Βαρέθηκα τα τελευταία χρόνια να ακούω για το “τι δεν έχει” και το “τι δεν είναι” ο Άντι Ρόντικ. Δεν είναι Φέντερερ ή Ναδάλ. Δεν είναι συνεπής Grand Slamer. Δεν είναι specialist στο χώμα. Δεν είναι γρήγορος. Δεν έχει backhand….
Αρκετά! Μάλλον ήρθε η στιγμή να πούμε “τι είναι” και “τι έχει” ο 27χρονος καουμπόι από το Τέξας!
Είναι ένας επαγγελματίας ο οποίος έχει τρομακτικά σταθερή παρουσία στο top10 της παγκόσμιας κατάταξης την τελευταία 10ετία, πράγμα το οποίο, για όσους καταλαβαίνουν και ξέρουν, μόνο εύκολο δεν είναι. Είναι ένας τενίστας ο οποίος μπορεί να μην γεννήθηκε με το ταλέντο του Φέντερερ ή του Σάμπρας, όμως δουλεύει πολύ σκληρά για να βελτιώνεται συνέχεια. Είναι ένας γνήσιος επαγγελματίας αθλητής που δεν δίνει το παραμικρό δικαίωμα για άσχημα σχόλια που λαμβάνει πολύ σοβαρά την καριέρα του και είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος. Είναι ένας φιλάνθρωπος άνθρωπος που κρατάει τον λόγο του – πιο πρόσφατο παράδειγμα το γεγονός ότι συμμετείχε στο φιλανθρωπικό event “Champion for Chile”, λίγες μόλις ώρες πριν τον τελικό του Miami Masters κόντρα στον Μπέρντιχ- (διατηρεί επίσης το ίδρυμα “Roddick Foundation” το οποίο, από το 2001 που δραστηροποιείται, έχει διαθέσει 9εκ. δολάρια σε φιλανθρωπίες). Είναι ένας 27χρονος ο οποίος πιθανότατα παίζει το τένις της καριέρας του αυτή τη στιγμή και το χαίρεται όσο κανείς άλλος….
Μπορεί να μην καταφέρει να κατακτήσει το δεύτερο Major της καριέρας του (μπορεί και να το κατακτήσει)… Ωστόσο θα είναι πάντα εκεί (στις μεγάλες σκηνές) για να προκαλεί και να δυσκολεύει νεαρότερους (Μάρει, Ναδάλ, Τζόκοβιτς) και πιο ταλαντούχους αντιπάλους (Φέντερερ).
Η συνεργασία του με τον Λάρι Στεφάνκι, ήταν καθοριστική για την τρομακτική βελτίωση που παρατηρείται στο παιχνίδι του “Α-Rod”. Από το ξεκίνημα του 2009 που συνεργάζεται με τον καταξιωμένο προπονητή (πρώην των Μαρσέλο Ρίος, Ευγένι Καφέλνικοφ, Τζον ΜακΕνρόου), ο Ρόντικ βελτιώνεται μήνα με τον μήνα, έχοντας αξιοσημείωτα αποτελέσματα για έναν 27χρονο τενίστα ο οποίος καλείται να τα βάλει με τα θηρία.
Τι έχει βελτιώσει ο Στεφάνκι; Ο Άντι Ρόντικ δεν ήταν ποτέ τόσο σταθερός όσο είναι αυτή τη στιγμή. Έχει εξελιχθεί σε έναν ολοκληρωμένο baseliner με ένα υπερ-αξιόπιστο forehand, ένα σταθερό backhand και ένα εξαιρετικά δύσκολο slice το οποίο χρησιμοποίησε με τόση μαεστρία και αποτελεσματικότητα στον τελικό του Μαϊάμι κόντρα στον Μπέρντιχ. Παράλληλα η εμφανής απώλεια βάρους, έχει βελτιώσει τόσο τη φυσική κατάσταση όσο και την εκρηκτικότητα του Αμερικανού. Για το σερβίς φυσικά δεν γίνεται λόγος… Ένα από τα πιο δυνατά, σταθερά και δύσκολα αντιμετωπίσιμα service της τελευταίας δεκαετίας…
Το πιο σημαντικό, όμως, χαρακτηριστικό του “νέου Ρόντικ”, είναι η τακτική που έχει βάλει στο παιχνίδι του ο Αμερικανός και με την οποία κατάφερε να γυρίσει ένα χαμένο ματς, όπως αυτό στα ημιτελικά του Μαϊάμι απέναντι στον Ναδάλ.
Μόλις κατάλαβε ότι ήταν ανούσιο να προσπαθεί να “χτυπήσει” τον Ισπανό από τη baseline, ο Ρόντικ δεν άργησε να μετατρέψει το παθητικό του παιχνίδι σε ένα κρεσέντο επιθετικών κινήσεων όπου με ναυαρχίδα το σερβίς του, το πιεστικό winner forehand του και τον πλουραλισμό χτυπημάτων (slice, service&volley, γραμμές, γωνίες), όχι απλά “γύρισε” το ματς αλλά ευκνεύρισε και έτρεξε τόσο πολύ τον Ναδάλ, που όλοι φοβηθήκαμε για γόνατα του Ισπανού…
Πλέον ο Ρόντικ έχει μπροστά του μια τεράστια πρόκληση που λέγεται… χώμα. Δεν είναι και η αγαπημένη του επιφάνεια, ωστόσο το στυλ παιχνιδιού του με κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξο ότι φέτος θα πραγματοποιήσει την καλύτερή του χρονιά στα χωμάτινα Masters αλλά και στο Roland Garros στο οποίο ποτέ δεν έχει καταφέρει να περάσει τον 4ο γύρο!
ΥΓ. Με την πολύτιμη βοήθεια του J.W by SI
Μαρίνος Ταχτσίδης – tachtsidis@tennis24.gr