Αναμφίβολα αποτελεί τον τενίστα που κάνεις δε θέλει να βρει στο διάβα του. Στα κορτ του Λονδίνου έχει αποκλείσει ήδη 2 παίκτες της πρώτης 10αδας προκαλώντας μεγάλη έκπληξη στους φίλους του τένις, καθώς η μεγαλύτερη του πορεία μέχρι σήμερα σε τουρνουά grand slam δεν ξεπέρασε ποτέ τον 4ο γύρο και δε στο Γουίμπλεντον αποκλείεται συνεχώς την τελευταία 4ετια από τον 1ο γύρο της διοργάνωσης. Ο λόγος για τον Κροάτη γίγαντα, ύψους 2’08μ, Ίβο Κάρλοβιτς.
Ο αγώνας ανάμεσα στον Κάρλοβιτς και τον Φέντερερ είναι αυτός που ξεχωρίζει από το πρόγραμμα των προημιτελικών του Γουίμπλεντον στο ταμπλό των ανδρών. Οι δύο τενίστες ακονίζουν τις ρακέτες τους για να τεθούν αντιμέτωποι για 10η φορά στην καριέρα τους με τον Ελβετό να μετρά 8 νίκες στις προηγούμενες 9 αναμετρήσεις. Η μοναδική του ήττα σημειώθηκε το καλοκαίρι του 2008 στο τουρνουά μάστερ του Σινσινάτι, όπου ο Φέντερερ χωρίς να δεχτεί break οδηγήθηκε στην ήττα μετά από 2 κλειστά tie break. Ωστόσο εν έτη 2009 ο Ελβετός έχει κερδίσει 2 φόρες τον Κροάτη στα μάστερς των Ίντιαν Γουέλς και Ρώμης αντίστοιχα.
Πολλές φόρες τα στατιστικά αποτελούν τον επιστημονικό τρόπο για να πει κάνεις ψέματα. Αν όμως παρατηρήσει κάποιος καλύτερα τη στατιστική ανάλυση των αναμετρήσεων των δύο ανδρών θα μπορούσε να εξάγει και κάποια χρήσιμα συμπεράσματα. Από τα 22 σετ που έχουν παίξει οι δύο προαναφερθέντες τα 12 έχουν ολοκληρωθεί στη διαδικασία του tie break με τον Φέντερερ να μετρά 9 κατακτήσεις και τον Κάρλοβιτς 3. Το γεγονός αυτό μονό τυχαίο δεν είναι, αντίθετα προδίδει τον τρόπο παιχνιδιού του Κροάτη γίγαντα.
Το παιχνίδι του Κάρλοβιτς βασίζεται αποκλειστικά στο σέρβις του με το όποιο μπορεί να εξοντώσει οποιονδήποτε αντίπαλο. Το πρώτο του σέρβις φτάνει κατά μέσο όρο τα 220 km/h ενώ ακόμη και το δεύτερο ξεπερνά τα 190! Οι αντίπαλοι δυσκολεύονται παρά πολύ να επιστρέψουν την μπάλα στο αντίπαλο τερέν- όταν σερβίρει ο Κροάτης- ακόμη περισσότερο να κατακτήσουν τον πόντο και έτσι περιορίζονται αισθητά οι πιθανότητες τους να κάνουν break στο σέρβις του.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, τον Κροάτη τον ευνοούν οι γρήγορες και λείες επιφάνειες, όπως του Γουίμπλεντον όπου η μπάλα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα μετά την αναπήδηση της στο έδαφος. Από την άλλη βέβαια, ο Κάρλοβιτς δεν έχει να επιδείξει κάποιο άλλο αξιόλογο στοιχειό στο παιχνίδι του, καθώς κάνει πολλά αβίαστα λάθη από τη βασική γραμμή (γι’αυτό και ανεβαίνει συχνά στο φιλέ υπό οποιεσδήποτε συνθήκες), χρησιμοποιεί μονό το slice backhand και η κίνηση των ποδιών του είναι ιδιαιτέρως αργή. Όμως, ο 30χρονος Κροάτης έχει το πλεονέκτημα της υπομονής στο παιχνίδι του. Διαθέτει αυτογνωσία και γνωρίζει ότι μπορεί να οδηγήσει τον αντίπαλο του στο tie break, εκεί όπου έχει σίγουρα τον πρώτο λόγο για την κατάκτηση του σετ καθώς (όπως έχει αποδείξει) του αρκεί μια ευκαιρία, ένα mini break για να καταλήξει το σετ στα δικά του χεριά.
