξεκίνημα του Απριλίου να μην ήταν το ιδανικό, ωστόσο το τέλος του 4ου μήνα του 2008, βρήκε τον Ράφαελ Ναδάλ να σηκώνει την πρώτη του κούπα. Που αλλού (;;)… φυσικά στο χώμα.

Ο Ναδάλ πάσχιζε να κατακτήσει τον πρώτο του τίτλο στη σεζόν, πριν την έναρξη της χωμάτινης περιόδου που ακολουθούσε. Το τελευταίο αμερικανικό Masters Series στο Miami φάνταζε ως το ιδανικό, προκειμένου ο αριστερόχειρας Ισπανός να πανηγυρίσει για πρώτη φορά στο 2008. Η απόλυτη κυριαρχία του στα court του Miami, επιβεβαιώθηκε με τη συμμετοχή του στον τελικό της διοργάνωσης όπου θα συναντούσε τον Νικολάι Νταβιντένκο. Και πάλι, όμως, ο Ναδάλ παρουσιάστηκε κατώτερος των περιστάσεων γνωρίζοντας ακόμη μια βαριά ήττα με 6-4, 6-2 απ’τον 27χρονο Ρώσο.

Με όαση έμοιαζαν τα χωμάτινα γήπεδα του Monte Carlo για τον Ράφαελ Ναδάλ ο οποίος ταξίδεψε στο Πριγκηπάτο με σκοπό το 4ο συνεχόμενο τρόπαιο στη διοργάνωση. Η χωμάτινη επιφάνεια μεταμόρφωσε εξ’ολοκλήρου τον Ράφαελ Ναδάλ ο οποίος χωρίς ν’αντιμετωπίσει το παραμικρό πρόβλημα, έφτασε στον πρώτο του τίτλο για το 2008, νικώντας τον Ρότζερ Φέντερερ (7-5, 7-5) στην πρώτη μεταξύ τους μονομαχία στη χρονιά.

Μάϊος: Α-σ-τ-α-μ-ά-τ-η-τ-ο-ς!!
Η κυριαρχία του Ναδάλ στο χώμα ήταν γνωστή και επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια χρονιά… Μετά το 4ο συνεχόμενο τρόπαιο στο Μοντε Κάρλο ο Ράφα κατέκτησε και το 4ο συνεχόμενο στη Βαρκελώνη κάνοντας πλάκα στον συμπατριώτη του Νταβίντ Φερέρ στον τελικό της διοργάνωσης (6-1, 4-6, 6-1).

Οι συνεχόμενοι αγώνες δημιούργησαν ένα απρόβλεπτο πρόβλημα στον Ναδάλ ο οποίος δεν άντεξε στο τρίτο συνεχόμενο τουρνουά που έπαιρνε μέρος. Στο Masters Series της Ρώμης, ο 22χρονος ταξίδεψε για να υπερασπιστεί τα τρία συνεχόμενα τρόπαια, ωστόσο η "καταραμένη" φουσκάλα στο πόδι δεν του επέτρεψε να συνεχίσει, γνωρίζοντας την ήττα-σοκ απ’τον Χουάν Κάρλος Φερέρο στο 2ο γύρο της διοργάνωσης.

Ο Ναδάλ δεν πτοήθηκε καθόλου απ’την αναπάντεχη ήττα στη Ρώμη και την αμέσως επόμενη εβδομάδα ταξίδεψε στο Αμβούργο το οποίο ήταν το μοναδικό κάστρο που δεν είχε κατακτήσει στο χώμα. Εκεί Βασιλιάς και υπερασπιστής ήταν ο Ρότζερ Φέντερερ με τον οποίον βρέθηκε στον τελικό της διοργάνωσης, στο δεύτερο φετινό ραντεβού τους στο tour. Είχε προηγηθεί βέβαια ένας εκπληκτικός ημιτελικός ανάμεσα στον Ναδάλ και τον Τζόκοβιτς με τον Ισπανό να παίρνει τη νίκη και να κόβει την όρεξη του Νόλε που έκανε όνειρα για το Νο2 του κόσμου.

Στον τελικό, ο Φέντερερ δεν μπόρεσε να εκμεταλευτεί τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν με αποτέλεσμα ο Ναδάλ να τον τιμωρήσει. Ο 22χρονος αποδείχθηκε ανίκητος στο χώμα επικρατώντας με 7-5, 6-7(3), 6-3 του Ελβετού και άρχισε να ασκεί μεγάλη πίεση για την κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης.

Ιούνιος: Τους έκανε όλους… χώμα
Ο Ναδάλ είχε πάρει φόρα και τίποτε δεν έδειχνε ικανό να τον σταματήσει. Με επιβλητικό παιχνίδι από την baseline και απίστευτη ψυχραιμία και σταθερότητα, ο Μαγιορκιανός "καθάριζε" με συνοπτικές διαδικασίες οποιονδήποτε βρισκόταν στο διάβα του και απ’τον κανόνα δεν θα μπορούσε να ξεφύγει το "δικό του" Roland Garros. Χωρίς να χάσει σετ καθόλη τη διάρκεια των δύο εβδομάδων, ο Ναδάλ έφτασε για 4η συνεχόμενη χρονιά στον τελικό του Γαλλικού Όπεν όπου και πάλι απέναντί του βρέθηκε ο "άμοιρος" Ρότζερ Φέντερερ.

Χωρίς ίχνος οίκτου, ο Ναδάλ "εκτέλεσε εν ψυχρό" τον "αιώνιο εχθρό" του μετατρέποντας σε περίπατο το υποτιθέμενο ντέρμπι. Ο Ισπανός παίζοντας το απόλυτο τένις στον τελικό συνέτριψε 6-1, 6-3, 6-0 τον Ελβετό σε 1 ώρα και 50 λεπτά και το έκανε να φανεί τόσο απλό και εύκολο όπου δεν το πανηγύρισε καν.

Η συνέχεια του tour στις επιφάνειες με χόρτο, βρήκε τον Ράφαελ Ναδάλ να προετοιμάζεται ενόψει του Wimbledon στο Queen’s Club του Λονδίνου. Αφού γλίτωσε απ’του χάρου τα δόντια (Ίβο Κάρλοβιτς) στον 3ο γύρο, ο Ναδάλ νίκησε τον Ρόντικ στα ημιτελικά και προκρίθηκε στον τελικό όπου τον περίμενε και πάλι ο Νόβακ Τζόκοβιτς στη μάχη των δύο για το Νο2 του κόσμου. Και πάλι όμως ο Ναδάλ βγήκε νικητής μετά από έναν εκπληκτικό αγώνα και κατέκτησε τον πρώτο χορτάρινο τίτλο της καριέρας του, πηγαίνοντας με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία στο άνδρο του Φέντερερ, το Wimbledon…. 

* Εντός των ημερών θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος του αφιερώματος απ’τον ανείπωτο θρίαμβο στο Wimbledon, μέχρι το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και το άδοξο τέλος σε μια εκπληκτική χρονιά για τον Ναδάλ…

Video highlights
Previous articleΤο έτος Φέντερερ (Part ΙΙ)
Next articleΘρίαμβος Λατινοπούλου, Γλέζου