Επιπλέον έχει αποδείξει ότι διαθέτει κρύο αίμα και δεν επηρεάζεται καθόλου από τις αντιδράσεις και τις ιαχές του κοινού. Εξάλλου ο αναχρονιστικός τρόπος παιχνιδιού του, που παραπέμπει στη δεκαετία του 1970, δεν ελκύει το φιλοθεάμον κοινό και έτσι ο Κροάτης έχει μάθει να αγωνίζεται μέσα σε ‘εχθρικό’ περιβάλλον.
Ωστόσο οι εμφανίσεις του Φέντερερ στο ‘βασίλειο του’ και ιδιαίτερα η τελευταία του επικράτηση απεναντι στον Σόντερλινγκ, δεν πρέπει να χαροποίησαν ιδιαίτερα τον Κάρλοβιτς. Διότι ο Φέντερερ έπαιξε απεναντι στο Σουηδό ένα παιχνίδι τακτικής και ουσίας και ήταν η πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό που οι winners του ναι μεν ήταν πολύ λιγότεροι του αντίπαλου του όπως όμως ήταν και τα αβίαστα λάθη του (μόλις 8!). Ο Ελβετός γνώριζε ότι αν έδινε την πρωτοβουλία του παιχνιδιού στον αντίπαλο του και αποτίναζε από πάνω του τον τίτλο του φαβορί, θα έφτανε πιο εύκολα στη νίκη. Και ίσως αυτό να είναι και το σημείο κλειδί που θα τον οδηγήσει στα προημιτελικά του θεσμού κόντρα στον 29χρονο γίγαντα. Η εξαιρετική συγκέντρωση και η απίστευτη υπομονή που επέδειξε χθες θα αποτελέσουν πρότυπο για την αναμέτρηση του κόντρα στον Κροάτα αντίπαλο του.
Επίσης ο Φέντερερ έχει αποδείξει και στο παρελθόν κόντρα στον Κάρλοβιτς ότι γνωρίζει πώς να κατακτά τα σετ όταν αυτά οδηγούνται στην ψυχοφθόρα διαδικασία του tie break. Πέραν αυτού όμως, μεγάλος στόχος αύριο του Ελβετού θα πρέπει να είναι η κατάκτηση του 1ου σετ ώστε να πιέσει ψυχολογικά τον αντίπαλο του να κατακτήσει τα 3 επόμενα καθώς αν οδηγηθεί ο αγώνας σε 5ο σετ το πλεονέκτημα το έχει ο Ελβετός καθώς στο 5ο σετ δεν υπάρχει tie break.
Καταλήγοντας, ο Φέντερερ μπορεί να δώσει το παρόν στον 21ο συνεχόμενο ημιτελικό του σε τουρνουά major αν επιδείξει σοβαρότητα πειθαρχία και υπομονή στο παιχνίδι του απεναντι στον Κάρλοβιτς. Επιπλέον ο Φέντερερ θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση του Βρετανικού κοινού, κάτι που σίγουρα θα αποτελέσει τονωτικό για την ψυχολογία του, και τέλος ο κορυφαίος τενίστας στην ιστορία του αθλήματος γνωρίζει πολύ καλά κάτι που δεν ήξεραν ούτε ο Τσόνγκα ούτε ο Βερντάσκο: το μυστικό για να ‘σπάσει’ το σέρβις του Κάρλοβιτς και να τελειώσει τον αγώνα νωρίτερα του αναμενομένου.
Γιάννης Κόκκινος